Verwennerij bij Restaurant 1397 en Hotel De Draak

In deze blog neem ik je mee naar Bergen op Zoom. Misschien niet een stad waar je meteen aan denkt voor een nachtje/ weekendje weg maar ik weet intussen, het is echt de moeite waard!

Ik ontdekte dat doordat ik was uitgenodigd voor een overnachting bij Grand Hotel en Résidence De Draak, het oudste hotel van Nederland! Bij dat hotel zit ook Restaurant 1397 en ook daar mocht ik mee kennismaken.

Een zeer geslaagde kennismaking kan ik je zeggen!

Restaurant 1397

Restaurant 1397 is de nieuwe naam van toprestaurant Hemingway in Grand Hotel en Résidence De Draak in Bergen op Zoom. Het restaurant, dat is gevestigd in het oudste hotel van Nederland, heeft per 6 september 2021 een nieuwe plek gekregen in het pand, waarbij het culinaire niveau verder wordt verhoogd. De nieuwe naam refereert aan 1397, het jaar waarin De Draak met zekerheid al als horecabedrijf (namelijk een herberg) bestond. Het voormalige Hemingway is opgenomen in restaurantgidsen Lekker, Gault&Millau, Michelin en op Proefschrift Restaurants.

In het restaurant kijk je je ogen uit; er hangen een hoop (historische) eyecatchers zoals een groot drakenschilderij, een groot vloerkleed met een draak, de op het plafond geschilderde wereldkaart, de grote schouw, kroonluchters en kunst aan de muren.

Niet alleen je ogen worden verwend hier, ook de smaakpapillen. Chef Torben Bouterse en zijn team koken eigentijdse gerechten met wereldse invloeden op basis van de klassieke Franse keuken. Met Zeeland en de Zeeuwse wateren om de hoek is gekozen voor de Zeeuwse keuken als basis. Veel vis en schaal-en schelpdieren dus, een schot in de roos voor ons als visliefhebbers.

kamer hotel de Draak

Onze ervaring bij Restaurant 1397

Tijdens ons bezoek kwamen 6-gangen aan prachtige gerechten en bijpassende wijnen (maar ook cider en sake!) aan ons voorbij met ook amuses vooraf en huisgemaakte friandises toe.

Zo proefden we o.a. oesters nam kee (ben geen fan van oesters, maar dit was zo lekker!), crème cru (een soort kaas) met rode biet, rogvleugel, fruits de mer van schaal & schelpdieren en schelvis. Als dessert mango met witte Valrhona chocolade.

Steeds ook uitleg over de gerechten en wijnen en helemaal leuk, ook af en toe een toelichting door een chef uit de keuken terwijl er nog een laatste bereiding voor een gerecht aan tafel plaatsvindt.

Je snapt we voelden ons deze avond helemaal in de watten gelegd.

Erg fijn ook dat we mochten blijven slapen na al dat gastronomische ‘geweld’. Aan het einde van de avond.

Een kleine impressie van het diner

Hotel De Draak

Grand Hotel de Draak beschikt over 62 kamers vol luxe en comfort, de meeste kamers hebben 14e of 15e-eeuwse bouwelementen en zijn stuk voor stuk voorzien van hedendaags comfort. Er is  voor ieder wat wils; van deluxe kamers tot junior suites, suites en twee superior suites. Geen enkele kamer is hetzelfde in Grand Hotel de Draak, ze verschillen allen qua grootte, hoogte en bieden een diversiteit aan inrichting.

Wij mochten overnachten in een Junior Suite, een grote kamer met ruime badkamer en uitzicht op de Grote Markt.

Wat het hotel ook nog te bieden heeft naast al deze kamers? Een fitness ruimte en wellness! En van dat laatste maakten wij gebruik voorafgaand aan ons diner. In de wellness kun je onder andere terecht voor een sauna bezoek, de Turkse stoom-, en infrarood cabine en een afkoelruimte met stort- en regendouche. Daarnaast is er een ontspanningsruimte waar je heerlijk kunt relaxen. Je kunt thee en koffie nemen maar ook vers fruit water pakken. Wij waren de enigen op dat moment dus hadden de wellness helemaal voor ons zelf.

Na een goede nachtrust ontbeten we ook weer in het restaurant waar we de avond ervoor nog dineerden. En ook het ontbijt was goed verzorgd.

Een zeer geslaagd verblijf dus!

Klaar voor de welness
junior suite hotel de Draak
Hier sliepen wij een nachtje!

Verrassend Bergen op Zoom

Ik zou zelf nooit bedacht hebben om een bezoek aan Bergen op Zoom te brengen, geen idee ook wat ik kon verwachten. Maar wij waren erg verrast, het is echt de moeite waard! Het is een historische stad vol monumenten (schijnen er meer dan 800! te zijn. Het meest opvallend is het Markiezenhof, het stadspaleis waar vroeger de heren van Bergen op Zoom woonden. Andere opvallende monumenten zijn onder andere het oude stadhuis, de Gevangenpoort en de Sint Gertrudiskerk, die in de volksmond De Peperbus genoemd wordt.) ontdekten wij tijdens een wandeling om te zien wat Bergen op Zoom nog meer te bieden heeft naast een prachtig hotel en restaurant zoals de Draak en restaurant 1397.

Genoeg te zien dus en ook volop leuke horeca zaken. Verder was het ochtend toen wij ons rondje deden en was het nog iets te vroeg om de leuke zaken die we zagen uit te proberen. Maar genoeg ‘wijn’ zaken gespot, dus wie weet gaan we nog eens terug.

Meer info over restaurant 1397? Check de website.
Meer info over Hotel de Draai? Check de website.

Voor het diner en de overnachting ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen 🙂

Niet alleen lezen over wijn maar ook genieten van wijn? Ik heb een speciale selectie van toffe wijnen en die zijn te verkrijgen via mijn wijn webshop Wijn van Esther

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven