Iets meer dan een week geleden treinde ik van Voorhout naar Amsterdam voor een wijn spijs avond bij restaurant Adam op de Overtoom in Oud-West. En niet zomaar een wijn spijs avond maar een waarbij alle gerechten met alleen maar Duitse wijnen gecombineerd zouden worden. Ik ben fan van Duitse wijnen en gek op lekker eten dus de uitnodiging voor dit evenement nam ik natuurlijk met beide handen aan.
Restaurant Adam
Ik kom niet zo vaak in Amsterdam, dus restaurant Adam kende ik nog niet. Wat ik er vooraf over las en de foto’s van de gerechten die ik tegen kwam beloofden veel goeds! Aan het roer van dit restaurant met Franse keuken staat chef-kok en eigenaar Arne Russchen. Hij heeft een passie voor smaak en kookt daarom altijd uit het seizoen om elk product optimaal tot zijn recht te laten komen. Hij heeft o.a. gewerkt bij Tante Koosje in Loenen aan de Vecht, Cocco Pazzo in Houten, Vrienden van Jacob in Santpoort Noord, en Bussia in Amsterdam.
Het concept van dit restaurant? Het serveren van een verrassingsmenu van drie gangen, uit te breiden tot zes gangen. Deze menu’s veranderen iedere maand en worden samengesteld uit verse en hoogwaardige producten. Daarnaast is er ook een kleine à la carte kaart.
Markvandewijn
Ook Mark van Bolhuis van Markvandewijn heeft een passie en wel voor Duitse wijnen. Hij verkoopt alleen maar wijnen uit dit land. Niet alleen van de gevestigde wijnhuizen, maar vooral de wijnen van het aanstormend talent. Mark ziet het als zijn missie om Nederland te overtuigen van de kwaliteit van Duitse wijnen. Mij hoeft hij niet te overtuigen, ik vind Duitse wijn top!
Genieten van 5- gangen wijn & spijs
Aperitief:
We beginnen meteen goed met bubbels. Mijn tafelgenoot en ik proosten met de Winterling Pinot Rosé Brut Crémant 2016 uit de Pfalz die geserveerd krijgen nadat we plaats nemen aan een van de tafeltjes in het restaurant. Daarbij 2 amuses; de eerste zijn 2 soesjes. Een gevuld met Reypenaer kaas en een met tapenade van olijf. Daarna krijgen we nog een vegetarisch erwtensoepje met crème fraiche en selderij met daarbij een krokant hoorntje met pompoen en gember.
Entree:
We gaan van start en als eerste voor ons neus de entree van sliptong zacht gegaard en ingerold met lardo di collonato, Ponzu, bouillon van komkommer en mierikswortel, compote van aubergine, avocado, ingelegde radijs, nori krokant en quinoa.
Daarbij serveert Mark de Wolf Grauburgunder 2018 uit Pfalz. Deze wijn wordt gemaakt door een jonge wijnmaker, Mathias Wolf die nog maar 28 jaar is. De wijn verrast me vanwege de rosé kleur, terwijl Grauburgunder wel gewoon een witte wijn is. Grauburgunder is namelijk hetzelfde als Pinot Gris. We horen van Mark dat vanwege het goede weer afgelopen jaar, de druiven heel goed hebben kunnen rijpen en zo verkleurden dat ze deze kleur afgegeven hebben.
Het is een vrij frisse wijn die goed samen gaat met dit gerecht. Een gerecht wat heel mooi gepresenteerd wordt en wat (nog belangrijker) erg goed smaakt! Je kunt zien dat er goed is nagedacht over dit gerecht. Er zijn een heleboel verschillende smaken en structuren, maar alles past perfect bij elkaar.
Tussengerecht 1:
Het volgende wat we voor ons neus krijgen is de koningsbaars gegrild met gegrilde inktvis, waterkers crème, tuinkers, grapefruit, aubergine compute met sherry azijn, gember-koriander beurre blanc. In dit gerecht zit wat pit en daarom serveert Mark ons daarbij de Hartmann Scheurebe 2017 ook weer uit de Pfalz.
Mark noemt de Scheurebe (vernoemt naar Duitse onderzoeker en wijnboer Georg Scheu) een ‘maf druifje’ dat heerlijk kruidig en fris is en tevens als broertje van Gewürztraminer gezien kan worden. Scheurebe is net als Gewürztraminer erg aromatisch. Deze van Hartmann heeft aroma’s van grapefruit en mandarijn wat een goede combinatie is met pittig eten en die aroma’s zouden in combinatie met dit gerecht nog meer versterkt worden.
Dat gaan we natuurlijk zelf ook even testen en ervaren. En ja, dat klopt helemaal! ‘Los’ is de wijn in eerste instantie niet helemaal mijn ding, maar samen met het eten ben ik er wel enthousiast over en vind ik het een hele mooie wijn spijs combinatie.
Tussengerecht 2:
Door naar het volgende tussengerecht van buikspek, flageolet bonen, marmelade ui, shitake, miso saus, kimchi en krokante gepofte spekjes. Nu eet ik geen varkensvlees dus voor mij is er een alternatief gerecht van gnocchi met o.a. daslook, noten en kimchi. Voor bij het buikspek is gekozen voor de Braun Spätburgunder Individuell 2016 uit de Pfalz.
Spätburgunder drink ik heel graag, dus ik ben blij dat die deze avond ook langs komt. Deze van Braun is ook precies wat ik lekker vind. Lekker kruidig, sappig en soepel. Een wijn die ik zo vaker zou willen drinken!
Hoofdgerecht:
We zijn intussen bij het hoofdgerecht aanbeland. Dat is de hertenfilet met lavas kruidenkorst, aardpeer, rode kool, polenta, krokante bundelzwam, jus van lavas en gerookte uitjes. Van de Spätburgunder schakelen we over naar de Braunewell Holland Cuvee 2016 uit Rheinhessen. Bijzonder, want deze Holland Cuvee (van 25% Pinot Noir en 75% Pinot Meunier) wordt speciaal voor Mark gemaakt. Markt ontdekte de wijnen van Stefan Braunewell 10 jaar geleden. Intussen zijn ze vrienden en resulteerde een grapje in daadwerkelijk een speciale wijn voor Mark. En wat voor wijn!
Een stevige wijn waar je zeker wat bij moet eten. Bijvoorbeeld een heerlijke, malse hertenfilet (zie de foto van het gerecht bovenaan dit artikel). Ook dit gerecht is weer uitstekend qua smaken. Alles klopt! En helemaal met de wijn samen.
Tijdens het hoofgerecht spreken we ook even met chef Arne die benieuwd is hoe we het tot nu toe vinden. Een retorische vraag 😉
Hij vertelt ook hoe hij, iedere maand als het menu verandert, met een groep wijnkenners wijnen proeft voor bij de nieuwe gerechten. Dit gebeurt blind zodat het echt om de smaken draait en de beste combinaties.
Dessert:
Na al die gerechten komt het einde langzamerhand in zicht. Maar natuurlijk is er nog dessert dat bestaat uit een compote van ananas, mousse van melkchocolade en cognace, creme patisserie van roze peper, ananas sorbet, cardamom merengue en kletskop/ crumble van cardamom. Weer een hele mond vol het omschrijven van dit gerecht 😉
Bij dit gerecht de Stein Riesling Spätlese Oberhäuser Felsenberg 2017 uit de Nahe. Een afsluiter met een wat lager alcoholpercentage waar Mark bewust voor gekozen heeft. Ook voor Riesling trouwens, want bij een avond met Duitse wijnen kan de Riesling natuurlijk niet ontbreken.
Ik ben geen zoetekauw dus voor mij zijn desserts en ook wijnen bij het dessert vrij snel al te zoet. Wat de wijn betreft vind ik deze prima in combinatie met het gerecht maar ‘los’ is het niet mijn ding. De smaken die in de overige gerechten perfect bij elkaar pasten vond ik hier wat minder. Maar zoals gezegd ik ben geen zoetekauw 😉
Een avond culinair genieten
Wow, wat een avond! Wat een heerlijke gerechten waarbij steeds alles klopte, qua samenstelling van de verschillende ingrediënten, qua presentatie en qua smaak. Fantastisch! En daarbij de verschillende Duitse wijnen die het helemaal af maakten. Op en top genieten deze avond! Hartstikke leuk dat ik er bij mocht zijn.
Meer informatie over restaurant Adam vind je op de website. (De wijn spijs avond met Duitse wijnen was een speciaal evenement, normaal kun je als je hier komt eten, wijn kiezen van de wijnkaart of voor een wijnarrangement gaan).
Meer informatie over Markvandewijn vind je op de website.
Voor deze avond ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging
En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Met wie je bijvoorbeeld zo’n wijnfeestje wilt gaan bezoeken? Vergeet dit overzicht dan niet te delen via social media! Bedankt
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!