Restaurant Kasteel Heemstede: Dineren in een kasteel!

Restaurant Kasteel Heemstede was voor ons de perfecte plek om iets te vieren! Want hoe kun je dat beter doen dan met een avond uit eten met alles er op en er aan? Na wat ‘voorwerk’ (lees: veel Googelen en reviews lezen) viel de keuze op restaurant Kasteel Heemstede in Heem.. uhm Houten. Een restaurant met een Michelinster. Wow: diner in een kasteel, cool!

Dineren in een kasteel!

Ik had natuurlijk al wat foto’s gezien van het kasteel, maar in het echt was het veel mooier. Wat een super gave locatie! Het is een kasteel met een lange geschiedenis die teruggaat tot 1645. In 1987 brandde het kasteel helemaal af, maar is gelukkig weer in volle glorie herbouwd.

Hieronder zie je prachtige drone-beelden van Kasteel Heemstede:

Het zonnetje had er ook zin in, dus het terras was opgedekt en daar mochten we plaats nemen. Dat hadden we goed voor elkaar. Een mooi tafeltje buiten in de zon, aan het water en goed gezelschap. Helemaal perfect!

En dan nu… het menu (en de wijn)

De keuze viel op het verrassingsmenu met bijpassend wijnarrangement. Dat begon meteen goed. Het aperitief;  champagne met olijfboomlikeur Liquor d’UliviOlijfboomlikeur wordt gemaakt van de schors, de takjes en de blaadjes van de olijfboom en het smaakt eerder fruitig (maar niet zoet) dan naar olijven. Lekker!

restaurant kasteel heemstedeBij het aperitief kregen we 3 kleine hapjes; een madeleine met Manchego, groene kruiden emulsie, krokant spek, een gestoomd broodje met gel van verveine, limoen en algen met een crunch van sesam en wasabi en focaccia met olijvencrème en groene olijf.

Hierna volgden 2 amuses; watermeloen met een hangop van geitenyoghurt en crumble van zonnebloempit met zoetzure komkommer, fleur de komkommer en schuim van watermeloen. Jammie!! Daarbij nog een aardappel-prei soepje met schuim van dragon, desemtoast met gerookte paling en Amsterdamse ui en kruidenmayonaise. Wat een begin!

Wijn proeven bij kasteel Heemstede

Voor mijn wijnblog ben ik natuurlijk benieuwd naar de wijnen! Bij al dit lekkers kreeg ik veel zin in een mooie wijn. Voorafgaand aan elke gang, kwam de sommelier met de bijpassende wijn en vertelde ons daar wat meer over. Hij deed het heel goed en dat maakte de ervaring van eten bij restaurant Kasteel Heemstede nóg specialer.

restaurant kasteel heemstede wijn buiten
Heerlijk op het terras bij restaurant Kasteel Heemstede

Geroosterde coquilles, salade van le Puy linzen met meloen, venkel, koriander, kummel, saus met ponzu met daarbij Conrad Fürst, Šipon, Furmint, Podravje, Slovenië, 2011.

Ik ben gek op coquilles, dus erg blij dat dit onderdeel uitmaakte van het menu! De wijn die er bij geserveerd werd, deed qua druif een belletje rinkelen, want eerder die week had ik juist een artikel gepost over een Sloveense wijn die ik geproefd had. Die bestond toevallig voor een groot deel uit deze druif!

Snel naar binnen!

Tijdens het voorgerecht sloeg het weer opeens om. Van een stralend zonnetje naar keiharde regen. Snel naar binnen dus en met ons iedereen van het terras. Dat kan het best even lastig maken voor de bediening. Maar die bleven alles netjes onder controle houden. Op zich was het niet erg om naar binnen te moeten: als je gaat dineren in een kasteel is het natuurlijk ook leuk om de binnenkant eens goed te bekijken.

Binnen gingen we verder met het tussengerecht. Weer heerlijk vis!

restaurant kasteel heemstede wijn binnenGebakken tarbotfilet, tomatenzout, San Mazzo tomaat met basilicum, riso venere, artisjokken, mini paksoi, kerriesaus met Louis Latour, Grand Ardèche Chardonnay, Ardèche, Frankrijk, 2013.

Heerlijke vis, en een mooie combinatie met de Franse wijn!

restaurant kasteel heemstedeGebraden polderhoenfilet met enoki paddenstoeltjes, worstje met gerookte paprika, gekonfijte dij met kappertjes en dragon in krokant jasje, fondant aardappelen, bospeen, boterbonen, gevogeltejus met dragon met Fernando Principiano, Barbera D’Alba “Laura” Barbera, Piemonte, Italië, 2013

Het smaakte prima, maar ik vond dit gerecht niet heel verrassend. Er werd wel een mooie wijn geschonken die er goed bij paste.

restaurant kasteel heemstedeMousse van geitenkaas met spinaziegelei, vijgenchutney, mueslikoekje, salade van jonge spinazie met Domaine Eric Bordelet Poiré Authentique, Normandië, Frankrijk.

Kaas! Daar maak je ons altijd blij mee! In plaats van een port die je vaak bij kaas geserveerd krijgt, schonk de sommelier een perencider. Een leuke, verrassende combinatie.

restaurant kasteel heemstede kersenGemarineerde kersen, chocoladetaartje met kersen en hazelnoot, “gevuld” kersje, hazelnoot crunch, kersensorbet, espuma van kers en kardemom, koekje van kers en kardemom met Weinberg Dolomiten, Tiefenbrunner “Rosenkönig” Moscato Rosa, Alto Adige, Italië, 2014

Chocolade en kers, gaat goed samen! Ook de wijn past er weer uitstekend bij.

restaurant kasteel heemstede friandise
Na al die gangen kregen we als afsluiting ook nog huisgemaakte friandises bij de koffie en thee. Is het geen plaatje? Eigenlijk had in geen ruimte meer voor meer eten, maar dit was echt lastig te weerstaan…

En…?

Wat hebben wij genoten! Dineren in een kasteel is een hele bijzondere ervaring, zeker als daaromheen ook alles klopt. De sfeer, de locatie, de goede service, de sommelier die op een leuke manier steeds de wijnen toelichtte, het eten. Fantastisch! Echt een geslaagde avond. Restaurant Kasteel Heemstede is een aanrader, zeker als je iets te vieren hebt en daarvoor een speciale locatie zoekt.

Vond je dit een leuk artikel? Volg Wijntjes met Esther dan ook op Facebook zodat je geen enkele update mist!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven