Dit keer wil ik jullie graag laten kennismaken met wijnbar en restaurant Kurk in Den Haag. Dit restaurant van Jeroen en Ymke ligt ietwat verstopt net buiten het centrum aan de Mallemolen (een zijstraat van de Frederikstraat) in Den Haag en is daar sinds juni vorig jaar te vinden. Bij restaurant Kurk kun je sinds kort kiezen voor een wijnproeverij bestaande uit 6 wijnen en bijpassende hapjes. Of ik zin had om hun nieuwe concept eens uit te testen? Natuurlijk! Dus die uitnodiging nam ik aan en Mark mocht mee.

Een gezellige wijnbar

Bij binnenkomst is het meteen duidelijk, hier speelt wijn een belangrijke rol (vandaar dat ik het ook een wijnbar noem)! Een heleboel wijnflessen hebben een mooi plekje tegen de muur. Ik vind dat er altijd zo leuk uit zien! Naast de flessen trekken ook de lampen de aandacht. Echt gaaf zo’n lange houten balk met een heleboel lampen er aan. Aan de muur hangt verder ook een grote rol papier, waar de verschillende pinchos & bites op geschreven staan. Geeft een leuk effect! Aan de andere kant van de zaak, valt ook de muur op.  Die bestaat uit allemaal verschillende stukjes hout. Lastig te omschrijven maar je ziet op een van de foto’s verderop wel wat ik bedoel. Creatief is het in ieder geval wel.

De wijnproeverij van restaurant Kurk

De witte wijnen

Zoals gezegd bestaat de proeverij uit 6 wijnen met bijpassende hapjes. De toon wordt bij het eerste hapje al meteen gezet. We krijgen namelijk Fin de claire oesters en daarbij een glas Picpoul de Pinet van Domaine Félines Jourdan,  uit  de Languedoc, Frankrijk. Een feestelijk begin! Een goede combinatie ook; het zuurtje wat we op het einde proeven bij de wijn gaat goed met het ziltige van de oester.

wijn met oesters bij restaurant kurk in den haag

picpoul languedoc

We gaan door met de Bolla Soave Classico Rétro DOC uit de Veneto, Italië waarbij een salade met zoetzure gamba’s en papaja geserveerd wordt. De wijn en het hapje zijn ieder heerlijk. Doordat de gamba’s best pittig zijn heeft de wijn het wel een beetje lastig om deze pit aan te kunnen.

De laatste witte wijn die we proeven is een  Verdejo van Castelo de Medina uit de Rueda, Spanje. Ik word erg blij van het hapje wat hier bij geserveerd wordt; coquille met pompoenhummus. Je begrijpt het zijn niet zomaar wat simpele hapjes die je er bij krijgt, je wordt echt verrast. Een fijne combinatie is ook dit weer!

gamba's en wijn bij restaurant kurk
De Soave met de salade van gamba en papaja

De rode wijnen

Na 3 witte wijnen schakelen we over naar rood.  De eerste rode wijn is Pé Tinto Esporoa uit Alejento, Portugal. Gemaakt van het druivenras Trincadeira. Moet zeggen dat ik daar nog niet eerder van gehoord had. Het is in ieder geval een mooie zachte wijn die perfect past bij het volgende hapje; ossenhaas (op Peruaanse wijze gewokt) met rode ui, tomaat, avocado en koriander. Het vlees is super mals en zacht, het smelt op je tong!

portugese wijn bij restaurant kurk

Dan krijgen we een glas van de La Cour des Dames Pays d’Oc, Pinot Noir uit de Languedoc, Frankrijk met daarbij saffraan-risotto met saffraangin, doperwtjes en pecorino. Ik ben fan van risotto dus ook hier word ik blij van. De saffraangin proef ik niet echt, maar daar ben ik dan ook geen fan van, dus dat vind ik niet erg 😉

Aan al het goeds komt een einde, zo ook aan deze optocht van heerlijke wijnen en hapjes. Maar niet voordat we de 6e en laatste wijn proeven; de Malbec van Kaiken (Reserva)  uit Mendoza, Argentinië. Een wijn met veel power zoals je kunt verwachten van een Argentijnse malbec. Daarbij heeft de keuken ook weer een mooi hapje; een surf en turf van bavette en gamba’s. En ik word wel heel voorspelbaar want ook dit is weer heerlijk.

esther met wijn en hapje

En?

Wij hebben een top avond gehad! Super om op deze manier 6 verschillende wijnen te proeven onder het genot van de stuk voor stuk heerlijke hapjes die creatief geserveerd worden. Leuk ook dat er bij elke ‘ronde’ iets wordt verteld over de wijn en uitgelegd wordt wat het bijpassende hapje is. En daarom is het zeker iets wat ik aan zou raden om een keer uit te proberen. Een keer wat anders dan wijn met bitterballen bij de borrel 😉

Je kunt elke dag dat restaurant Kurk open is (van maandag tot en met zaterdag vanaf 15:30) voor de wijnproeverij terecht die trouwens €27,50 per persoon kost.

Wil je nog meer info over dit restaurant? Kijk dan even op de website van restaurant Kurk.

En, ga jij zelf een keer langs bij wijnbar en restaurant Kurk? Benieuwd hoe je het vind! Laat je het weten?

Meer leuke plekken voor wijn?

Naast restaurant Kurk aan de Mallemolen zijn er in Den Haag nog veel meer leuke plekken waar je terecht kunt voor een goed glas wijn. Zo kun je vanuit Kurk makkelijk naar de Denneweg lopen waar wijnbar Bouzy, Walter Benedict en wijnbar Fenn zitten. Verder in het centrum heb je nog Milu waar ik ook altijd graag kom.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Facebook Reacties
(Visited 2 times, 1 visits today)

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.