Restaurant Les Copains in Delft was de plek waar ik een aantal weken geleden mijn verjaardag vierde. Heerlijk uit eten gaan en genieten van mooie gerechten, wijn en goed gezelschap, ik kan geen betere manier verzinnen voor het vieren van mijn verjaardag. Vorig jaar aten we op mijn verjaardag bij visrestaurant Vigo in Den Haag en toevallig, Les Copains is ook een visrestaurant! Je snapt, ik ben gek op vis en zo toevallig is het dan ook eigenlijk niet.  Ik had vooraf een heleboel positieve dingen over dit restaurant gelezen, dus had er alle vertrouwen in dat het een mooie avond zou worden. 

Visrestaurant Les Copains is sinds 2003 te vinden aan de Breestraat in de historische binnenstad van Delft. Debbie en Eric, de eigenaren, besloten destijds naar aanleiding van hun eerdere ervaringen opgedaan bij restaurants in Den Haag en Scheveningen te kiezen voor een specialisatie in vis voor hun restaurant.

Een feestelijk begin met bubbels

Dat begon meteen feestelijk met een glas cava Codorniu Ecologica en de amuses.

amuses

interieur les Copains

Vis in de hoofdrol

Wij gingen vervolgens voor het 4-gangen verrassingsmenu met bijpassende wijnen. Scheelt weer een hoop keuzestress 😉

Als eerste het voorgerecht; gerookte zalm met haringkuit, komkommer,  crabsalade en wasabikroepoek daarbij krijgen we van sommelier Pascal een wijn van Mas de Mas, een blend van Chardonnay en Viognier. Een heerlijk begin!

Daarna volgen de mosselen met Spaanse peper en pesto en Vinho Verde Falco. Die laatste is een Portugese wijn (uit de provincie Minho), waarbij groene wijn niet slaat op de kleur van de wijn maar verwijst naar de vroege pluk van de druiven. Door de vroege pluk, krijg je een lager alcoholgehalte in de wijn die vaak lekker fris is. Ik drink het eigenlijk niet vaak, maar het is zeker een wijn om te onthouden. Helemaal perfect voor in de zomer!

Ik ben eigenlijk geen grote mosselfan, maar ik moet toegeven, deze smaken goed.

Wijnverhalen van sommelier Pascal

Na de mosselen is het tijd voor het hoofdgerecht; dorade. Dit is echt mijn favoriete gerecht van de avond! De vis is perfect gebakken en smaakt geweldig. De asperges, lamsoren en roseval aardappel maken het gerecht helemaal compleet.

Wat voor wijn dronken we daarbij? Rode wijn is natuurlijk met vis niet perse heel voor de hand liggend maar ik was wel benieuwd of het weer wit zou worden of toch iets anders. Pascal koos voor een rosé Pyrène La Vie en Rose L’inoubliable. Deze wijn uit Zuid-Frankrijk is gemaakt van de Negrette druif. Dit inheemse druivenras (waar ik nog nooit van gehoord had) wordt voornamelijk geplant ten noorden van Toulouse.

Dan vertelt Pascal ons het verhaal achter de naam van de wijn. Die is namelijk niet zo maar gekozen maar gebaseerd op De Legende van de Pyreneeën. In die legende ontmoet Griekse held Hercules de mooie jongedame Pyrène. Uiteindelijk loopt het niet goed met haar en besluit Hercules de bergen in het gebied waar ze elkaar ontmoet hebben Pyreneeën te noemen en haar zo niet te vergeten. Leuk zo’n verhaal achter de wijn! En creatief van de wijnmaker. Pascal had trouwens bij elke gang een leuk verhaal bij de bijpassende wijn.

Een zoete afsluiting

Dan zijn we aanbeland bij het nagerecht. Op het bord een mooi plaatje van rood fruit, een espuma van bramen ijs en aardbeien crumble van yoghurt. Ook hier krijgen we nog een wijn bij, de Brachetto D’Acqui San Maurizio, een dessertwijn dus. Het dessert is heerlijk! De Brachetto voor mij aan de zoete kant. Op zich paste het prima bij het nagerecht dus ik snap de keuze van de sommelier zeker. Maar ik ben geen hele grote fan van dessertwijn en vind al snel iets te zoet. Niet zo mijn ding dus.

Na alle heerlijke gerechten en wijn, sloten we af met koffie, thee en nog wat huisgemaakte lekkernijen erbij. Een mooie afsluiter!

Een geslaagd verjaardagsdiner!

We hebben enorm genoten bij restaurant Les Copains. Heerlijk gegeten, lekkere wijnen geproefd en ook de service was perfect. Ik kijk terug op een mooi en geslaagd verjaardagsdiner.

Meer info?

Ben je benieuwd naar de openingstijden, de menukaart of verdere informatie over restaurant Les Copains? Check dan hun website.

En? Lijkt het je wat? Ik hoop dat je enthousiast bent geworden! Voor visliefhebbers is dit echt een aanrader. Leuk als je het laat weten als je er ook eens heen gaat en wat je er van vond. 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
 • 47
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  47
  Shares