Normaal zijn we thuis niet zo van het iets speciaals doen met Valentijnsdag. Maar dit jaar, in deze gekke Corona tijden was het juist een goed ‘excuus’ en een mooie reden om wat leuks te doen. Zeker nu we eigenlijk vooral thuis zitten en verder weinig doen en weinig mensen zien. Dan is zo’n ‘uitje’ thuis, toch iets om naar uit te kijken! En dus pakten we lekker uit.

Hoe? Dat vertel ik je in deze blog.
Via Instagram kwam ik namelijk achter het bestaan van de website www.thuisuiten.nl. Zag het bij iemand anders voorbij komen en ontdekte dat je via die website allerlei mooie menu’s kunt bestellen bij 35 restaurants. En dat zijn (bijna) allemaal restaurants waar ik normaal niet zou bestellen (wel zou willen trouwens) voor thuis. Omdat ik niet in het bezorggebied van zo’n restaurant woon en omdat het ook net wat te ver is om even zelf op te halen. Maar via thuisuiteten.nl is die mogelijkheid er dus wel, zij bezorgen in een groter bezorggebied. En dan wordt het ”lastig” met al die extra mogelijkheden, want waar ga je bestellen?

Wij gaan voor vis!

Gaan we voor Olivijn (Haarlem)? Kiezen we voor Ruby Rose (Utrecht) of het Rijks (Amsterdam)? Of toch Fitgerald (Rotterdam)? Nee, dat werd het allemaal niet, wij kozen voor restaurant Vis aan de Schelde uit Amsterdam. Bij de omschrijving van hun Vis Culi Box liep het water me in de mond, dus dat moest ‘m gaan worden!

En met een paar klikken en betalen (deze box kost €99 en daarbij betaal je €5 aan bezorgkosten) is het geregeld. Je bestelling wordt dan in een bepaald tijdsvak (namiddag) geleverd en via een sms krijg je op de dag zelf een wat kleiner tijdsvak zodat je steeds preciezer weet wanneer je bestelling er is. Handig! Het eten voor Valentijnsdag was dus zo geregeld en voor de wijnen zou ik ons wijnrek nog raadplegen.

Vis Culi Box Vis aan de Schelde

De Vis Culi Box

Onze bestelling wordt netjes gekoeld afgeleverd in een grote doos. En als je die opent, dan kun je eigenlijk niet meer wachten en wil je meteen gaan genieten van al het lekkers wat er in zit. Het ziet er al fantastisch en veelbelovend uit.
Maar wij ontvangen de box tegen 17:00 en gaan pas aan de slag met al dit moois als onze dochter van 4  in dromenland is.

In de box; 6 visgerechten (een aantal waar nog een sausje/garnering op moet, die ook weer in een apart bakje zitten) en 2 desserts. Een deel ‘ready’ to eat, een deel waar nog een paar handelingen voor verricht moeten worden om het gerecht af te maken. Ook is het uitgangspunt dat je alles deelt. Shared dining dus! Verder in de doos nog brood en friandises en natuurlijk instructies.

Je ontvangt ook een duidelijk overzicht van de gerechtjes. Elk gerecht heeft een instructie en een eigen kleur wat correspondeert met de gekleurde stickertjes die op de bakjes zitten. Zo zie je heel duidelijk ook welke garnituren/sauzen bij welk gerecht horen.

1, 2, 3…. genieten maar!

Tijd om thuis uit eten te gaan! Leuke kleren aan, muziekje aan, tafel mooi gedekt en tijd voor dit menu:

  • Huisgerookte zalm – wakame – hoisin – wasabi – yuzu – lotuswortel
  • Kabeljauw (skrei) Tandoori – yoghurt hangop – komkommer – munt – rettich
  • Sashimi van tonijn en zeebaars – sushirijst – wasabi – gember – soja “visjes”
  • Coquilles – glass noodles – kuromame – sambai – lente ui
  • Tortellini – gamba – spinazie – saus parmezaan – garnaal
  • Vis van de markt – rode wijn risotto – radicchio- ossenstaart – rode Port saus
  • Taartje van bramen
  • Gezouten karamel – passievrucht
kabeljauw tandoori
Kabeljauw (skrei) Tandoori – yoghurt hangop – komkommer – munt – rettich
tortellini gamba
Tortellini – gamba – spinazie – saus parmezaan – garnaal
coquille
Coquilles – glass noodles – kuromame – sambai – lente ui
vis van de markt
Vis van de markt – rode wijn risotto – radicchio- ossenstaart – rode Port saus

Een visfeestje!

Het is stuk voor stuk makkelijk te bereiden (of al ‘ready to eat) en de instructies zijn duidelijk. Nog belangrijker, elk gerecht is echt geweldig! Sashimi en gerookte zalm, altijd goed! De kabeljauw tandoori is een bijzondere (leuke) combi, de tortellini echt goddelijk en de coquille een plaatje qua presentatie in de schelp. Ook de vis met rode wijn risotto en ossenstaart en rode port saus een mooi laatste visgerecht, wat steviger en ook goed te combineren met een rode wijn (daarover later meer).

Het taartje van bramen met passievrucht ziet er prachtig uit, het gezouten karamel dessert is erg heftig als afsluiter. Wel leuk dat je ook nog 2 desserts samen kunt delen. Ik zelf had het nog wel een mooie toevoeging gevonden als je bij het bestellen op de site, nog voor kaas had kunnen kiezen in plaats van de zoete desserts. Al snap ik dat het met het voorbereiden van alle boxen het misschien ook geen doen is om rekening te houden met allerlei uitzonderingen/toevoegingen aan een box.

Hoe dan ook, we hebben onwijs genoten van de kennismaking met Vis aan de Schelde bij ons thuis! Met al die gerechtjes was het echt een avond vullend programma en voelde het door de kwaliteit/presentatie echt als een ‘uitje’, een speciale avond. Zeker een aanrader!

Wat dronken we er bij?

Tot slot nog even wat we erbij dronken, daar zijn jullie vast ook benieuwd naar!

Bij zo’n bijzonder etentje thuis, wilden we ook qua wijn lekker uitpakken. Dus kozen we voor een fles champagne, lekker feestelijk! Een die we zelf hebben meegenomen uit Champagne, toen we daar waren eind juli vorig jaar. We bezochten daar o.a. champagnehuis Pascal Henin in Ay waar Delphine Henin ons de verschillende champagnes uit hun portfolio liet proeven. Twee daarvan sprongen er wat ons betreft uit, waaronder de Terre de Craie, een Blanc de Blancs (100% Chardonnay) waarvan de naam (Terre de Craie) verwijst naar de ondergrond waar de druivenstokken voor deze wijn groeien (krijt, kalk). Het is ook de enige Blanc de Blancs die we kochten tijdens onze trip.  Deze mousserende wijn heeft minimaal 36 maanden flesrijping gehad en 3g/l dosage. Lekker droog dus.

Niet alleen in Frankrijk viel deze Terre de Craie in de smaak, ook nu weer!

champagne Pascal Henin

Bij vis kan ook prima rode wijn!

Bij het laatste visgerechtje zaten best wel wat componenten (rode wijn risotto, rode portsaus en ossenstaart) waardoor het me leuk (en toepasselijk) leek nog een glas rood te nemen.  En dus haalde ik een fles 1 Ahr van Weingut Nelles uit ons wijnrek en met behulp van de Coravin namen we daar een glas van.

Dit is een wijn waar ik geen genoeg van krijg! Normaal wissel ik eigenlijk altijd af en probeer 99% van de tijd nieuwe wijnen. Er is zoveel te proeven, dat ik het zonde vind om steeds dezelfde wijn te drinken. Maar voor de 1 Ahr Spätburgunder van Weingut Nelles maak ik zeker een uitzondering. Hier heb ik graag altijd een paar flessen van in mijn wijnrek liggen. Qua kosten (+/- net onder de €30) is het wel wat prijzig voor een ‘huiswijn’ maar goed, dat heb ik er wel voor over, voor die paar x per jaar dat ik zo’n fles open trek.

Deze Duitse Pinot Noir heb ik in mei 2018 leren kennen tijdens mijn eerste trip naar de Ahr. Een trip waardoor ik ook echt fan ben geworden van het gebied en van de mooie kwaliteitswijnen met karakter die er vandaan komen.

De 1 Ahr heeft een jaar houtrijping gehad op barriques en is vol van smaak. Veel geconcentreerde kers, best uitgesproken maar ook soepel. Daarbij die typische kruidigheid die ik vaak herken in die Duitse Pinot Noirs.

Een wijn met veel smaak maar niet te stevig waardoor het echt uitstekend past bij dit visgerecht.

Ahr Spatburgunder Weingut Nelles

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook samen met mij proeven? Dat kan! Normaal doe ik proeverijen aan huis of op de zaak maar vanwege de Corona maatregelen kan dat op dit moment niet. Wat wel mogelijk is? Online proeven tijdens een wijnproeverij met vrienden (of collega’s of familie) of aansluiten bij de online wijnproefclub of online lente proeverij. Je kunt ook een kijkje nemen in mijn wijn webshop Wijn van Esther voor als je niet op zoek bent naar een online proeverij maar wel leuke, nieuwe wijnen wilt ontdekken!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Shares