Wijnboek ‘Dat smaakt naar meer’ van Jan-Willem van der Hek plofte recent op mijn deurmat. Dit wijnboek verscheen november 2017 en is het eerste boek van sommelier Jan-Willem van der Hek. Een boek over wijn met een veelbelovende titel. Dus hup, wijn inschenken en lezen maar!

Tijd vinden voor het lezen van een boek is best lastig in huize Wijntjes met Esther, zeker met een kleine van bijna 2 jaar oud en een wijnblog naast je werk. Maar voor een boek over wijn doe je natuurlijk extra je best en maak je tijd. In veel etappes is het dan ook gelukt en kan ik jullie er meer over vertellen.

Hoe zit het wijnboek ‘Dat smaakt naar meer’ in elkaar?

In ‘Dat smaakt naar meer’, het eerste boek van Jan-Willem van der Hek, is het zijn missie is om mensen op een toegankelijke manier te begeleiden om tot een goede wijnkeuze te komen en ieders wijnsmaak en wijnvoorkeuren te ontwikkelen. Dat toegankelijke spreekt mij meteen aan!

Wijn heeft vaak nog een imago dat het moeilijk en ingewikkeld is maar het is echt voor iedereen. Het is heel divers, interessant en leuk om er meer over te weten te komen. En in dit boek helpt Jan-Willem van der Hek daar bij.

Het boek is opgebouwd uit 2 onderdelen; eerst theorie, daarna volgt het praktijk gedeelte. Jan-Willem geeft zelf aan dat er geen volgorde is waar je je aan moet houden. Het is helemaal up to you hoe je het boek leest. De theorie voegt zeker iets toe aan de praktijk, dus ik heb wel netjes het boek van voor naar achter gelezen.

De theorie

Naast een uitleg over hoe wijn wordt gemaakt en hoe je wijn proeft, wordt er veel aandacht besteed aan de verschillende smaken. Jan-Willem heeft er voor gekozen om niet uit te gaan van druiven (dat zijn er ook zo veel!) maar uit te gaan van smaak types. Zo komt hij uit op 17 smaakgroepen verdeeld over witte, rode, rosé, mousserende en zoete wijnen.

Alle smaakgroepen komen vervolgens aan bod met steeds een aantal druiven die in die groep horen. Het is veel informatie maar dit wordt nooit saai! De duidelijke infographics die op een leuke en originele manier de weetjes over  iedere druif weergeven en de verdere uitleg van Jan-Willem van der Hek (ook met hier en daar een persoonlijke noot en eigen ervaringen die worden gedeeld) maken het interessant om door te blijven lezen. Ook het proefformulier in het boek is niet standaard zoals je hier kunt zien.

De praktijk

Lezen over wijn is leuk, maar wijn drinken veel leuker! Daarvoor kun je doorbladeren naar het tweede deel van het boek waarin je veel praktische tips krijgt. Zo vertelt Jan-Willem van der Hek over het vinden van de wijn die het beste bij jou en bij de gelegenheid past, bij je thuis, in de wijnwinkel en in het restaurant.

Er komt weer heel veel informatie voorbij in dit deel van ‘Dat smaakt naar meer’. Hoe open je wijn? En hoe champagne? Wat voor glazen gebruik je voor welke wijnen? Hoe ga je met een verkoper in een winkel om, of met de sommelier in een restaurant? En nog veel meer!

De tips  over het budget voor het bestellen van wijn in een restaurant vind ik erg handig. Hij geeft er een makkelijk ezelsbruggetje voor die ik zeker in mijn achterhoofd ga houden bij een volgend restaurant bezoek.

Wijnboek 'Dat smaakt naar meer' van Jan-Willem van der Hek infographic

En smaakt het boek naar meer?

Zeker! Je krijgt echt zin om de tips en adviezen (ook o.a. via de wijn bucket list items) in de praktijk te brengen. Het is zeer toegankelijk geschreven en het leest makkelijk door. Het is geen droge of stoffige opsomming van informatie maar het wordt op een leuke en zo makkelijk mogelijke manier gebracht. De infographics maken op eenvoudige wijze een heleboel duidelijk en maken het helemaal af.

Als je enige wijnkennis hebt, zul je in dit boek zeker bekende onderwerpen tegen komen. Het praktische gedeelte is dan wellicht ook wat minder verrassend. Ik las ook het een en ander wat vorig jaar tijdens mijn WSET2 cursus aan bod is gekomen. Maar ik fris graag mijn wijnkennis op deze manier weer op. De echte wijnkenner leest in dit boek denk ik niet heel veel nieuws.

Alternatieve suggesties

Wat ik leuk vind is dat je bij alle druiven in de verschillende smaakgroepen ook nog een alternatieve suggestie krijgt. Dit zijn vaak de wat minder bekende druiven, maar doordat je nu weet in welke smaakgroep ze vallen, heb je al een idee hoe de wijn ongeveer zal zijn. Zo wordt bij Sauvignon Blanc als tip de Torrontés en de Assyrtiko genoemd. Die laatste is een Griekse wijn waar je vast ook niet snel aan denkt. Nu misschien wel 🙂

Ik heb nog diep nagedacht of ik vind dat er nog verbeterpunten zijn of dingen die missen in het boek maar ik kan eigenlijk niks verzinnen. Het is gewoon echt een aanrader!

Het wijnboek ‘Dat smaakt naar meer’ van Jan-Willem van der Hek is o.a. te koop bij bol.com voor €20,-. Ook leuk als cadeau voor een wijnliefhebber!

Wijnboek 'Dat smaakt naar meer' van Jan-Willem van der Hek Griekse wijn

Meer over de schrijver Jan-Willem van der Hek

Jan-Willem is in 2012/2013 en 2016/2017 uitgeroepen tot de Beste Sommelier van Nederland. Een echte wijnkenner dus! Maar uitgeleerd is hij nog lang niet. Sinds 2013 is hij bezig met de opleiding tot Master Sommelier. Een internationale opleiding die erg zwaar is.

Je wordt niet zomaar Master Sommelier, want sinds 1967 zijn er wereldwijd nog maar 239 mensen geslaagd. Op weg naar die titel heeft hij tijdens de 2 eerste onderdelen de Otto Hinderer Scholarship Award gewonnen en sinds het behalen van het derde onderdeel in 2014 mag hij zich nu  Advanced Sommelier noemen. Twee van de drie examens vonden al plaats in 2016, nu is het wachten tot augustus 2018 voor het laatste examen. Spannend!

Naast voorbereiden op dat laatste examen, is hij ook nog zijn eigen bedrijf in wijnconsultancy, wijnimport- en verkoop begonnen. Duidelijk dat wijn een grote rol speelt in zijn leven!

Meer info over de schrijver vind je hier: www.janwillemvanderhek.com

jan-willem van der Hek
Foto: Sebastiaan Westerweel

Ken je dit wijnboek Dat smaakt naar meer of ben je van plan het te gaan lezen? Leuk om te horen wat je er van vindt! 

Als echte wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen ?

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
 •  
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
  1
  Share