Geschreven door gastblogger Sanne

Iets meer dan twee weken geleden mocht ik weer op pad voor een gastblog voor Wijntjes met Esther. Ook dit keer mocht ik naar Amsterdam. Niet op een industrieterrein waar ik vorige keer was voor het Bottelfeest van Chateau Amsterdam maar midden in het centrum op wederom een gave locatie. Namelijk de Sint Olofskapel, onderdeel van een prachtig NH hotel. De wijnproeverij bestond uit alleen maar wijnen uit de Rías Baixas.

Rías Baixas wijnproeverij

Om je geheugen even op te frissen: Rías Baixas kan onderverdeeld worden in drie zones in de provincie Pontevedra en ligt in het noordwesten van Spanje. Sinds de jaren ’80 gaat Rías Baixas vooruit als wijngebied en het gebied behoort nu tot de top van Spaanse witte wijnen. De wijngaarden liggen meestal in de buurt van ondiepe en lange inhammen langs de kust.

Daar aangekomen was ik eerst verrast door de prachtige kapel. Het was prachtig weer waardoor de ruimte mooi verlicht werd door de zonnestralen die door de grote ramen naar binnen schenen. Tja en dan begint het. Maar waar moet je in godsnaam beginnen? Er stonden maar liefst 15 verschillende stands met gemiddeld 4 wijnen per stand om te proeven.

Hoofdrol voor de Albariño

Het waren natuurlijk voornamelijk witte wijnen en allemaal gemaakt van de Albariño druif. Sommige 100% Albariño en sommige aangevuld met lokale druiven.

Om een D.O. Rías Baixas wijn te maken moet hij minimaal voor 70% van Albariño gemaakt worden

Voor een wijnproever wordt het naarmate er meer wijnen vorderen lastig om te proeven. Ik vind het ontzettend interessant en leuk om te ruiken en te proeven. Maar ik vind het soms ook nog moeilijk om te benoemen wat ik ruik en proef. Een hele uitdaging dus!

Wijn met passie

Het mooiste van de Rías Baixas wijnproeverij deze middag waren de mensen die over hun wijnen vertelde, Engels pratend met een prachtig Spaans accent erdoorheen. Vol passie en met temperament vertelde ze allemaal over waarom hun Albariño nou zo lekker was. Het was geen strijd onderling maar meer een team en allemaal even trots op hun streek in Spanje.

De volgende wijnhuizen waren deze middag te vinden: Quinta Couselo, Vionta, Pazo Cilleiro, Pazo de Rubianes, Adegas Morgadio, Bodegas as Laxas, Bodegas Marqués de Vizhoja, Bodegas Martín Codax, Pazo de Señoráns, Señorío de Rubiós, Terra de Asorei, Vinota, Notas Frutales de Albariño, Bouza do Rei, Bodegas lagar de Costa en Adegas Tollodouro. Je begrijpt nu vast dat ik niet goed wist waar ik moest beginnen. Het zal ook heel saai worden om over elke wijn mijn persoonlijke proefnotities  te lezen dus hier volgt mijn conclusie over deze bijzonder mooie streek.

Wist je al dat ik ook een wijnproeverij op locatie kan organiseren die helemaal naar jouw wens kan worden opgezet? Lees alles over de mogelijkheden en misschien organiseer ik binnenkort een wijnproeverij bij je thuis, op het werk, tijdens een verjaardag of een andere leuk evenement!

wijn schenken

Rías Baixas wijnen; een aanrader voor de zomer

De Rías Baixas produceert vooral frisse elegante wijnen. Wijnen die heerlijk zijn als aperitief maar ook erg goed samen gaan met vis en schaal- en schelpdieren. Het onderscheid tussen de verschillende wijnhuizen is klein. Iedereen heeft een of twee frisse wijnen en vaak wijnen die langer gerijpt zijn op hun eigen lie (op eigen droesem gerijpt) of op RVS. De bodem bestaat vooral uit graniet en het klimaat betreft natte winters en redelijk droge zomers.

De natuur is ruig en groen en ligt aan de Atlantische oceaan waardoor de stokken bestand moeten zijn tegen het zeeklimaat. Veel neerslag en mist is natuurlijk niet ideaal voor de stokken, daarom hebben ze daar wat op bedacht. De stokken zijn in pergola geleid waardoor ze ver boven de grond uitkomen. Hierdoor drogen ze sneller! Al met al is de Albariño druif perfect voor de zomer. Hij geeft een mooie frisse en droge witte wijn en is heerlijk met warm weer dus of in combinatie met een gerecht!

Gastblogger Sanne kun je volgen via Instagram

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Facebook Reacties