Spaanse wijnen doen het altijd goed bij mij. Genieten van een Verdejo in de zon op een terras, maar vooral van de rode wijnen kan ik heel blij worden. Dat zijn meestal mooie, volle, krachtige en vaak houtgelagerde wijnen. Dus je kunt wel zeggen dat ik met mijn neus in de boter viel vorige maand toen ik voor wijnblog Wijntjes met Esther uitnodigingen kreeg voor 2 proeverijen met Ribera del Duero wijnen in de hoofdrol.

Spaanse wijnregio Ribera del Duero

Even kort wat meer over de Ribera del Duero voordat ik je meer vertel over de eerste van de 2 proeverijen. Ribera del Duero (wat oever aan de Duero betekent) is een DO dat in de Spaanse wijnregio Castilla y León ligt. DO staat voor  Denominacion de Origen en zegt iets over de kwaliteit van de wijn. Daarnaast geeft dit zoals de naam het al zegt de regio van herkomst aan. Ribera del Duero ligt ten noordwesten van Madrid aan de rivier de Duero. In Portugal noemen ze deze rivier de Douro. Ook deze Portugese Douro wijn is trouwens heel erg de moeite waard!

De Ribera del Duero is met ca. 22.000 hectare een stuk kleiner dan wijnstreek Rioja, maar toch kunnen ze de concurrentiestrijd met elkaar goed aan. In beide gebieden is de meest gebruikte druif de Tempranillo, hier ook wel Tinta del país of Tinto fino genoemd. De wijnen uit dit gebied moeten minstens 75% Tempranillo bevatten, daarnaast zijn er nog slechts 5 andere druiven toegestaan; Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Garnacha tinta en Albillo.

Je hebt het vast al door, uit dit gebied komen vooral rode wijnen. En ook alleen maar rode wijnen komen in aanmerking om als DO op de markt te komen. Die laatste druif die ik zojuist noemde; Albillo, is een witte druif die dus ook in een Ribereo del Duero wijn gebruikt mag worden maar wel voor maar 5% of minder.

Ribera del Duero wijnen van Bodegas Arzuaga

Dan de 2 proeverijen waarbij ik op uitnodiging als pers aanwezig was. De eerste was een proeverij en lunch bij restaurant Extea in Den Haag. Hier draaide het om wijnen van wijnhuis; Bodegas Arzuaga Navarro. We proefden 9 wijnen in 5 flights. Welke we proefden?

Ribera del Duero wijnen

Flight 1: 

  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Chardonnay 2016
  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Chardonnay 2015

Zoals gezegd, witte wijnen komen niet in aanmerking voor de DO classificatie, maar dat betekent niet dat er geen mooie witte wijnen uit dit gebied komen. Deze Chardonnay wijn bewijst dat. Beide Ribero del Duero wijnen hebben veel smaak en zijn uitgesproken. De 2015 is het meest in balans vind ik.

Flight 2:

  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero ‘La Planta’ 2016

Heerlijke wijn! Geen hele complexe, zware wijn maar eentje die je ‘makkelijk’ drinkt. Ik proef bramen en in de mooie, wat langere nasmaak ook iets van drop! Smaakt naar meer!

Flight 3:

  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Crianza 2014
  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Crianza 2009
  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Crianza 2001

Ik vind ze allemaal heerlijk, maar als ik toch een keuze moet maken is de 2001 mijn favoriet. Mooie geur, mooi in balans en mooie rijpe tannine.

Flight 4:

  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Reserva 2011
  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Reserva 2010

Beide wijnen zijn gefermenteerd in RVS en hebben daarna 26 maanden op Frans eiken gerijpt. De 2011 springt boven de 2010 uit. De 2010 is krachtig, heeft veel donker fruit smaken, een echte power wijn. De 2010 is wat minder uitgesproken en is iets kruidiger vind ik.

Flight 5:

  • Bodegas Arzuaga Ribero del Duero Gran Arzuaga 2011

Een mooie afsluiter, deze op hout gefermenteerde en ook 20 maanden op hout gelagerde wijn! Intens maar heerlijk. Een wijn waarvan er maar 1000 flessen zijn. Kleine productie dus.

Ik heb nu per flight een favoriet genoemd, maar dat was een lastige taak kan ik je zeggen. Het zijn stuk voor stuk mooie wijnen en als fan van Spaanse wijn, vielen ze sowieso allemaal goed in de smaak.

Na de proeverij is het tijd om te lunchen. We schuiven aan voor een aantal mooie typische Spaanse gerechten  die natuurlijk gecombineerd worden met een aantal wijnen van Bodegas Arzuaga. Genieten!

lunch

Nog meer Ribera del Duero wijnen?

Binnenkort volgt er nog een blog over wijnen uit deze regio en vertel ik je over het bijzondere wijn-spijs diner waar ik bij aanwezig was. Wat vind jij van Ribera del Duero wijnen? Ben je ook fan?

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Nog op zoek naar Sint-en kerst kadootjes? Check mijn kadotips voor wijnliefhebbers!

Facebook Reacties