Geschreven door gastblogger Marloes

Een jaar of veertien was ik toen ik met mijn ouders op vakantie was in een gehucht aan de oever van de Moesel. Gefascineerd heb ik zitten kijken naar de wijngaarden die voor mijn gevoel soms gewoon haaks op de berg stonden. Hoe kwam je in vredesnaam bij die druiven? Ik denk dat op dat moment mijn liefde voor Duitse wijn begonnen is. Zonder er ooit een druppel van gedronken te hebben.

Riesling & Co in de Johan Cruijff Arena

Afgelopen maandag was de zestiende editie van Riesling en Co, een wijnevent waar alles in het teken staat van Duitse wijn. Leveranciers en wijnhuizen presenteren hun wijnen, nieuwe trends zijn er te ontdekken en nieuwe producten te leren kennen. Daarnaast is het een plek om samen fijn over wijn te praten. Dat is naast het drinken toch immers wat we het liefste doen.

Duitse wijn wordt nog steeds, helaas, door veel mensen geassocieerd met zoete witte meuk in pak. Zonde want Duitsland is juist een land waar veel volle, ronde, karakteristieke wijnen vandaan komen. Vaak van ranken die al decennia oud zijn en hard hun best hebben gedaan zich te wortelen door de leisteen heen. Vandaar ook vaak het miniralige karakter. ‘Riesling verveelt nooit’ aldus de man achter de stand van Markus Molitor. En gelijk heeft hij. Net als Grauburgunder, Weissburgunder en Silvaner als je het mij vraagt. Stuk voor stuk witte wijnen hoog in zuren en boordevol fruit variërend van steenvruchten, zoals in de Riesling op de foto bovenaan, tot lychee en ander tropisch fruit.

Riesling en Co in de Johan Cruijff Arena

Ook mooie rode wijnen

Ook zijn we op Riesling en co een aantal mooie rode wijnen tegengekomen. Spätburgunder is namelijk ook zo’n heerlijk eigengereide druif. Vaak vol met rood fruit maar toch aards. En nog het lekkerst als je hem gekoeld drinkt. Klinkt vreemd? Probeer het eens. De drie varianten van Adams Wein die wij proefden werden naarmate we terugtelden in jaartal alleen maar lekkerder. En wie zegt dat je perse wit moet drinken bij vis? Een eigenwijze Spätburgunder (of Pinot noir mocht je in de rest van de wereld deze druif tegenkomen) is absoluut geen mismatch.

Rode Duitse wijnen

Wijn in blik?

Qua nieuwe producten was ik, klinkt misschien raar, erg gecharmeerd van de wijn in blik van Wild Senses. Een tikkeltje zoete witte en rode wijn die het in de zomer erg goed zouden doen op festivals. Zeker de rosé die tonen heeft van citroengras viel erg in de smaak. Dit zou een erg welkom product zijn voor festivalgangers die geen bier drinken en nu dus veroordeeld zijn tot wijn in pak of bag in box (allebei lastig mee te nemen). Meneer is nog op zoek naar een distributeur en ik hoop van harte dat hem dit gaat lukken.

wijn in blik

Ga vaker voor Duitse wijn!

Je merkt het al, dit is een ode aan Duitse wijnen en een betoog om het meer te drinken. Waarom heeft de Riesling dan van al deze druiven net dat ene streepje voor? Omdat het door zijn tropisch fruitige karakter en hoge zuren laat combineren met eten dat bekend staat als lastige klanten voor wijn. Neem tomaten. Hoog in zuur en erg veel umami. Probeer ze eens met Riesling en je hebt een goed huwelijk. Of Aziatisch eten. Ook daar kom je veel zuur en pit tegen. Daar waar veel wijnen het afleggen, houdt Riesling zich ferm staande.

Ik hoop dat ik je enthousiast en nieuwsgierig gemaakt heb ook eens de andere kant over de grens te kijken. Er is een wereld aan variatie, fruit, frisheid en vol karakter voor je te ontdekken. In Duitse wijn in het algemeen en in Riesling in het bijzonder.

Meer over Riesling

Lees de blog 7x Wat je écht moet weten over Riesling wijn.

Gastblogger Marloes kun je volgen via haar Instagram account Itsalwayswineoclock.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Facebook Reacties