7x Wat je écht moet weten over Riesling wijn

Ben je net als ik gek op Riesling wijn? Dan ben je hier op de juiste plek! Dit fantastische druivenras verdient zeker een artikel op dit wijnblog. Eigenlijk heb ik de smaak van Riesling tijdens de wijncursus WSET 2 pas echt goed leren waarderen. Daarvoor had ik net als veel mensen last van het vooroordeel dat de smaak van Riesling vooral zoet is. Dat blijkt zeker niet altijd waar want er worden ook hele mooie droge Rieslings gemaakt. Dus tijd voor een nieuwe kennismaking met Riesling wijn aan de hand van 7 feiten.

1. Riesling wijn is niet altijd zoet

Riesling associeerde ik jaren geleden dus met zoet. Over het algemeen ben ik niet zo gek op een zoete smaak dus sloeg ik deze wijn het liefst over. Dat bleek een onjuist vooroordeel. In Riesling zit vaak iets van een ‘zoetje’ ofwel iets fruitigs maar ook een zuurtje. Voor de wijnmaker is het de kunst om hier een mooie balans in te vinden. Mijn docent vertelde tijdens de wijncursus dat de Duitsers zelfs een naam hiervoor hebben, namelijk ‘Spielerei’. Het is iets typisch voor de Riesling wat je in de meeste wijnen ook zult herkennen.

Op zich is het vooroordeel over zoete Riesling wijn niet heel gek trouwens. In het verleden is de Riesling druif vooral gebruikt om zoete wijnen (Liebfraumilch genoemd) te produceren. Hiervoor bleek een grote markt te bestaan in het lagere prijssegment. Producenten probeerden daarom zo veel mogelijk wijn tegen zo min mogelijk kosten te maken, wat de kwaliteit niet ten goede kwam.

Droge Riesling wijn kan je het best vinden door te kijken naar het alcoholpercentage en de plaats waar de wijn geproduceerd is. Als er meer (+12% ongeveer) alcohol in de wijn zit, kan je er redelijk van uitgaan dat een groot deel van de suikers is vergist en omgezet in alcohol. Daardoor heb je te maken met een droge witte wijn. Als er minder alcohol aanwezig is (richting 8%) heb je kans dat er relatief veel suikers zijn achtergebleven, wat je zal proeven als een zoetere wijn.

Voor wijnregio’s waar droge Riesling wordt gemaakt en die je eenvoudig kan vinden kan je het best kijken naar Duitse wijn (zoek naar ‘Trocken‘) uit de Rheingau, Pfalz of de Moezel.

2. Riesling is 1 van de beste witte druivenrassen

Zoals ik net al zei is het niet langer zo dat Riesling vooral gebruikt wordt om zoete wijn in bulk te produceren. Veel producenten richten zich op de productie van mooie kwaliteitswijn, waarin ze de fantastische kenmerken van de Riesling zo goed mogelijk naar voren willen laten komen. Wijnkenners zien Riesling tegenwoordig samen met Chardonnay als een van de beste witte druivenrassen.

Witte wijn moet je over het algemeen het liefst zo snel mogelijk drinken. Een van de kwaliteiten van Riesling is dat je wijn van deze druiven juist heel mooi kunt laten rijpen. Een uitstekende fles Riesling kan wel tientallen jaren onder goede omstandigheden in een wijnkelder worden bewaard en is dan nog steeds goed. Dat hebben we vooral te danken aan de zuren in de wijn, die een conserverende werking hebben.

De druiven van dit druivenras kunnen ook een zogenaamde edele rotting ondergaan: daarbij blijven de druiven na de oogsttijd hangen en beginnen te rotten. Dat klinkt gek en niet heel lekker, maar door dit proces geven de druiven andere en heel bijzondere smaken af. Bij Riesling zijn dat amandelen, abrikozen, honing.

Witte Riesling druiven met blauwe Pinot Noir druiven
Witte Riesling druiven met blauwe Pinot Noir druiven

3. De geur van petroleum is top!

Hmmm wat ruikt wijn toch lekker naar fruit, bloemen, noten en …. petroleum!? Bij Riesling wijn kan je misschien schrikken van het idee dat je petroleum kunt tegenkomen, maar juist deze geur is iets waar liefhebbers erg blij van worden.  Vooral wat rijpere (lees: oudere) en goede kwaliteit wijn kan deze geur afgeven. De geur komt van een chemisch stofje met de naam TDN, die er onder meer voor zorgt dat je deze wijn zo goed kan bewaren.

4. Koel = prima voor Riesling

Riesling komt oorspronkelijk uit Duitsland en staat nog altijd bekend als een Duitse wijn. Het is dan ook het land waar de meeste Riesling aangeplant staat en natuurlijk het land waar je als eerste aan denkt bij Riesling. Riesling komt het best tot zijn recht in een koel klimaat. Het is dus logisch dat uit landen met een koel klimaat de mooiste Riesling wijn komt, de reden is dat de zuren in de wijn zich in een koel klimaat het mooist ontwikkelen.

In Europa ken je naast de bekende Duitse waarschijnlijk ook wel de Oostenrijkse en de Franse Riesling (in de Elzas) maar verder is deze druif ook te vinden in bijvoorbeeld Luxemburg en buiten Europa vooral in Nieuw-Zeeland, Canada, Australië en de VS.

5. Riesling kan lang worden bewaard, maar rijpt niet op hout

Ik hou van houtgerijpte wijnen maar Riesling is geen druivenras dat er op vooruit gaat door houtrijping. Een houtgerijpte uitvoering zal je dus niet snel tegenkomen (uitzonderingen daargelaten). Toch is (goed gemaakte) Riesling bij uitstek een witte wijn die lang kan worden bewaard. De zuren in de wijn zorgen ervoor dat de wijn in goede conditie blijft en zijn kenmerkende frisse zuren blijft behouden. Bij oudere Rieslings verdwijnt het fruit wat meer naar de achtergrond en kan een petrol-aroma ontstaan (zie punt 3).

6. Je proeft waar Riesling groeit

Riesling is heel veelzijdig! Deze druif groeit op allerlei verschillende ondergronden en neemt de eigenschappen van de bodem waarop hij groeit dan ook in zich op. In wijntermen wordt dan gezegd dat het terroir een belangrijke rol speelt. Riesling komt het best tot zijn recht op een rotsachtige ondergrond, wat mineralige aroma’s aan de wijn geeft. Dit is gelijk ook wat wijnen van dit druivenras zo spannend maakt: doordat de wijn zo goed doorgeeft in welke omgeving de druif heeft gegroeid, is er een hele grote diversiteit. Zelf ben ik gek op Duitse Riesling die afkomstig is uit een gebied met een ondergrond van leisteen. Dit geeft een prachtige mineraliteit die wat mij betreft perfect past bij de zuren van de wijn.

Ik geef je een aantal voorbeelden van verschillende Riesling uit verschillende gebieden:

Riesling uit de Moezel

Uit de Moezel komt prachtige Riesling met veel fruit en een verfijnd en puur karakter. Door een gebrek aan bescherming van bijvoorbeeld bergen staan de wijngaarden bloot aan invloeden van de wind. Je ziet de wijngaarden ook op vrij steile hellingen. Riesling uit de Moezel is enorm divers: van super droog, met smaken van (groene) appel en abrikoos tot meer tropisch fruit in de wat zoetere wijn.

Riesling uit de Pfalz

Uit de Pfalz komt ook prachtige Riesling. Er zijn wat verschillen met de Moesel, die je ook proeft in de wijn. Zo vindt je in de Pfalz minder leisteen dan in de Moesel. De ondergrond bestaat meer uit leem. Ook is het in de Pfalz iets warmer dan in de Moesel, waardoor de Riesling een wat voller karakter krijgt. Dat komt doordat de wijngaarden wat meer beschutting krijgen van de bergen.

Riesling uit de Rheingau

In de Rheingau tref je de wijngaarden op hellingen die op het zuiden gericht zijn. Veel zon dus! Riesling uit de Rheingau heeft structuur en body dan Riesling uit de Moesel. De Riesling uit de Rheingau is over het algemeen droog.

Riesling uit de Elzas

In de Elzas groeit de Riesling druif vaak in de hoger gelegen wijngaarden, waar koelere temperaturen een ideale omgeving vormen voor de druif. De wijn is meestal droog. De zuren in de Riesling uit de Elzas zijn over het algemeen wat ronder dan die je in Duitsland vindt. Dankzij lange en droge zomers en een diverse bodem kenmerken citrus, steenfruit een floraal karakter en zelfs een beetje kruidigheid de Riesling uit de Elzas.

Riesling uit Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland biedt het klimaat de perfecte omstandigheden voor Riesling: koel! Hierdoor kunnen de druiven langzaam en gedurende een lange periode rijpen. Vooral het Zuidereiland biedt deze omstandigheden en produceert 90% van de Riesling uit Nieuw-Zeeland. Je vindt in Nieuw-Zeeland grote variëteit aan Riesling. De stad Nelson heeft de meeste zonuren van Nieuw-Zeeland en produceert daardoor Riesling met steenfruit en kruidigheid. Uit de bekende Marlborough-regio komt Riesling die hoog in de zuren zitten, met meer citrus, limoen maar ook perzik.

Riesling uit Australië

In Australië is het op veel plaatsen simpelweg te heet om goede Riesling te maken. Maar in het westen van Australië en in de Eden Valley en Clare Valley (dit is het beste Riesling gebied van Australië) is het koeler en kan prima Riesling worden gemaakt. Wel heeft de Riesling uit deze gebieden een hoger alcoholpercentage dan je uit Duitsland of de Elzas zou verwachten.

Riesling uit Nederland

Er is in Nederland niet heel veel aanplant van Riesling. Toch is het de moeite waard om te vertellen dat er wel degelijk Riesling wordt geproduceerd in Nederland. En goede ook! Ik vind het lastig om karakteristieken te geven die echt typisch Nederlands zijn. Daarvoor heb ik nog niet voldoende Nederlandse Riesling geproefd. Mocht je eens Nederlandse Riesling willen proberen: ik ben ik elk geval enthousiast over de bekende Apostelhoeve, een wijnhuis dat pioniert en jaar op jaar fantastische kwaliteit levert. Dan zijn er nog een paar favorieten: Wijnhoeve Nekum, wijngoed Thorn, de Kleine Schorre en wijngaard St. Martinus.

Riesling Willi Haag

7. Zo geniet je optimaal van je glas Riesling

Drinktemperatuur: Riesling heeft van zichzelf veel natuurlijke aroma’s. Een goede temperatuur om zo’n wijn te schenken is ongeveer 8 graden. De wijn te warm drinken is echt zonde: je zult dan niet de aroma’s en smaken ervaren die de wijn je te bieden heeft.

Glaswerk: Glazen waarin het karakter van Riesling optimaal tot zijn recht komt zijn vrij smal en lang. Dit zorgt ervoor dat de balans tussen de zuren en het fruit in de wijn het best naar voren komt. Een goed voorbeeld hiervan is het Riesling glas van Zwiesel*.

Beluchten: Dit is iets waar de meningen behoorlijk over uiteenlopen. Als dat het geval is dan is mijn devies om niet af te gaan op anderen maar zelf te proberen en te testen wat je zelf prettig vindt. Mijn mening is dat erg jonge Riesling profiteren van beluchting. Aroma’s en smaken komen dan wat meer vrij. Ik doe dat met de Aerator op de Coravin, wat in theorie ongeveer een uur beluchting geeft aan de wijn.

Wijn-spijscombinaties: Als je een goede te pakken hebt vind je in deze wijn een mooie balans met heerlijke zuren en mineraliteit. En het leuke is dat dit een echte ‘eetwijn’ is. Je kunt Riesling bij veel gerechten drinken. Een Riesling met zuren van citrus combineert uitstekend met pittig eten. Probeer eens een combinatie met Indiaas of Aziatisch: super!

Je weet nu wat je moet weten over Riesling wijn. Tijd om te gaan proeven!
Vond je het leuk om te lezen? Te gek als je me dan ook even volgt op Instagram voor meer over wijn!

Lees meer over verschillende druivenrassen

Lees ook mijn andere artikelen over interessante druivenrassen! Hieronder het overzicht tot nu toe:

Rood Wit
Cabernet Sauvignon Chardonnay
Pinot Noir Riesling
Syrah / Shiraz Sauvignon Blanc

 

affiliate link

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Thuis een wijnproeverij organiseren? Dat kan nu heel makkelijk! Bestel het proeverij thuis pakket via Wijnvanesther.nl en je krijgt een mooie selectie wijnen, stappenplan ‘Hoe proef je wijn?’, wijnwielen en scorekaarten toegestuurd. Alle ingredienten voor een geslaagde proeverij.

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven