Ben je net als ik gek op Riesling wijn? Dan ben je hier op de juiste plek! Dit fantastische druivenras verdient  zeker een artikel op dit wijnblog. Eigenlijk heb ik de smaak van Riesling tijdens de wijncursus WSET 2 pas echt goed leren waarderen. Daarvoor had ik net als veel mensen last van het vooroordeel dat de smaak van Riesling vooral zoet is. Dat bleek zeker niet altijd waar. Tijd voor een nieuwe kennismaking met Riesling wijn aan de hand van 7 feiten.

1. Riesling wijn is niet altijd zoet

Riesling associeerde ik voorheen dus met zoet. Over het algemeen ben ik niet zo gek op een zoete smaak dus sloeg ik deze wijn het liefst over. Dat bleek een onjuist vooroordeel. In Riesling zit vaak iets van een ‘zoetje’ ofwel iets fruitigs en een zuurtje. Voor de wijnmaker is het de kunst om hier een mooie balans in te vinden. Mijn docent vertelde tijdens de wijncursus dat de Duitsers zelfs een naam hiervoor hebben, namelijk ‘Spielerei’. Het is iets typisch voor de Riesling wat je in de meeste wijnen ook zult herkennen.

Op zich is het vooroordeel over zoete Riesling wijn niet heel gek trouwens. In het verleden is de Riesling druif vooral gebruikt om zoete wijnen (Liebfraumilch genoemd) te produceren. Hiervoor bleek een grote markt te bestaan in het lagere prijssegment. Producenten probeerden daarom zo veel mogelijk wijn tegen zo min mogelijk kosten te maken, wat de kwaliteit niet ten goede kwam.

Droge Riesling wijn kan je het best vinden door te kijken naar het alcoholpercentage en de plaats waar de wijn geproduceerd is. Als er meer (+12% ongeveer) alcohol in de wijn zit, kan je er redelijk van uitgaan dat een groot deel van de suikers is vergist en omgezet in alcohol. Daardoor zal de smaak droog zijn. Als er minder alcohol aanwezig is (richting 8%) heb je kans dat er relatief veel suikers zijn achtergebleven, wat je zal proeven als een zoetere wijn.

Voor wijnregio’s waar droge Riesling wordt gemaakt en die je eenvoudig kan vinden kan je het best kijken naar Duitse wijn (zoek naar ‘Trocken‘) uit de Rheingau, Pfalz of de Moezel. Ook Franse Riesling uit de Elzas is over het algemeen droog.

2. Riesling is 1 van de beste witte druivenrassen

Zoals ik net al zei is het niet langer zo dat Riesling vooral gebruikt wordt om zoete wijn in bulk te produceren. Veel producenten richten zich op de productie van mooie kwaliteitswijn, waarin ze de fantastische kenmerken van de Riesling zo goed mogelijk naar voren willen laten komen. Wijnkenners zien Riesling tegenwoordig samen met Chardonnay als een van de beste witte druivenrassen.

Witte wijn moet je over het algemeen het liefst zo snel mogelijk drinken. Een van de kwaliteiten van Riesling is dat je hem heel mooi kunt laten rijpen. Een uitstekende fles Riesling kan wel tientallen jaren onder goede omstandigheden in een wijnkelder worden bewaard en is dan nog steeds goed. Dat hebben we vooral te danken aan de zuren in de wijn, die een conserverende werking hebben.

De druiven van dit druivenras kunnen ook een zogenaamde edele rotting ondergaan: daarbij blijven de druiven na de oogsttijd hangen en beginnen te rotten. Dat klinkt misschien vies, maar hierdoor geven de druiven andere en heel bijzondere smaken af. Bij Riesling zijn dat amandelen, abrikozen, honing.

Witte Riesling druiven met blauwe Pinot Noir druiven
Witte Riesling druiven met blauwe Pinot Noir druiven

Wijntjes met Esther wijnproeverij

3. De geur van petroleum is top!

Hmmm wat ruikt wijn toch lekker naar fruit, bloemen, noten en …. petroleum!? Bij Riesling wijn kan je misschien schrikken van de geur van petroleum, maar juist deze geur is iets waar liefhebbers erg blij van worden.  Vooral wat rijpere en goede kwaliteit wijn kan deze geur afgeven. De geur komt van een chemisch stofje met de naam TDN, die er onder meer voor zorgt dat je deze wijn zo goed kan bewaren.

4. Koel = prima voor Riesling

Riesling komt oorspronkelijk uit Duitsland en staat nog altijd bekend als een Duitse wijn. Het is dan ook het land waar de meeste Riesling aangeplant staat en natuurlijk het land waar je als eerste aan denkt bij Riesling. Riesling komt het best tot zijn recht in een koel klimaat. Het is dus logisch dat uit landen met een koel klimaat de mooiste Riesling wijn komt, de reden is dat de zuren in de wijn zich in een koel klimaat het mooist ontwikkelen.

In Europa ken je naast de bekende Duitse waarschijnlijk ook wel de Oostenrijkse en de Franse Riesling (in de Elzas) maar verder is deze druif ook te vinden in bijvoorbeeld Luxemburg en buiten Europa vooral in Nieuw-Zeeland, Canada, Australië en de VS.

5. Riesling rijpt niet graag op hout

Ik hou van houtgerijpte wijnen maar Riesling is geen druivenras dat er op vooruit gaat door houtrijping. Een houtgerijpte uitvoering zal je dus niet snel tegenkomen.

6. Je proeft waar Riesling groeit

Riesling is heel veelzijdig! Deze druif groeit op allerlei verschillende ondergronden en neemt de eigenschappen van de bodem waarop hij groeit dan ook in zich op. In wijntermen wordt dan gezegd dat het terroir een belangrijke rol speelt. Riesling komt het best tot zijn recht op een rotsachtige ondergrond, wat mineralige aroma’s aan de wijn geeft.

7. Riesling wijn combineert fantastisch met pittig eten

Als je een goede te pakken hebt vind je in deze wijn een mooie balans met heerlijke zuren en mineraliteit. Een Riesling met zuren van citrus kan je heerlijk combineren met pittig eten. Probeer eens een combinatie met Indiaas: super!

3x Riesling wijn geproefd

Voor dit artikel leek het me leuk Rieslings uit 3 verschillende landen te proeven dus kocht ik er een uit Frankrijk, een uit Australië en een uit Duitsland. En ja het zijn echt 3 hele verschillende wijnen! Er zit er vast ook een tussen die jij lekker vind!

Drie flessen Riesling wijn
Drie flessen Riesling wijn

Ik proefde:

  1. André Stuber Riesling uit Frankrijk – Zacht, niet heel uitgesproken. Fris (abrikoos) en heel in de verte een zuurtje. Een mooie Elzas variant!
  2. Steffen Riesling Trocken Cuvee #01  uit Duitsland – Veel smaak maar voor mij te fruitig.
  3. d’Arenberg the Drydam Riesling uit Australië. Hier proef je een heel klein ‘bubbeltje’, iets bloemigs en ook wit steenfruit in de richting van abrikoos. Hier zit dat mooie van Riesling in; een zuurtje en een zoetje. Maar heel goed in balans, dat zelfs iemand die niet van zoet houdt zoals ik, dit erg kan waarderen. Deze wijn is voor mij de grote favoriet, echt heerlijk.

Je weet nu wat je moet weten over Riesling wijn. Tijd om te gaan proeven! Welke past het beste bij jouw smaak denk je? Of ben je toevallig ook al een fan? Leuk als je het laat weten!

Oh en op de valreep nog een laatste tip. In de Moezel draait het allemaal om de Riesling. Het gros van de wijnen daar wordt van deze mooie druif gemaakt. Een aanrader om een keer heen te gaan! Ik was er op vakantie en schreef er een blog met 12 tips voor je wijnreis naar de Moezel over.

Andere druiven?

Meer te weten komen over andere druiven rassen? Ik schreef eerder al over Chardonnay en Pinot Noir.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Facebook Reacties