Sauvignon Blanc ontdekken: 7 dingen die je écht moet weten

Zodra de temperaturen stijgen en je zin krijgt in wat frissere wijn wordt het tijd om op zoek te gaan naar een mooie Sauvignon Blanc! Bekend en geliefd vanwege zijn frisheid, kruidigheid en sprankelende zuren is Sauvignon Blanc uitgegroeid tot een van de meest populaire druivenrassen ter wereld. Voeg daar aan toe dat Sauvignon Blanc ook nog eens heel goed geschikt is om wijn spijs combinaties mee te maken en je snapt waarom het de moeite waard is om wat dieper in de achtergrond van dit druivenras te duiken! Sauvignon Blanc vertelt het verhaal van zijn omgeving: van een oude zeebodem in de Loire tot de zon in het glas uit Nieuw-Zeeland.

1. Sauvignon Blanc is een van de meest populaire witte druivenrassen

Sauvignon Blanc wordt in vrijwel alle wijnlanden met een koel klimaat aangeplant. Daardoor is een grote verscheidenheid aan kenmerken ontstaan in de wijnen die van deze druif gemaakt worden. Toch is Sauvignon Blanc, waar dan ook ter wereld gemaakt, herkenbaar aan zijn frisse zuren. De wijnen zijn licht, fris en zomers. De wijnen zijn door deze eigenschappen heel geliefd als aperitief. Overigens wordt dit druivenras ook wel Fumé Blanc (VS) of Blanc Fumé (Frankrijk) genoemd. Een druivenras dat vaak gebruikt wordt om Sauvignon Blanc mee te blenden is Semillon.

2. Frisheid en kruidigheid staan voorop bij Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc komt het best tot zijn recht in een koel klimaat en heeft een kort groeiseizoen. Hierdoor rijpen de druiven niet lang en blijven de kenmerkende frisse zuren behouden. Aroma’s die je in Sauvignon Blanc tegenkomt zijn vaak sterk aanwezig en stuiven je vaak uit je glas tegemoet. De aroma’s zijn kruidig (paprika, peper), groen (gras), fruitig (als steenfruit, kruisbes en limoen) en hebben vaak een mooie mineraliteit. De smaak is ook fris, licht en fris zuur. Sauvignon Blanc levert over het algemeen droge wijn op.

3. Omgeving is heel belangrijk voor Sauvignon Blanc

Een van de leukste dingen aan het ontdekken van Sauvignon Blanc is dat de eigenschappen van de druif erg herkenbaar zijn in de wijn. De druif vertelt het verhaal van de omgeving waarin hij is opgegroeid. Om dit te verduidelijken maak ik een verdeling maken tussen de Franse, Californische en Nieuw-Zeelandse stijl.

Bij de Franse benadering komt de Franse manier van wijnmaken goed in zicht: Franse wijnmakers zien de druif als een manier om het terroir (combinatie van klimaat en bodem) van een bepaald gebied te kunnen weerspiegelen. Omgeving is daarmee dus eigenlijk belangrijker  dan de druif. Daarom noemen de Fransen hun wijn ook niet naar het gebruikte druivenras, maar naar de regio waar de wijn is gemaakt. Deze filosofie past perfect bij Sauvignon Blanc: het lijkt misschien een hele lastige opgave maar het is goed mogelijk om te raden waar een Sauvignon Blanc vandaan komt.

Voor Franse Sauvignon Blanc (in het bijzonder uit de Loire: Sancerre en Pouilly-Fumé) is de bodem heel belangrijk. Vroeger was er op deze plaatsen een zee, die al heel lang geleden is verdwenen. Maar de achtergebleven bodem van voornamelijk kalksteen is nog altijd heel mineralig en zit vol schelpen. De druivenplanten nemen deze eigenschappen mee in de druif: een frisse kalkachtige mineraliteit ontstaat in de wijn. Je kunt soms zelfs vuursteen herkennen. (Weet je niet hoe vuursteen ruikt? Leg dan eens eens een paar gebruikte lucifers in een wijnglas met een schaaltje erop en ruik er na een paar uur aan) Interessant is dat de mineraliteit maakt dat de wijn perfect geschikt is om te combineren met veel schaaldieren die uit de zee komen zoals oesters.

Pouilly Fume Sauvignon Blanc

In Californië ligt de nadruk minder op de mineraliteit maar vanwege het klimaat met meer zon wat meer op het fruitige karakter. Het karakter van Sauvignon Blanc uit Californië zorgt ervoor dat je meer rijper fruit in de wijn zult tegenkomen. Denk daarbij aan citrus en tropisch fruit. Wijnmaker Robert Mondavi is grotendeels verantwoordelijk voor het succes van Sauvignon Blanc in Californië, die hij onder de naam Fumé Blanc op de markt bracht.

In Nieuw-Zeeland gaan wijnmakers nog een stap verder en leggen, mede door de overvloedige zon en de arme, luchtdoorlatende grond, meer de nadruk op het kruidige, grassige karakter en vol tropisch fruit in de wijn. Denk hier aan passievrucht, grapefruit en mango. Vooral de wijnregio Marlborough is hier beroemd mee geworden en heeft Sauvignon Blanc over de hele wereld beroemd en geliefd gemaakt. Voor Nieuw-Zeeland is Sauvignon Blanc hét druivenras dat het wijnaanbod van het land uniek maakt.

4. De wijn het best jong drinken

Het is beter om een Sauvignon Blanc niet lang te bewaren. Ook hier geldt dat de mooie eigenschappen van de wijn, namelijk de frisheid en kruidigheid, niet gebaat zijn bij ouderen. Daarom wordt aangeraden om de wijn binnen 1 tot 3 jaar te drinken en niet langer te laten liggen. Zoals met alles rondom wijn zijn ook hier een aantal uitzonderingen op de regel, zoals bijzondere Pouilly-Fumé die wel kan ouderen.

5. Sauvignon Blanc gaat meestal niet goed samen met hout

Sauvignon Blanc wordt niet vaak op hout gelagerd. De reden hiervoor is dat dit ten koste gaat van de frisse en sprankelende zuren van de wijn, die nu juist zo kenmerkend zijn voor Sauvignon Blanc. Voor de productie van Sauvignon Blanc wordt daarom nauwelijks gebruikgemaakt van houten vaten. In plaats daarvan worden roestvrijstalen vaten gebruikt. Interessante uitzondering is wat men in Californië doet met wat ze de Fumé Blanc (Sauvignon Blanc vermarkt onder een andere naam) noemen. Deze wijn  krijgt vaak wel een lichte houtrijping mee.

Sauvignon Blanc Marlborough Nieuw-Zeeland

6. Wijn spijs combinaties met Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc kan je fantastisch met eten combineren. Om een goede tips op deze pagina te kunnen geven hou ik de opbouw Frans, Californisch en Nieuw-Zeelands aan, omdat de combinaties door de verschillende eigenschappen van de wijn ook afwijken.

Bij de ‘Franse stijl’ (Sancerre en Pouilly-Fumé) is de combinatie met vis, oesters en andere schelpdieren zoals gezegd heel erg geslaagd. Als groot liefhebber van sushi kan ik je de combinatie met sushi ook zeker aanraden!

Als je een fles hebt die wat meer de fruit-kant op gaat, zoals een Sauvignon Blanc uit Californië dan is een frisse kipsalade een mooie combinatie. Gegrilde groenten zijn ook prettig om mee te combineren.

Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland gaat vaak goed samen met asperges of artisjok en kruidige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan de Aziatische keuken, met mooie pittige gerechten. En vergeet zachte kazen zoals geitenkaas niet.

7. Hoe geniet je het best van een glas Sauvignon Blanc?

Drinktemperatuur: Sauvignon Blanc drinkt je het best gekoeld tot 8 graden. In het uitzonderlijke geval dat je een houtgerijpte wijn hebt dan mag hij iets minder koel; een graad of 11/12.

Glaswerk: Een traditioneel witte wijnglas is prima geschikt om de aroma’s en smaken van de wijn tot zijn recht te laten komen.

Beluchten: Vaak is dit een kwestie van smaak. Zelf zou ik een Sauvignon Blanc niet beluchten omdat ik denk dat de wijn dit niet echt nodig heeft en je mogelijk zelfs iets van het mooie fruit verloren zult zien gaan. Maar experimenteren kan natuurlijk altijd!

Lees meer over verschillende druivenrassen

Lees ook mijn andere artikelen over interessante druivenrassen! Hieronder het overzicht tot nu toe:

Rood Wit
Cabernet Sauvignon Chardonnay
Pinot Noir Riesling
Syrah / Shiraz Sauvignon Blanc

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven