Siciliaanse wijn proeven? 3x te gekke wijnhuizen op Sicilië!

Siciliaanse wijn vind ik geweldig! Sicilië is een wijnregio in opkomst en de Sicilianen zijn ook erg trots op hun wijn. En terecht! Tijdens ons bezoek aan Sicilië en de wijnproeverijen daar kozen we steeds de lokale wijnen. Er werd ook overal duidelijk onderscheid gemaakt tussen Italiaanse wijn en Siciliaanse wijn terwijl Siciliaanse wijn natuurlijk ook gewoon Italiaanse wijn is. De opbrengsten uit deze wijnregio zijn trouwens niet mis. Sicilië is namelijk een van de wijnregio’s van Italië die het grootste oppervlakte met wijngaarden heeft!

Een van de mooiste wijngebieden op het eiland is het gebied rondom de Etna, de vulkaan die nog altijd actief is. Wij bezochten 3 wijnhuizen in dat gebied.

Siciliaanse wijn proeven bij wijnhuizen rondom de Etna

1. Feudo Vagliasindi

Feudo Vagliasindi was een van de eerste locaties die we boekten voor onze huwelijksreis naar Sicilië. Het leek ons leuk om tijdens de vakantie in ieder geval ook een overnachting te hebben op een ”wijngerelateerde” locatie. En via Google kwamen we deze plek tegen. Feudo Vagliasindi is een oud wijnhuis – met uitzicht op de vulkaan de Etna – waar je kunt overnachten. Hoe gaaf is dat?

Dit wijnhuis is vlak bij de Etna in de buurt van het dorpje Randazzo en wij verbleven er 2 nachten. Tussen de wijngaarden ligt het oude imposante huis. In het echt nog gaver dan op de foto’s! Het huis heeft een terras met een heel mooi uitzicht op de Etna en ook een zwembad met datzelfde uitzicht. Maar terug naar dat terras. Wij hebben er een aantal keer gezeten en genoten van heerlijke lunches (mijn favoriet: fusili met saffraansaus en pistache, echt geweldig!) en ook een wijnproeverij.

Siciliaanse wijn proeven bij wijnhuizen op Sicilië: Feudo Vagliasindi

Siciliaanse wijn proeven en wijnhuizen op Sicilië: Feudo Vagliasindi

De wijnproeverij is ook echt een aanrader. Want Feudo Vagliasindi maakt ook nog steeds wijn, dus genoeg te proeven! Al is het niet zo dat alles op deze locatie gebeurt.  De druiven (en ook olijven en groentes trouwens) worden op het land bij het huis verbouwd. Nerello Mascalese is het ras wat hier aangeplant is en waarmee mooie Etna DOC wijnen worden gemaakt. Alleen rode wijnen dus. Na het plukken wordt de rest van het wijn maken op een andere locatie gedaan.

Siciliaanse wijn proeven en wijnhuizen op Sicilië: wijnkelder Feudo Vagliasindi

Voorafgaand aan de wijnproeverij neem je een kijkje onder het huis en zie je de faciliteiten waarmee vroeger de wijn werd gemaakt. Je kun ook nog de enorme houten tonnen zien liggen uit die tijd.

Na de rondleiding proefden we op het mooie terras met dat geweldige uitzicht 3 verschillende wijnen uit verschillende jaren; Rosso uit 2013, Etna Rosso uit 2014 en Etna Rosso uit 2015. Mijn favoriet was de Etna Rosso uit 2014: een heerlijke krachtige wijn, herkenbare houtrijping en mooi in balans.

Ga je op vakantie naar Sicilië en ben je ook een wijnliefhebber, dan moet je Feudo Vagliasindi echt op je lijstje zetten voor een bezoek en dan liefst met overnachting! Want deze plek is echt fantastisch! En had ik al gezegd dat het uitzicht geweldig is ;)?

Siciliaanse wijn proeven en wijnhuizen op Sicilië: Feudo Vagliasindi en Etna
Heerlijke Etna wijnen, hapjes en een geweldig uitzicht op de Etna!

2. Planeta

Van Feudo Vagliasindi had je hoogstwaarschijnlijk nog nooit gehoord, bij Planeta gaat er misschien wel een belletje rinkelen. In ieder geval is de kans daarop een stuk groter. Wij vonden het voor de vakantie leuk om alvast in de stemming te komen door wat Siciliaanse wijn te proeven. Voor Siciliaanse wijn moet je wel een beetje zoeken, maar hier in Nederland kun je gewoon bij Gall & Gall de wijnen van Planeta vinden. Planeta is namelijk een van de bekendse wijnhuizen van het eiland. Een bedrijf wat generatie na generatie door familie gerund wordt.

Tijdens het plannen van onze reis (we zouden verschillende dorpen/stadjes bezoeken tijdens de vakantie) kwamen we er online achter dat Planeta ook een heus wine resort heeft;  La Foresteria bij Menfi. Het ziet er heel gaaf uit daar en het zou echt geweldig zijn geweest om daar langs te gaan en er ook te blijven slapen. Maar de route die we al uitgestippeld hadden kwam niet in de buurt van Menfi. Helaas! Maar het handige van Planeta is, er zijn meerdere locaties (5 in totaal)!

Siciliaanse wijn proeven en wijnhuizen op Sicilië: Planeta

Siciliaanse wijn proeven en wijnhuizen op Sicilië: Planeta wijnproeverij

Zo lag in de buurt van Feudo Vagliasindi bij de Etna waar wij zaten, de Planeta locatie Sciaranuova. Samen met een aantal andere wijnliefhebbers kregen we een rondleiding door de wijngaard en tijdens de wijnproeverij proefden we daarna 2 witte en 2 rode wijnen die specifiek op deze locatie gemaakt worden. Zo proefden we de Etna Bianco (van de inheemse druif Carricante), de Etna Rosso (van de Nerello Mascalese. Een druif waarvan we ook wijnen bij Feudo Vagliasindi proefden), Eruzione 1614 Nerello Mascalese (waarbij naast de Nerello Mascalese ook 9% Nerello Cappuccio aanwezig is in de wijn) en de Eruzione 1614 Carricante (waarbij naast de Carricante ook 10% Riesling te vinden is.  Onverwachte combinatie vind je niet? Maar vanwege hoge ligging van deze locatie kan de Riesling hier ook prima groeien)

Tijdens het reserveren werd er gevraagd of we er ook hapjes bij wilden. Tuurlijk altijd lekker. Het waren zeker niet een ‘paar’ hapjes. We konden er de hele groep van laten mee eten…

3. Tenuta di Fessina

Silvia Maestrelli had al een wijngaard in de Toscane maar ging samen met haar man Roberto Silva en wijnmaker Federico Curtaz (afkomstig van Gaja) in 2007 een nieuw avontuur op Sicilië aan. Dat avontuur heet Tenuta di Fessina, een wijngaard vol met Nerello Mascalese. Net als bij Feudo Vagliasindi krijgen we hier een privé tour van een van de medewerkers Jacopo. Vol enthousiasme neemt hij ons mee door de wijngaard en vertelt honderduit. Ook binnen laat hij ons alles zien waarna we 5 van hun wijnen mogen proeven in een mooi proeflokaal.

We proeven tijdens de wijnproeverij achtereenvolgens 2 witte en 3 rode wijnen (zie ook op de foto van links naar rechts): ERSE Etna DOC Bianco, A’ PUDDARA Etna DOC Bianco, LAENEO DOC Sicilia Nerello Cappuccio, ERSE Etna DOC Rosso en IL MUSMECI ROSSO, Etna DOC Riserva. Stuk voor stuk bijzondere wijnen, ook allemaal van inheemse druiven gemaakt. Onze favoriet is de LAENEO DOC Sicilia Nerello Cappuccio, die maar in beperkte oplage wordt geproduceerd. Een wijn maken van alleen Nerello Cappucio durven niet veel wijnmakers op het eiland aan, maar hier gaan ze de uitdaging (met succes) aan.

Echt een bezoekje waard deze tenuta!  Tenuta betekent trouwens ‘landgoed’, ‘domein’. Vind Tenuta toch wel een stuk mooier klinken 😉

Siciliaanse wijn proeven en wijnhuizen op Sicilië: Tenuta di Fessina wijnproeverij
Siciliaanse wijn proeven bij Tenuta di Fessina; alleen maar inheemse druivenrassen!

Siciliaanse wijn proeven en wijnhuizen op Sicilië: Tenuta di Fessina wijngaard

En ben je ook enthousiast geworden intussen? Zin in Siciliaanse wijn? Hopelijk heb je zo wat inspiratie op gedaan voor als je ook die kant op gaat. Zorg wel dat je vooraf reserveert als je een van deze plekken een bezoekje gaat brengen. Daarnaast is het ook goed om te weten dat vervoer wel een uitdaging is in deze regio. Tenminste, wij wilden het liefst niet met onze huurauto gaan maar met een taxi ofzo. Maar openbaar vervoer en zelfs ook taxi’s zijn in dit gebied zijn lastig te krijgen. Goed om vooraf even over na te denken dus. Wij losten het op door bij Feudo di Vagliasindi te overnachten, naar Planeta te gaan met onze huurauto (een van ons kon dus wat minder proeven) en bij het andere ritje keken we de eigenaar van ons hotel lief aan, die ons vervolgens liet brengen door een medewerker. Maar ja dat doen ze dus niet standaard 😉

Meer Sicilië?

Nog meer mooie wijnhuizen bezoeken?

Dat kan ook gewoon in Nederland! Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan wijndorp Groesbeek in het oosten van het land. Je kunt ook makkelijk even de grens over naar onze oosterburen om wijn te proeven en tussen de wijnstokken te wandelen in de Ahr. Of ga eens op wijnreis naar de Alto Adige of Piemonte in Italië, echt een hele mooie regio!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven