Sicilië tips: 5x leukste wijnbarren in Modica, Syracuse en Palermo

Sicilië is een van de wijnregio’s van Italië waar heerlijke wijn gemaakt wordt. Hoog op de lijst ‘Sicilië tips‘ staat daarom: Siciliaanse wijn proeven! En waar kan dat beter dan in een van de geweldige wijnbarren die het eiland rijk is? Tijdens mijn vakantie heb ik verschillende wijnbarren bezocht in onder andere Modica, Syracuse en Palermo en een aantal waren favoriet.  Ik deel graag de 5 leukste wijnbarren waar ik ben geweest in dit artikel. Ik noem ze in willekeurige volgorde:

1. Enoteca & Winebar Sapori Doc – Modica

Deze wijnbar komen we toevallig tegen als we op zoek zijn naar een restaurant voor de lunch. Het zit dan ook een beetje verstopt. We zijn wat aan de late kant en net als in meer Mediterraanse landen merken we dat de meeste restaurants ‘s middags nog een paar uur sluiten. Toevallig valt mijn oog op een bord met ‘enoteca’ en mijn aandacht is natuurlijk meteen getrokken. Dat betekent wijn! En gelukkig dit restaurant is niet gesloten!

Sapori Doc is niet alleen een restaurant maar dus ook een wijnwinkel. En die combinatie is iets wat we tijdens onze vakantie nog veel vaker gaan zien. Buiten zijn een aantal tafeltjes maar wij nemen binnen plaats (de wijnflessen hebben veel aantrekkingskracht!)

Deze enoteca wordt door een wat ouder stel gerund. Hij spreekt geen Engels en is wat meer op de achtergrond, zij heeft de leiding en vraagt ons of we hier voor echt eten komen. Geen pizza’s hier! Nou, dat is mooi, daar waren wij ook niet naar op zoek 🙂 Het menu is simpel, geen poespas hier maar de echte Siciliaanse keuken. We kiezen Caponata en een couscous met groentes en vis. Daarbij natuurlijk wijn! Lastig kiezen met zoveel wijnen om je heen. Aan een kant van de zaak staan alleen maar Siciliaanse wijnen, aan de andere kant nog andere Italiaanse wijnen, maar wij gaan voor Siciliaans (zoals we eigenlijk de gehele vakantie doen). Ik kies de Valcanzjria van Gulfi, een witte wijn van Chardonnay en Carricante. We genieten hier van de pure smaken van de gerechten, de heerlijke wijn en de leuke omgeving.

Modica is een hele mooie stad! Naast deze wijnbar is een bezoek aan Modica dus zeker een van mijn Sicilië tips!

Deze wijnbar vind je hier: Corso Umberto I, Modica

Sicilië tips: sapori doc

Sicilië tips: Valcanzjria

2. Soleria – Syracuse

Ook deze wijnbar ontdekken we toevallig en trekt meteen mijn aandacht. Logisch met al die flessen wijn in de etalage. Wij brengen vervolgens de hele avond door op het terras van deze wijnbar. En we zijn niet de enigen, het is er druk! Terwijl we regelmatig mensen voorbij zien lopen die ook wel in zijn voor een wijntje hier, gaat er maar niemand weg. Dat zegt wel wat over deze plek. Deze wijnbar staat dus hoog op mijn lijstje met Sicilië tips!

Ons ‘diner’ die avond is een mooie kaasplank met lokale kaasjes en bruschetta’s met zalm. Hier geen echte diner kaart dus maar wel passende hapjes voor bij de geweldige wijnen. Op de wijnkaart staan veel Siciliaanse wijnen maar na een Nero d’Avola maak ik hier een uitzondering op ons plan om alleen Siciliaanse wijn te proeven. Op de kaart namelijk ook een Amarone della Valpolicella. Tja, die kan ik niet negeren natuurlijk. Goede keus want hij was geweldig 🙂 Wat een topavond!

Deze wijnbar vind je hier: Via Roma 86, Syracuse

Sicilië tips: Soleria
Een lijst met Sicilië tips, tja daar hoort natuurlijk ook kaas bij!

Sicilië tips: Soleria interieur

3. Evoe Wine Bar Shop – Syracuse

Nummer 3 is nog een leuke wijnbar slash wijnwinkel in Syracuse. Hier besluiten we eens goed uit te pakken en die middag aan de bubbels te gaan. Het is tenslotte onze huwelijksreis en dat moet goed gevierd worden!

Binnen ziet het er gezellig uit en kun je aan een van de houten tafeltjes plaatsnemen of aan de hoge tafel met uitzicht op een heleboel flessen wijn (die je er ook kunt kopen). Buiten geen bijzonder terras en ook niet veel plek, maar de optie is er in ieder geval. Wij kiezen een tafeltje pal aan de straat.

Op de wijnkaart allemaal Siciliaanse wijnen, waarvan we de Milazzo Classico kiezen. Een brut van Chardonnay en Inzolia gemaakt volgens de traditionele methode. Inzolia is een inheemse druif van dit eiland. Leuk om steeds die lokale invloeden in de wijnen die we drinken terug te proeven. Na de bubbels hebben we er nog geen genoeg van. We nemen nog een glas Grillo Vigna di Pettineo.

Deze wijnbar vind je hier: Via della Maestranza 56, Syracuse

Sicilië tips: bubbels

Sicilië tips: wijnflessen

4. La Nicchia – Palermo

Palermo is de laatste stad die we bezoeken en nog heel kort ook. We hebben hier maar een middag en avond. Eerlijk gezegd vinden we dat niet heel erg (concluderen we achteraf) aangezien de stad ons niet erg aanspreekt. Maar leuke wijnbarren hebben ze er zeker wel! Het is even zoeken maar uiteindelijk kwamen we bij La Nicchia terecht. Wat we precies bestelden heb ik niet onthouden maar de wijn was ook hier top.

Ik kan je zeggen dat we (op 1 plek na) eigenlijk nooit teleurgesteld zijn in de wijnen die we bestelden tijdens onze vakantie. Best bijzonder! Altijd goede en heerlijke wijn.  In combinatie met een mooi plankje kaas en charcuterie (ja, ook hier is alles weer lokaal) was het echt genieten hier.

Deze wijnbar vind je hier: Via Principe di Belmonte 75/77, Palermo

Sicilië tips: Palermocx

Sicilië tips: plankje vleeswaar en kaas

5. Vinodivino – Palermo

Na La Nicchia vinden we het nog veel te gezellig. Onze laatste uurtjes tikken weg maar we willen helemaal niet dat de vakantie er al weer op zit. Dus als we hier toevallig langs lopen, besluiten we naar binnen te gaan voor een laatste drankje.

Om het helemaal in stijl feestelijk af te sluiten neem ik nog een glas bubbels; een brut van Terrazze Dell’Etna. Mark kiest voor Passorosso, een krachtige en smaakvolle rode wijn van Nerello Mascalese. Ook hier gaan we voor de lokale wijnen. We hebben nog een beetje trek en denken met de bruschetta met gerookte zalm een klein hapje te bestellen. Kijk maar rechts op de foto achter de fles water of dat klopt 😉

Helaas is het op een gegeven moment toch echt tijd om naar ons hotel te gaan. Maar dit was een perfecte afsluiter!

Deze wijnbar vind je hier: Via S. Oliva 36, Palermo

Sicilië tips: vinodivino palermo
Veel wijnbarren in Sicilië zijn tegelijk ook wijnwinkel. Zo kan je direct meenemen wat je het lekkerst vond!

Meer Sicilië tips?

Hopelijk heb je iets aan mijn Sicilië tips! Wil je meer lezen over Sicilië, lees dan ook de artikelen die ik al eerder over dit eiland schreef op mijn wijnblog:

Meer plekken voor heerlijke wijn?

Ook wat dichterbij kan je natuurlijk prachtige plekken vinden voor wijn en goed eten. Ik schreef artikelen over leuke plekken voor wijn in verschillende Nederlandse steden. Wat dacht je van leuke restaurants in Leiden, leuke restaurants in Den Haag of leuke restaurants in Den Bosch? Mocht je aanvullingen hebben hoor ik het natuurlijk graag. Het is altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden die binnenkort naar dit eiland gaan? Dan hebben ze vast wat aan deze tips voor leuke wijnbarren op Sicilië, vergeet dit daarom niet te delen via social media! Bedankt alvast!

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven