Proeven/ Wijn

Sole Chardonnay Feteasca Regala, perfect voor in de zon

Sole Chardonnay Feteasca Regala

Sole Chardonnay Feteasca Regala is de naam van een wijn uit een bijzonder wijnland. Heb je al enig idee waar die vandaan komt? Deze wijn zat een tijd geleden in mijn Vinobox en toen ik de fles eens goed bekeek zag ik dat deze uit Roemenië komt! Wat leuk! Eerder proefde ik al een wijn uit een ander bijzonder wijnland; Libanon. Nu dus ietsje dichter bij huis. 

Heerlijk zonnetje, heerlijke wijn

Afgelopen zondagmiddag zaten we op het terras bij Wicked Wines die al een tijdje een nieuwe wijnkaart hebben. Veel keuze weer! Ik begon met een Portugese Monte Velho Branco maar proefde ook de Roemeense wijn die een vriend van ons waarmee we waren had besteld. Echt super lekker die wijn! Lekker fris, en qua smaak herkenden we duidelijk abrikoos. Heel goed passend bij het heerlijke weer! Dus bij de tweede ronde bestelde ik ook een glas hiervan.

Nog meer proeven

Thuis gekomen genoten we op het balkon verder van de zon en omdat de Roemeen zo goed bevallen was, vonden we dit een perfect moment om de Roemeense Sole Chardonnay Feteasca Regala die al een tijdje in de koelkast lag te openen.

Nu ik een wijncursus aan het doen ben sla ik met het proeven 2 vliegen in een klap. Ik kan het proeven voor dit artikel mooi combineren met het proeven volgens de WSET proefmethode (van de cursus). Volgens die proefmethode zijn er drie stappen om de wijn te kunnen beoordelen. Je kijkt naar het uiterlijk van de wijn, daarna ruik je en tenslotte proef je. Na dat gedaan te hebben kun je concluderen of de wijn goed is.

Deze wijn is helder, citroengeel en er zijn bubbeltjes in het glas te zien. De geur is zuiver, van gemiddelde intensiteit en naast groen fruit (meloen? peer?) ruik je ook dat deze wijn op hout gerijpt is door de hints van vanille. Dan maar snel proeven. Zou deze net zo lekker zijn als die we die middag op het terras proefden? Het komt dicht in de buurt! De wijn is droog met een licht zuurtje. Qua smaak is het eigenlijk precies zoals we al roken. De wijn heeft een gemiddelde body en een gemiddelde afdronk. Echt perfect voor op het balkon.

Daarna valt het kwartje en realiseer ik me dat dit wel eens dezelfde wijn kan zijn als van het terras. Snel de wijnkaart checken en ja de wijnen zijn van hetzelfde wijnhuis, maar die wij thuis proefden was gemaakt van Chardonnay en Feteasca Regala, die bij Wicked Wines is alleen van de onbekende druif gemaakt. Een klein verschil dus.

Conclusie & info

Een mooie wijn en een leuke ontdekking, dus ik geef deze Roemeen 4 druifjes (van de maximaal 5).

De Feteasca Regala is een Roemeense druif die in de jaren ’30 van de vorige eeuw ontstaan is. De naam betekent prinsessedruif en is een kruising van de Feteasca Alba en de Köverszolo. Je vindt deze druif vooral in Roemenie maar ook in Hongarije en Oostenrijk.

Waar te koop: Wijnpakhuis.nl
Prijs: €7,75

druiven

 

 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie