Syrah ontdekken: 10 feiten over de kampioen van de Rhône

Als ik zin heb in een stevige, ronde rode wijn vol donker fruit dan ren ik naar mijn wijnrek voor een mooie Syrah. Syrah is een heel bijzonder druivenras doordat het de donkerste wijn oplevert die je kunt vinden, zelfs nog donkerder dan Cabernet Sauvignon. Ook bevat Syrah een hoop tannines, vanwege de dikke schil van de druif. Hoewel ik niet gek ben op de hele intense en ruwe tannine kan ik de zachte tannine in een wat oudere, goed beluchtte Syrah juist heel erg waarderen. Lees wat je moet weten over Syrah en zijn tweelingbroer Shiraz!

1. Syrah staat op de zesde plaats van meest aangeplante druivenrassen ter wereld

Syrah is super populair onder wijnliefhebbers. Dat blijkt wel uit het feit dat er wereldwijd 190.000 hectare van is aangeplant (bron: Forbes)

Syrah kan op veel plekken goed groeien. Je vind de druif daardoor over de hele wereld. Bekende wijnlanden die Syah produceren zijn Frankrijk, Australië, Argentinië, Zuid-Afrika, de VS (Washington State), Chili en Spanje (Castilla-La Mancha). Syrah zie je veel terug in gebieden met een wat warmer klimaat omdat de druif zon nodig heeft om volledig te kunnen rijpen.

2. Het verschil tussen Syrah en Shiraz

In principe zijn Syrah en Shiraz synoniem aan elkaar. Toen de druif in Australië werd geïmporteerd en populair werd verbasterde de naam met het lokale accent tot Shiraz. Maar het gaat om hetzelfde druivenras.

Toch is er wel een verschil op te merken. Algemeen gezegd wordt de term Syrah gebruikt voor wijn van dit druivenras die wordt geproduceerd in wat koelere wijngebieden terwijl de naam Shiraz vaak wordt gebruikt in warmere wijngebieden. Grofweg zul je in de wijn uit de koelere wijngebieden wat meer zuren aantreffen, terwijl uit de warmere wijngebieden de Shiraz wat meer kenmerken van rijp fruit heeft.

¨Syrah is like a violin, Shiraz is like a fiddle¨

Bron: Michael Austin, Chicago Tribune

Syrah North Avenue Armstrong Red Mountain

3. De aroma’s en smaak van Syrah zijn onderscheidend

Syrah is een druivenras dat voor een deel het terroir (kort gezegd: eigenschappen van de lokale bodem en klimaat) weergeeft van de plek waar hij groeit. Soms verschillen de aroma’s en smaken binnen hetzelfde wijngebied zelfs al behoorlijk vanwege lokale verschillen groeiomstandigheden zoals bodem, helling en temperatuur.

Bij het onderscheid tussen Syrah en Shiraz vertelde ik al iets over warmere versus koelere klimaten. Maar er zijn ook een paar eigenschappen die altijd wel overeind blijven. Typisch voor Syrah is het duidelijk aanwezige donkere fruit. In Franse Syrah is zwarte peper een echt handelsmerk.

4. Rhône is de thuishaven voor Syrah

Er zijn veel legendes over waar Syrah nu precies vandaan komt. Wat nu precies waar is, is lastig te achterhalen. Wat wel zeker is, is dat Syrah groot is geworden in de Rhône. Over dit gebied en de wijn die er wordt geproduceerd kan je met gemak een boek volschrijven. Wat ik vooral zo interessant vind aan het gebied is de grote onderlinge verschillen in de wijn uit de Rhône.

Het noordelijke deel van de Rhône is relatief koel en heeft een harde granieten ondergrond. Hier komen beroemde wijnen als de Hermitage en de Côte-Rôtie vandaan. In het zuidelijke deel van de Rhône wordt veel meer wijn geproduceerd. Hier is het klimaat warmer dan in het noordelijke deel en bestaat de ondergrond voornamelijk uit zand en klei. Wijn uit het zuidelijke deel van de Rhône die je misschien kent is Côtes du Rhône, Gigondas en Châteauneuf-du-Pape.

Rhône wijngebied
Bron: Wikimedia Commons

5. Australië is een Shiraz grootmacht

Voor de wijnmarkt in Australië is Shiraz, zoals ze Syrah daar noemen, heel erg belangrijk. Het is zelfs het meest aangeplante druivenras in Australië. (bron: Wine Australia) De Shiraz uit Australië is vaak vol en rond van smaak en heeft in veel gevallen duidelijke houtrijping gehad. Ook wordt Shiraz vaak geblend met Cabernet Sauvignon.

Als je in de schappen van de supermarkt kijkt zal je opvallen dat veel Shiraz uit Australië afkomstig is van grote producenten. Kijk maar eens naar Yellow Tail, Jacob’s Creek of Lindemans. Deze producenten richten zich op het maken van wijn voor een breed publiek en ze doen dat met heel veel succes. Je hebt vast wel eens een van hun wijnen geproefd.

En ander heel bekend Australisch wijnhuis dat ik graag wil noemen en dat zich onder meer richt op de productie van Shiraz is Penfolds. Dit wijnhuis zet in op topkwaliteit. De thuishaven van Penfolds is de Barossa Valley. Over Penfolds schreef ik eerder al eens een blog.

6. Syrah wordt veel gebruikt om te blenden

Syrah levert krachtige wijnen met veel karakter. Als deze eigenschappen worden geblend met een ander druivenras kan dat heel interessante wijn opleveren. Een voorbeeld van een blend waar ik zelf echt dol op ben is de beroemde combinatie GSM. Deze letters staan voor Grenache, Syrah en Mourvèdre. Syrah levert hier samen met Mourvèdre de kracht aan de wijn, terwijl de Grenache er juist voor zorgt dat de wijn de nodige souplesse krijgt.

Syrah wordt ook vaak met succes geblend met Cabernet Sauvignon. Door de optelsom van eigenschappen van deze druivenrassen ontstaat een mooie complete wijn.

7. De prijs van Syrah loopt heel erg uiteen

Uit het verhaal tot nu toe kun je waarschijnlijk al opmaken dat Syrah een druivenras is met vele gezichten. Dat geldt voor de aroma’s en smaken, maar ook voor de prijs die voor de wijn wordt gevraagd. Terwijl je voor een Syrah uit het supermarktschap een paar euro betaalt, kost een Syrah (blend) van hoge kwaliteit tot wel honderden euro’s. (bron: Wine Searcher)

¨Syrah likes a view¨

Een mooie uitspraak van wijnmakers is: “Syrah likes a view”. Dit betekent dat de beste (en duurste) wijn vaak afkomstig is van wijngaarden bovenop een heuvel, waar het uitzicht vaak fraai is. Hoe hoger op een heuvel de druiven groeien, hoe harder ze moeten werken om aan water te komen hoe lager de opbrengst druiven per plant is. Deze lage opbrengst zorgt er wel voor dat de druiven die het redden heel geconcentreerd zijn en prachtige aroma’s en smaken leveren. Een mooi voorbeeld hiervan is de Hermitage heuvel in het noorden van de Rhône.

8. Hout en Syrah vormen een goed huwelijk

Wijn kan erg goed op eikenhouten vaten worden bewaard. Om de tannines een mooie eenheid te laten vormen met de wijn is enige rijping bij Syrah ook erg welkom. Het resultaat van houtrijping kan erg verschillen. In Australische wijn kom je soms een kokos smaak tegen die afkomstig is uit het hout. In andere Syrah tref je eerder een wat lichtere houtrijping, waardoor karakter van vanille wordt toegevoegd aan de wijn.

9. Syrah kan lang worden bewaard

Zoals je misschien weet kan je wijn waarin veel tannine aanwezig is vaak lang bewaren. Dat geldt ook voor Syrah, waar dankzij de dikke schil van de druif veel tannine in aanwezig is. Syrah kan daardoor vaak wel tientallen jaren worden bewaard.

Een reden om Syrah te bewaren is dat de smaken zich heel mooi kunnen ontwikkelen. Naarmate de wijn oudert wordt de wijn steeds eleganter. Er komen zogenoemde animale kwaliteiten naar boven. Denk dan bijvoorbeeld aan tabak, leer en een stalgeur.

10. Zo geniet je optimaal van je glas Syrah

Drinktemperatuur
Je geniet optimaal van Syrah wijn als hij op kamertemperatuur is. En kamertemperatuur betekent de kamertemperatuur van vroeger! Dat is zo tussen de 15 en de 18 graden.

Glaswerk
De wijn komt het best tot zijn recht in een glas met een licht toelopende opening en een vrij grote bolling. Hierdoor krijgen de aroma’s de kans om zich volledig te ontwikkelen in het glas. Een goed voorbeeld hiervan is het Syrah/Shiraz glas van Riedel*.

Beluchten
Een wijn met een behoorlijk tanninegehalte zoals Syrah komt over het algemeen beter tot zijn recht na wat beluchting.

De ouderdom van de wijn maakt wel een belangrijk verschil. Een Syrah jonger dan een jaar of 5 zou ik ongeveer een uur karafferen voordat je hem drinkt. Maar het is persoonlijk en per wijn afhankelijk hoeveel zuurstof je een Syrah moet gunnen voordat je hem proeft. Karafferen kan in een decanteerkaraf, maar je kan ook gewoon je glas inschenken en deze een tijd rust geven.

Bij oudere wijnen is het een ander verhaal. Oudere wijnen kunnen profiteren van wat extra lucht maar kunnen ook kopje onder gaan bij blootstelling aan teveel zuurstof zodra ze uit de fles komen. Het decanteren gebeurt daarom ook niet vanwege het voordeel van contact met zuurstof, maar om bezinksel in de karaf achter de laten blijven. Ik zou bij een oude wijn specifiek advies vragen aan de verkoper over de beste manier om hem te behandelen voordat je de wijn opent.

Wijn-spijscombinaties
Het allereerste waar ik aan denk als ik denk aan wijn-spijscombinaties met Syrah, is vlees. De krachtige aroma’s en smaken en de tannine in de wijn combineert fantastisch met vlees van de barbeque, lamsvlees of eend.

Een andere combinatie is Syrah met harde kazen, blauwe kaas of andere kaas met een krachtige smaak. Een mooie Syrah met een kaasplankje kan een hele mooie verrassing zijn voor als je bezoek hebt en ze wilt trakteren op iets bijzonders.

Lees meer over verschillende druivenrassen

Lees ook mijn andere artikelen over interessante druivenrassen! Hieronder het overzicht tot nu toe:

Rood Wit
Cabernet Sauvignon Chardonnay
Pinot Noir Riesling
Syrah / Shiraz Sauvignon Blanc

* affiliate link

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven