6x tips voor leuke wijnbarren waar je wijn kunt tappen!

Je ziet ze steeds vaker, wijnbarren waar je zelf wijn kunt tappen. Tappen? Net als bier? Yup! En je mag het dus zelf doen.  Zo leuk vind ik dat, want dan kun je tenminste lekker proeven!

Je kunt alle kanten op, per kleur en qua stijl. Je kunt de wijnen in de vacuumkast bekijken en per wijn dan gaan voor een glas, half glas of proefslok. Handig! Want zo kun je een wat duurdere wijn (bijvoorbeeld Barolo, Amarone etc.) toch even proeven, door een slok te nemen. En wat ook fijn is, dat proeven hoeft niet per se in een kater de volgende dag te resulteren, als je het bij halfjes houdt bijvoorbeeld. Ik vind het ideaal dat zelf wijn tappen! En heb intussen een aantal leuke wijnbarren en restaurants bezocht die ik je via deze blog wil tippen. Hier komen (in willekeurige volgorde) mijn 6x tips voor leuke wijnbarren en restaurants waar je wijn kunt tappen!

Tip 1: Walsjérôt in Rotterdam

Als eerste tip ik je Walsjérôt in Rotterdam. Een classy ingerichte wijnbar waar je kunt tappen en je rot kunt walsen. Bij lekker weer zit je hier heerlijk buiten. Binnen is het niet heel groot, het terras daarentegen heeft een stuk meer ruimte.

Qua wijn, heb je hier heel wat te proeven. Er kunnen zo’n 70 wijnen getapt worden. Uiteraard kunt je kiezen uit verschillende kleuren, stijlen maar ook uit verschillende wijnglazen (dat is niet bij elke wijntap bar zo). Je kunt je glas dus afstemmen op de soort wijn die je kiest. Nice! Ook leuk dat je hier bij elke wijn kaartjes hebt met beschrijvingen van de wijn. Die mag je meenemen. Zo weet je wat meer over de wijn die je drinkt en kun je het later nog eens bekijken.

Trek gekregen? Komt helemaal goed hier. Denk bijvoorbeeld aan heerlijke kazen, charcuterie, oesters en flammkuchen.

De sfeer is fijn, de bediening en eigenaar erg vriendelijk en behulpzaam.

Meer info? Check dan de website van Walsjérôt

Walsjerot

Tip 2: The Harlem Social Club in Haarlem

Ook bij deze wijnbar in Haarlem kun je lekker tappen! De Harlem Social Club is geïnspireerd door de beroemde wijk ´Harlem´ in Manhattan.

Hier heb je keuze uit zo´n 90 wijnen. Mocht je met een gezelschap zijn en een fles willen delen, dan kan dat ook. Je hebt dan keuze uit 150 flessen.  Genoeg opties dus.

En ook aan de lekkere trek is gedacht. Er staat genoeg heerlijks op de kaart! Wat dacht je van oesters, zalm sashimi, Flammkuchen of een kaasplankje om maar een paar dingen te noemen?

Ik ben hier een paar keer geweest en vooral ‘s avonds is het echt aan te raden om te reserveren, wil je verzekerd zijn van een tafeltje.

Meer info? Check dan de website van the Harlem Social Club

Nog meer tips voor Haarlem ontdekken? Lees 12x tips voor leuke restaurants (+ wijnbarren) in Haarlem!

The Harlem Social club wijnbar

Tip 3: Beautanica in Zwolle

Dit is mijn meest recente ontdekking. Ik maakte kennis met deze tapplek tijdens een weekendje Zwolle.

Beautanica is een restaurant in het centrum waar je kunt borrelen en dineren in botanische (leuk!) sferen. Geen diner voor ons, wij kwamen voor de wijnwand die ze hebben.  Je hebt hier keuze uit 64 verschillende wijnen! Genoeg tap opties dus en de mogelijkheid om te gaan voor een proefslok (die nam ik van de wat duurdere Bourgogne Pinot Noir), een half glas of een heel glas.

Leuk hier is dat je bij de wijntap wand ook proefformulieren hebt waarop je je proefnotities kwijt kunt. Aan de andere kant van het formulier, staat een aromawiel. Ook handig!

Van wijn proeven krijg je trek dus wij bestelden nog wat lekkers van de borrelkaart; truffel Waffles (wafelfriet met truffelmayonaise en Parmezaanse kaas) en geitenkaaskroketjes met Zwolse honingmosterd saus.

Meer info? Check dan de website van Beautanica

Beautanica wijn tappen Zwolle

 

Tip 4: Rayleigh & Ramsay in Amsterdam

Het concept ‘zelf wijntappen’ leerde ik al kennen in 2017. Ik was nog geen jaar bezig met mijn blog en werd uitgenodigd voor de opening van Rayleigh & Ramsay  op de Overtoom. Deze zaak is er intussen niet meer, althans op die locatie! Verder zijn ze juist gegroeid en kun je ze op 3 locaties in Amsterdam vinden; Van Wou, Westerpark & Oostpoort.

Het concept is bij al deze locaties hetzelfde; op een relaxte manier van wijn genieten. En hoe! Ze hebben hier zo rond de 100 wijnen dus je kunt hier je wijnhart zeker ophalen. Wil je meer over de wijnen weten? Dan kun je van elke wijn die proeft, een kaartje met info meenemen. Leuk!

Ben je enthousiast over een wijn die je geproefd hebt? Dan kun je ze nabestellen in de webshop die Rayleigh & Ramsay ook heeft.

Ook hier kun je niet alleen wijn proeven, maar ook terecht voor lekker eten! Je kunt dan kiezen voor kleine gerechten (ter grootte van een tussengerecht), kaas en charcuterie.

Meer info? Check dan de website van Rayleigh & Ramsay

Tip 5: ‘t Taphuys in Utrecht, Arnhem en Tilburg

Het Taphuys leerde ik een paar jaar geleden al kennen. Ik mocht op uitnodiging kennismaken toen de locatie in Utrecht open ging, intussen alweer een tijd geleden. Ook bij deze zaak kan naar hartelust getapt worden.

Het bijzondere hier? Er is uiteraard een ruime selectie aan wijnen, maar ook de speciaalliefhebber komt hier aan z’n trekken. Want naast wijn hebben ze hier ook bier op de tap!

Zo vind je maar liefst 68 bieren en 64 wijnen op de tap in Utrecht, kan er in Arnhem uit 100 verschillende bieren en 80 wijnen gekozen worden en heeft ‘t Taphuys in Tilburg een selectie van 40 bieren en 32 wijnen.  Naast wijn tappen kun je er ook terecht voor koffie, lunch, borrel en diner.

Meer info? Check dan de website van ‘t Taphuys.

wijn tappen Taphuys Utrecht

Tip 6: Bar Wijnig in Den Bosch

Deze wijnbar is de nieuwste toevoeging in dit lijstje. Deze wijnbar waar je zo’n 60 wijnen kunt tappen, opende begin maart van dit jaar haar deuren. In tegenstelling tot de andere wijnbarren zijn de tapkasten hier echt het stralende middelpunt. Ze staan dan ook letterlijk in het midden van de zaak. Je kunt hier naar hartelust hele glazen, halve glazen en ook proefslokken tappen.

Ook leuk, er is een waterpunt waar je gratis water kunt tappen. Fijn! En uiteraard is hier ook aan de lekkere trek gedacht. Zeker ook de moeite waard om hier eens langs te gaan als je eens in Den Bosch bent.

Meer info? Check dan de website van Bar Wijnig

Wijn tappen Bar wijnig Den Bosch

 

Meer leuke restaurant en wijnbartips?

Ik heb nog heel veel meer tips voor leuke restaurants en wijnbarren.
Kijk maar:

Leuke restaurants (+terras) in Leiden
Tips voor leuke restaurants in Den Haag
Leuke restaurants in Den Bosch (centrum én Paleiskwartier)
Gids voor borrelen en eten in Maastricht
Leuke restaurants in de Bollenstreek
De leukste terrassen in Den Haag
Leuke restaurants in Antwerpen (+ wijnbar!)

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via  Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven