6x tips: Te gekke Nederlandse wijnen!

Nederlandse wijn is nog altijd niet echt doorgedrongen bij het grote publiek. Welke wijn staat er bij jou in de koelkast op je te wachten tot je klaar bent met werken vanavond? Vast een wijn uit een mooi wijnland, maar bij de meesten van jullie geen wijn uit eigen land vermoed ik. Want ondanks dat Nederlandse wijnen bezig zijn met een opmars, is het toch geen wijn die de gemiddelde Nederlander in huis haalt.

En dat is jammer! Want je mist echt wel wat. Wijn uit Nederland doet (is mijn bescheiden mening) niet onder voor veel wijnen uit andere wijnlanden. Het vooroordeel dat Nederlandse wijnen van mindere kwaliteit zouden zijn is wat mij betreft allang achterhaald.

Ik ben door mijn blog in aanraking gekomen met Nederlandse wijn en bij mij staat er af en toe wel eens een flesje van eigen bodem in de koelkast. Wie weet binnenkort bij jou ook? Mocht je geen idee hebben wat je dan moet kopen, heb ik hier 6 tips voor je.

1. Riesling van Wijngoed Thorn

De Riesling wijn van wijngoed Thorn uit Limburg is de eerste wijn die ik proefde op het Rypp wijnfestival. Zo leuk dat bij die editie ook Nederlandse wijn te ontdekken was! En ik ben fan van Riesling, dus helemaal een mooie combi. Deze van Thorn viel toen goed in de smaak vandaar dat ik deze nog een keer kocht voor dit artikel, want nu wilde ik de wijn nog eens goed proeven om er wat meer over te kunnen vertellen.

Bij het inschenken valt meteen de opvallend donker gele kleur van de wijn op. Een geur van gedroogde abrikozen komt ons tegemoet en ook is dat te herkennen in de smaak, naast appel. Op het eind proef je ook wat citrus. En zo heb je dus dat typische in Riesling; die mooie balans tussen ietsje zoet en ook wat zuur.

Het enige gekke was wel dat een aantal dagen later de wijn wat fruitiger geworden was, waardoor voor mij die fijne balans wat zoek was. Niet te lang bewaren dus deze wijn!

Deze Nederlandse witte wijn kan je kopen voor €14,95 bij de Nederlandse wijnwinkel.

Beste Nederlandse wijn kopen tips: Thorn Riesling

2. De Linie

Met de witte wijn van de Linie uit Brabant had ik ook al eerder kennisgemaakt. Eerst voor het artikel De 4 perfecte wijnen voor Koningsdag en daarna tijdens de Wijn spijs wandeling in Amsterdam waar een van de restaurants hun gerecht met een glas wijn van de Linie combineerde. Dus dat deze wijn ook een plekje in deze blog krijgt is logisch, want deze wijn gemaakt van  Pinot Blanc, Riesling, Bacchus, Pinot Noir en Gewürztraminer valt iedere keer weer goed in de smaak en was tijdens die Wijn spijswandeling mijn favoriet!

Ik liet deze wijn (de fles ingepakt in aluminium folie) aan vrienden proeven tijdens een etentje. Dat de wijn uit Nederland kwam, werd niet geraden, toch een wijnland waar niet snel aan gedacht wordt! Maar bijzonder verrast waren ze wel. Want deze wijn is mooi fris, ietsje fruitig in de richting van abrikoos maar niet té fruitig door het groene fruit wat je er ook in proeft.

Deze Nederlandse witte wijn is te koop voor €11,60 bij de Nederlandse wijnwinkel.

3. Knapse Witte van Wijnhoeve de Colonjes

Van wijngaard de Colonjes had ik nog niet eerder gehoord, tot dat ene weekend waarin ik een bezoekje bracht aan wijndorp Groesbeek. Onderdeel van het programma was een bezoek aan het Nederlands Wijnbouwcentrum wat bij deze wijngaard gelegen is. Ik kon het niet laten om mijn bezoek daar af te sluiten met een bezoek aan de wijnwinkel daar en een fles wijn te kopen. Dat werd de Knapse Witte.

Deze frisse wijn is licht van kleur en ruikt heerlijk. Ik proef citrus maar ook appel en vind dat de wijn mooi in balans is. Ik ben erg enthousiast over deze wijn die zeker naar meer smaakt! Ook het thuisfront is net zo enthousiast. Deze wijn zouden we zo weer kopen.

Deze Nederlandse witte wijn kocht ik bij de wijnwinkel Wijnhuis Groesbeek in het Nederlands Wijnbouwcentrum voor €12,99.

4. Pinot Gris van de Apostelhoeve

Een van de bekendere wijngaarden in Nederland is de Apostelhoeve in Maastricht. Tijdens een vakantie net over de grens in België in april brachten wij nog een bezoekje aan deze wijngaard. Super leuk om hier een kijkje te nemen, en natuurlijk ook een aantal wijnen te proeven. We vertrekken niet met lege handen en een van de wijnen die we kopen is de Pinot Gris.

Ik open deze fles op een gek moment, terwijl we druk bezig zijn met inpakken voor de verhuizing een tijdje terug. Maar na veel inpakken is het des te fijner als je even kunt relaxen met een goed glas wijn. En deze Pinot Gris valt zeker in die categorie. De Pinot Gris is heerlijk vol van smaak en ik herken appel. Door een mooi zuurtje in de wijn is deze ook lekker fris.

Deze Nederlandse witte wijn kocht ik bij de wijngaard, maar je kunt deze Pinot Gris ook online vinden bij bijvoorbeeld Bovino voor €15,95

Beste Nederlandse wijn kopen tips: Apostelhoeve

5. Pinot Gris van Domein de Wijngaardsberg

Nog een Pinot Gris en ook weer uit Limburg net als de vorige tip. Alleen is deze wijn 2 jaar ouder. Dit is een wijn die ik het meest recent geproefd heb en die zeker ook een plaats verdient in dit rijtje. Deze wijn is een feest voor je neus (en daarna ook voor je mond trouwens) door haar intense geur  en verdere smaak van appel, peer en ook hier een mooi zuurtje voor een fijne balans in de wijn.

Deze Nederlandse wijn (is de enige die ik niet zelf kocht, maar toegestuurd kreeg voor dit artikel) kun je voor €16,99 kopen bij de Nederlandse wijnwinkel.

6. Barrique van de Kleine Schorre

Tijdens een weekendje weg in Zeeland in februari, kwam ik er achter dat we vlakbij Wijnhoeve de Kleine Schorre zaten. Daar moesten we natuurlijk wel een bezoekje aan brengen! Zo gezegd, zo gedaan! We proefden een aantal van de Nederlandse wijnen en kochten o.a. de Barrique Pinot Blanc en Pinot Gris.

De naam geeft het al weg, deze wijn heeft houtrijping gehad. En wel 9 maanden. De wijn is vrij donker van kleur en door de houtrijping is de geur vrij intens. Dat proef je ook! De wijn is romig en vol van smaak. Naast vanille (wat je vaak in wijn herkent, als deze houtrijping heeft gehad) ook wel wat wit fruit zoals abrikozen. Best wel een powerwijn en geen wijn die je ‘zo’ maar even drinkt. Is hout niet echt je ding, dan is deze wijn waarschijnlijk iets te heftig voor je. Ik hou er wel van, dus bij mij scoort deze wijn zeker punten!

Deze Zeeuwse wijn kocht ik bij de Kleine Schorre zelf maar op hun website zie ik dat ze geen wijnen thuis afleveren. Dus tja, goede reden om een keer een bezoekje te brengen aan de Kleine Schorre 😉  Google vertelt me dat je deze wijn hier wel online kunt bestellen.

Oh, en ben je ook gek op bubbels? Doe dan eens gek en probeer Zeeuwse bubbels! De Brut de Zelande is ook echt een aanrader.

Beste Nederlandse wijn kopen tips: Kleine Schorre Barrique

Ook aan de Nederlandse wijnen?

En hoe vond je het reisje door het Nederlandse wijnlandschap? Heb je wat aan deze tips voor heerlijke Nederlandse wijnen? Misschien zijn de wijnen qua kosten wat hoger dan wat je gewend bent maar het is wel echt de moeite waard.

Die fles Nederlandse wijn is dus wat duurder omdat Nederland maar een klein wijnland is en ook een veel kleinere productie heeft in vergelijking met de traditionele landen. Maar hoe mooi is het om een wijn van dichtbij huis te drinken? Ik vind dat echt wel wat hebben. Ben benieuwd hoe de Nederlandse wijnen bij jou in de smaak vallen. Laat het weten!

En wil je nog eens op wijnreis, maar heb je weinig tijd? Ga eens op wijnreis in eigen land! Bijvoorbeeld naar Limburg. Ook echt een aanrader.

Beste Nederlandse wijn kopen tips: met Nederlandse wijnen

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt 🙂

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven