Wakker worden terwijl het nog donker is, vroeg donker ‘s avonds en koudere, nattere dagen. We zijn weer aanbeland bij de herfst. En dat betekent dat we de terrasjes en genieten van wijn in de tuin inwisselen voor genieten van wijn op de bank met een dekentje of voor de openhaard. En wat schenk je dan in deze herfst en winter? Wat zijn de lekkerste, beste, meest favoriete herfstwijnen en winterwijnen die goed samengaan met deze seizoenen? Om je te inspireren en volop opties te geven, schakelde ik hulp in net als voor de blog met zomerwijn tips. Het resultaat? Maar liefst 21 wijntips voor de herfst en winter voor jou!
Ook deze keer is er weer op de portemonnee gelet. Een wijn mocht niet duurder dan €25,- zijn. Het gros van de tips zit daar dan ook een stuk onder. Hier komen in willekeurige volgorde per kleur de 21 tips voor de lekkerste herfstwijnen en winterwijnen onder de €25,-.
Witte wijn tips voor de herfst en winter
Hoewel de meeste mensen aan rood denken, kan een witte wijn in de herfst en winter ook heel fijn zijn! Je gaat dan niet zo snel voor fris en licht maar eerder voor wat voller en steviger. Zoals je zult lezen in de volgende tips.
Tip 1: Migliarina Chenin Blanc
Deze tip is van Jitte van het account Smaakmakende. Haar account staat bomvol tips voor mensen die meer over wijn spijs willen leren. Van recept en wijn combinaties tot de beste wijnbars waar je ook goed kan eten.
“Deze Chenin Blanc uit Zuid Afrika doet mij bijna hopen op een flinke herfstbui. De wijn is complex met veel aroma’s van (gedroogd) steenfruit, bijenwas en honing. Gecombineerd met voldoende zuren in de wijn perfect in balans. De Sur Lie rijping (de wijn laten rijpen op de droesem en dode gistcellen) geeft de wijn een body die helemaal thuis past in de herfst. De wijn sluit nauw aan bij de herfstkeuken gecombineerd met gerechten als pompoen ravioli, geitenkaas quiche of kip met gedroogde abrikozen. Met de stevige body en zuren kan hij de stevige en romige smaken prima aan. Sterker nog, je moet oppassen dat deze wijn je gerecht niet zal overschaduwen.”
Deze Chenin Blanc uit Stellenbosch, Zuid-Afrika is te koop voor €18,95 bij o.a. Bilderdijk Wijnhuys.
Tip 2: La Pauline Platine Chardonnay
Deze tip is van Rosanne, die je kunt volgen via het Instagram account Camperkeuken.
”La Pauline Platine Chardonnay is een lekker volle Chardonnay. Omdat hij veel body heeft trek ik deze wijn niet zo snel open op een warme zomerse dag. Maar in de herfst en winter komt deze wijn zeker weer op tafel. Omdat hij een toegankelijke prijs heeft (€9,29) is dit bij ons daarom een echte klassieker geworden. Wij zijn in september met de camper naar Noorwege vertrokken, waar het dan al snel koud kan worden. La Pauline Platine Chardonnay schepen we daarom zeker mee, om van te genieten tijdens de herfstdagen.”
Deze Chardonnay uit de Pays d’Oc, Frankrijk kost €9,29 en is te koop bij de Wijnbeurs.x
Rode wijn tips voor de herfst en winter
In de herfst en winter wordt er vooral rood opengetrokken, dus hier volgen een heleboel rode wijn tips voor de herfst en winter.x
Tip 3: Stilio Primitivo di Manduria
Deze tip is van Tamara van Aantafelmettammie.nl. Zij inspireert je (ook op Instagram) graag met lekkere gerechten en tips over wijnen. Qua food is het veel kaas, barbecue, Indonesisch en borrelhapjes wat de klok slaat. Met daarbij natuurlijk bijpassende wijnen. Oftewel: de Bourgondische geneugten des levens.
”De Stilio Primitivo is wat ik nu echt een dijk van een wijn vind. Maar wel eentje die je ook los kan drinken bij de borrel op een regenachtige avond. De Primitivo druiven komen uit verschillende gemeenten in de provincie Taranto, Puglia. Het terroir bestaat uit kalkhoudende klei. Een deel van de wijn rijpt 6 maanden in Franse eikenhouten vaten van 1 en 2 jaar oud. Tenslotte rijpt de wijn nog 2 tot 3 maanden op fles. De wijn heeft aroma’s van donkerrood fruit, bramenjam, kersen en gedroogde pruimen. Ook ruik je flink vanille en een kleine kruidige toets van kruidnagel en cacao. Ik vind het een fluweelzachte, volle wijn die ik echt bewaar voor avondjes waarbij ik wil genieten.”
“Het etiket. Op het etiket staat een diadeemspin op een zwart veld. Stilio is een verwijzing naar de oude culturele traditie van Salento van de taranta, die de afgelopen jaren is herontdekt. De afbeelding herinnert aan de symboliek van de spin (taranta), wiens beet de behoefte aan dans, muziek en kleuren kan opwekken en waarbij emoties worden bevrijd die ook door deze wijn zouden kunnen worden opgeroepen… Probeer de wijn maar eens en misschien ga je wel spontaan dansen 😉 Maar pas wel op, want de fles zelf is loeizwaar, dus laat die niet op je tenen vallen!”
Deze Primitivo is te koop bij o.a. Vivino en Bosman Wijnkopers en kost tussen de €13,95 tot €18,95.
Tip 4: Schola Sarmenti Critèra Primitivo
Deze tip is afkomstig van Jorien. Zij heeft vorig jaar haar oorkonde SDEN2 behaald en gaat starten met het geven van wijnproeverijen om zo haar enthousiasme over wijn te kunnen delen met anderen. Je kunt haar volgen op Instagram via Wijn met Jo.
“Dit is echt een heerlijke herfst en winterwijn. De gasprijzen zijn niet te doen, dus daarom de houtkachel aan op zondagmiddag en dan heerlijk genieten van deze Italiaanse krachtpatser. De wijn komt uit het uiterste zuiden van Italië, van het schiereiland Salento. In deze wijngaarden worden de druiven met de hand geplukt en wordt er geen gebruik gemaakt van chemische middelen. En dat proef je. Deze wijn heeft een mooie lange ronde afdronk met rijpe tannines. In deze wijn ruik je tonen van donker fruit en kersen, maar je proeft ook mokka en chocolade. Deze Italiaanse wijn zal dan ook erg goed smaken bij een harde kaas zoals Parmezaan of een pizza salami.”
Deze Primitivo uit Puglia, Italië is te koop bij o.a. Henri Bloem voor €9,95.
Tip 5: Kaiken Aventura Malbec Los Chacayes Sur
Deze tip is van Anika. Als gecombineerd eventmanager en sommelier brengt Anika de leukste 2 dingen samen: evenementen en wijn. Weddingplanner voor bourgondische bruiloften en Wine Experiences door middel van spel, geur en wijnverhalen! Voor inspiratie volg haar account wine_weddings op Instagram of check haar website.
“Favorieten wisselen bij mij enorm, maar er is er 1 die altijd in mijn assortiment zit: Kaiken Aventura Malbec Los Chacayes Sur. Deze rode knaller van een wijn is afkomstig uit Mendoza (Argentinië) waar de Chileense familie Montes zijn wijngaarden heeft. Net zoals de Chileense gans Caiquén, reist de familie Montes elke keer over het gevaarlijke Andes gebergte naar hun wijngaarden in Mendoza. De avontuurlijke gans is de ode aan de uitdagingen die hij tegenkomt en overwint, net zoals de familie!
Deze krachtpatser heeft aroma’s van rood en donker fruit, met veel kruidigheid, tijm en viooltjes. De zachte tannine ronden de wijn mooi af en er is een hint van zoet-rijp fruit. Heerlijk bij een malse steak met peper en zout, puur. Vrienden aan een robuuste eettafel, houtkachel aan en de spelletjesdozen staan al gereed als dessert… Count me in!”
Deze Malbec komt uit Mendoza, Argentinië en is te koop bij o.a. Rootring Wijnen voor €20,63.
Tip 6: Weingut Schlör Schwarzriesling
Deze tip is van Barry. Een hobby die uit de hand begon te lopen heeft geleid tot het ontstaan van het Instagram account Wijnproever. Wijnproever deelt graag wat hij in zijn glas schenkt.
“Deze Schwarzriesling van Weingut Schlör is voor mij een heerlijke, alternatieve, herfstwijn. Schwarzriesling heeft niets met Riesling te maken maar ken je beter als Pinot Meunier, oftewel de Champagne druif.
Ik omschrijf de wijn als een Pinot Noir die meer spanning bied. Een boeket van braam, bosbessen en bosgrond stuiven je neus in waar je meteen dat herfst gevoel krijgt. De spanning zit voornamelijk in de heerlijke zuren met aanwezige tannines. Een wijn waar ik blij van wordt!”
Deze Schwarzriesling komt uit Tauberfranken, Baden in Duitsland en is te koop bij o.a. De Wijntherapeut en Van Druiven voor €17,59
Tip 7: Teusner The Independent Shiraz Mataro
Deze tip wordt gegeven door Jennifer. Jennifer werkt als wijndocent voor het Wijninstituut en Passion4Wines. Via haar bedrijf ‘Jen Proeft Wijn’ organiseert ze wijnproeverijen en wijncursussen vol geur, kleur en smaak. Jennifer en haar belevenissen in de wijnwereld zijn ook te volgen via haar gelijknamige Instagram account.
“Je hebt serieuze wijnen. Stevige jongens met pronte tannines en luchtjes alsof je in een oude bibliotheek zit met stoffige boeken. Voor serieuze wijndrinkers. Je hebt ook wijnen die naar je toekomen, die iedereen lekker vindt.
Ik hou van fruit in wijn, ik geef het toe. Kersen, bessen, aardbeien kom maar op. Deze Teusner drink ik heel graag. Als ik in de regen heb gefietst en koud thuiskom. Als ik een pittige dag heb gehad en wel een opknappertje kan gebruiken. Altijd omarmt hij me. Warme kersen, fluwelige tannines die wat structuur geven maar voorzichtig, pittige bramen en wat heerlijke chocolade, kruidnagel en kaneel toe.
The Independent is een gelijke blend van Shiraz en Mataro (Mataro = Mourvèdre). De blend heeft gerijpt op houten vaten en komt uit de warme Barossa Vallei. De eigenwijze kat op het etiket is een grapje. Dit verwijst naar de eigenwijsheid en onafhankelijkheid van Australiërs.”
The Independent is een blend van Shiraz en Mataro en is afkomstig uit de Barossa Vallei, Australië. Je koopt ‘m voor €17,- bij o.a. Invoorwijn.nl in Amsterdam. Geen online webshop maar als je een email stuurt, dan brengt Erica het gewoon voor je naar de post of ze brengt het langs met de bakfiets als je in Amsterdam woont. De wijn is ook te koop via Colaris.nl voor €17,50.
Tip 8: Canonball Cabernet Sauvignon
Deze tip is afkomstig van Lotte. Lotte is wijnliefhebber en eigenaar van Lotte Weet Wijn. Ze schrijft op een toegankelijke manier over wijn en verzorgt wijnproeverijen op locatie. Je kunt haar ook volgen op Instagram.
“De warme en zonnige dagen liggen achter ons, we maken ons op voor herfstig weer en gezellige feestdagen. De witte wijnglazen en de koelers kunnen de kast in, haal de rode wijn maar tevoorschijn. Hoe fijn de zomer ook is, aan het einde van de zomer snak ik naar een mooie zachte herfst.
In de slowcooker staat een rundvleesgerecht te pruttelen, ik zoek een mooie wijn erbij. Deze Cabernet Sauvignon van Cannonball is lekker vol en fruitig met tonen van chocola en getoast hout. Wauw, in deze fles heeft de wijnmaker de Californische zon gevangen!
Bij het Californische Cannonball gaat het om fun en vrijheid en een friendly reminder om het leven niet zo serieus te nemen (doen ze zelf ook niet). Het wijnmaken nemen ze uiteraard wel serieus. De wijnmaker stelde zichzelf als doel om een mooie wijn te maken voor een prima prijs en naar mijn mening is dat gelukt.”
Deze Cabernet Sauvignon uit Californië, Amerika kun je o.a. scoren bij Wijnkoperij Okhuysen voor €17,50.
Tip 9: 19 Crimes the Uprising
Deze tip is een favoriet van Michelle van Mies’ Wineblog. Michelle is altijd opzoek naar nieuwe wijnen om te proberen. Er valt zo veel te leren over wijn! Alles wat ze leert, leuke wijn hotspots en mooie wijnspijs combinaties, deel ze met plezier via haar Instagram account en blog.
“Nu het weer wat kouder begint te worden heb ik zó veel zin om lekker met een dekentje op de bank te ploffen. Lekker met een wijntje en een kaasje. En een bijzonder wijntje wat heel goed in deze mood past is de Uprising van 19 Crimes! Deze wijn uit Australië wordt gemaakt van Shiraz, Grenache en Cabernet Sauvignon, wat sowieso al een heerlijke combinatie is. Maar deze wijn wordt nog eens 30 dagen op rumvaten gerijpt. Hierdoor ontstaat een super zachte volle wijn, met aroma’s van rood fruit, amandel, vanille en chocolade. Echt een heel bijzonder wijntje!”
Deze blend van Shiraz, Grenache en Cabernet Sauvignon uit South Eastern Australia, Australië is te koop bij o.a. de Wijnspecialist voor €13,95
Tip 10: Reestlander Rood-Barrique “Ballade”
Deze tip is van Mila. Zij is kook- en wijnblogster en fotograaf. Naast bloggen is ze bezig met het opzetten van online kooklessen voor thuiskoks en het uitgeven van haar eigen kookboek. Je kunt haar volgen via Instagram en voor meer informatie check je haar website Flavours with Mila.
“Rood uit Nederland. Klinkt vreemd? Of niet? Voor mij, klinkt het erg lekker. Dit is een mooie complexe wijn, met vooral rijp en gekookt zwart fruit in de neus en in de mond. Maar ook zwarte peper, eikenhout, tabaksdoos, leer en gerookt vlees. Vrij hoog in zuren en tannine, bijna volle body en lange afdronk. Deze wijn doet mij meteen denken aan winterse wildstoofpotje of hertenbiefstukje. Ook mooi te combineren met charcuterie plankje of lekker stukje oude kaas. Zelf drink ik deze wijn ook graag zonder eten, gewoon puur. Het lekkerst om te drinken op een temperatuur tussen 15-17 graden. Wat ik ook heel mooi van deze wijn vind, hoe het zich ontwikkelt na een paar jaren in de kelder. Tannine en zuren worden zachter, complexiteit loopt omhoog. Prima wijn om te bewaren dus. En ja, de wijngoed ligt lekker in de buurt bij ons, en we gaan graag vaker daar naar toe ook als vrijwilligers. Bijvoorbeeld, om te helpen met oogsten of bij de jaarlijkse proeverij.”
Deze Ballade is gemaakt van de Regent druif en afkomstig uit Balkbrug (Overijssel), Nederland. Je koopt ‘m voor €18,95 in de online webshop van de Reestlandhoeve.
Tip 11: Barista Pinotage
Deze tip wordt gegeven door Seb & Lin, zeker geen sommeliers, maar laagdrempelige ‘Wijnfluencers’. Zij delen graag hun favoriete én minst-favoriete wijnen uit alle categorieën en voor ieders budget. Want, wijn is voor iedereen. Je kunt hun volgen via hun Instagram account Wijnfluencer.
“Onze ideale herfst-en winter wijntip is toch echt deze mooie Barista. Per ongeluk ooit eens tegengekomen en al vaker gedeeld online. Het gaat om een rode wijn uit de West-Kaap in Zuid-Afrika. Voor ons is dit de ideale tip vanwege de intensiteit van de wijn. Het is een stevige en sterke wijn die daarbij enorm fruitig is. De wijn heeft daardoor een fijne balans en is prettig om te drinken. Na je eerste slok proef je overduidelijk pruim om vervolgens in de afdronk eikenhout te proeven Ook zijn de koffie en chocolade aroma’s onmisbaar. Voor ons is dit de typische wijn voor een avond op de bank naast de houtkachel en de kaarsjes. Die kachel moeten we er alleen helaas zelf bij bedenken…”
Deze Barista gemaakt van de Pinotage druif, komt uit de West-Kaap, Zuid-Afrika en kun je o.a. kopen bij Wijnkoperij Wesseling voor €10,50 en voor €8,35 bij Voordeelwijnen.nl
Tip 12: Simonsig Redhill Pinotage
Dit is een tip van Renée. Zij is een tijdje geleden begonnen met het volgen van verschillende wijncursussen en opleidingen. Eerst puur als hobby, al lijkt het er op dat ze van deze hobby steeds meer haar beroep maakt. Je kunt haar volgen op Instagram.
“Pinotage, een druif waar ik persoonlijk nooit zo dol op was. Ik vond wijnen van deze druif altijd wat naar rubber en teer ruiken.. Totdat ik deze wijn van Simonsig proefde! Wauw! Het is een zeer aromatische rijke wijn met tonen van zwart fruit en specerijen. Ik ruik aroma’s van zwarte bes, braam, tijm en koffie, zoals in haagse hopjes. De tannines zijn mooi geïntegreerd waardoor hij perfect in balans is. Kruidig en zwoel, daar hou ik van. Soms mag je jezelf best eens verwennen en al helemaal als het weer kouder en natter wordt buiten. En deze Pinotage is een echte herfsttraktatie als je het mij vraagt! Qua wijn en spijs gaat hij perfect samen met stevig vegetarisch, stoofschotels en gerijpte kazen.”
Deze Pinotage komt uit Stellenbosch, Zuid-Afrika rijpt 16 maanden op nieuw en tweedejaars vaten van Frans (85%) en Amerikaans (15%) eiken. De roodgekleurde “RedHill” bodem is rijk aan verbrokkelde en verweerde schalie. Wist je dat de Pinotage druif een kruising is van de twee druivenrassen Cinsault en Pinot Noir? Je koopt deze wijn o.a. voor €24,50 bij Ben’s Favourites Wine & More en voor €24,30 bij Bovino.
Tip 13: Pas dels Caus
Deze tip is afkomstig van de Wijnvaders Vincent en Koen. De wijnvaders recenseren vadervriendelijke wijn onder de €15 op Instagram! Volg de Wijnvaders om jouw wekelijkse dosis goede en betaalbare wijn te vinden!
“Koude en natte herfst-en winterdagen vragen om borrelplanken en kaarslicht! En deze Pas dels Caus van Bodega Bravo Escós leent zich daar uitstekend voor! Hij komt uit de Priorat, naast Rioja de enige DOQ van Spanje. Het is een jonge rode wijn van Grenache, Carignan, Syrah en Merlot. Je ruikt veel rood fruit, kersen en frambozen, maar ook citrus en wilde kruiden zoals venkel en lavendel. Hij is heerlijk vol van smaak en toch zacht door al het fruit. Lichte tannines houden ‘m lekker fris en kruidig. Door de arme leisteen- en kleigrond in Priorat heeft deze wijn ook een vleugje mineraliteit. Dat alles combineert fantastisch met fijne Spaanse hammetjes of knoflookgarnaaltjes. Genoeg reden om lekker binnen te blijven en die fles open te trekken.”
Deze Pas dels Caus is gemaakt van Grenache, Carignan, Syrah en Merlot en afkomstig uit Priorat, Spanje. Je scoort ‘m op de website van de Bodega of via Taxwijn voor €14,95
Tip 14: Piccini Genesi Aglianico Del Vulture
Deze tip is van Sterre van het account Sterreloveswine. Volg haar voor waar de naam voor staat; liefde voor wijn!
“Mijn persoonlijke Italiaanse vlam voor dit najaar is deze rode (DOCG) wijn uit de regio Basilicata, van de vulkanische gronden van de vulture. Als je van rood houdt en even iets anders wil dan een Nebbiolo of Sangiovese moet je deze echt een keer proberen. Complexe wijn, kruidig, rokerig en in de afdronk tannines die op een aangename manier blijven hangen. Heerlijk vind ik deze krachtige wijn bij een stoofschotel, pasta, of stevige kaas.”
Deze wijn is gemaakt van de Aglianico druif en afkomstig uit Basilicata, Italië. Je koopt ‘m bij Gall&Gall voor €10,99.
Tip 15: Muga Rioja Reserva
Deze tip komt van Suzanne van de foodblog kokkerellenmetsuus.nl waar je terecht kunt voor lekkere en makkelijke recepten. Daarbij drinkt Suzanne uiteraard graag een goed glas wijn. Haar volgen? Check haar Instagram account!
“Van de droge witte wijnen en de frisse rosé in de lente/zomer naar de stevige rode wijnen in de herfst/winter! Zoals de heerlijke Rioja’s uit het noorden van Spanje waar ik eind april op vakantie ben geweest. Eén van de eerste wijnhuizen waar we langs gingen was Bodegas Muga in de plaats Haro. Een echt familiebedrijf dat bekend staat om de traditioneel gemaakte Rioja’s. Deze Muga Reserva heeft 24 maanden op Frans en Amerikaans eiken gelegen en is daarna minimaal 12 maanden op de fles in de kelder bewaard. Een geweldige combinatie met rood vlees, wild vlees, stoofpotten en harde kazen.”
De Muga Rioja Reserva is gemaakt van Tempranillo, Garnacha, Mazuelo, Graciano en afkomstig uit Rioja, Spanje en o.a. te koop voor €22,95 bij Wine in Black.
Tip 16: Teso la Monja Almirez
Deze tip is van Tine, die in Spanje woont. Wijn drinken vindt ze echt genieten, omdat elke wijn anders is. Daarom is ze vorig jaar gestart met haar Instagram account Vino Wijn. Nu nog voor hobby, maar wie weet… ergens in de toekomst hoopt ze de hele dag met wijn bezig te kunnen zijn.
“In de winter drink ik graag een wijn uit de Toro regio in Spanje, zoals deze Almirez uit 2019! Een hele krachtige wijn waar je na de eerste slok het al lekker warm van krijgt. Deze wijn komt uit het extreme (qua temperatuur) binnenland van Spanje (ijskoude winters, snikhete zomers) en dat maakt dat de aromas erg geconcentreerd zijn (rijp zwart fruit, drop). Samen met de 14 maanden houtrijping zorgt dit voor de perfecte combinatie. Ik kijk er nu al naar uit om de wijn te drinken bij een goed stuk vlees, of een borrelplankje met jamón en kaasjes.”
Deze Toro wijn is gemaakt van de Tinta de Toro druif (lokale Tempranillo) en te koop bij een paar webshops in Nederland (Grandcruwijnen.nl, drinksco.nl) voor een prijs tussen de €17 – €21.
Tip 17: Lerécit Rouge
Deze tip is afkomstig van Shardé van Wijnhippie.nl. Met wijn hippie wil Shardé de wijnwereld voor iedereen maken, hip & toegankelijk. Zij wil mensen wijn laten ervaren, ervan laten genieten en erover leren. Dit zonder al te veel poespas en met een zo klein mogelijke voetafdruk.
“Deze Lerécit Rouge is van het Franse wijnhuis Les Chancel. Gelegen in de Ventoux, in de Zuid Rhône. Een aaneengesloten gebied van 30 hectare, waarbij een grote biodiversiteit van planten en dieren te vinden is en biologisch gewerkt wordt. Het is een rode wijn gemaakt van zestig jaar oude stokken Grenache- en Carignandruiven, aangevuld met een beetje Syrah. De wijn rijpt een jaar lang op grote eikenhouten vaten, met als resultaat een aromatische & volle wijn. Je proeft bramen, kersen en frambozen, aangevuld met wat kruidigheid, een klein beetje zwarte peper en tonen van hout. De wijn is elegant door zijn zuren en heeft een geweldige afdronk. Een wijn naar mijn hart!”
Deze wijn van Grenache, Carignan en Syrah is afkomstig uit de Zuid Rhône, Frankrijk. En te koop voor €22,95 bij bijvoorbeeld Puike Wijnen.
Tip 18: Nydia Monastrell
Ook ik zelf (Wijntjes met Esther) deel een wijntip voor deze herfst en komende winter!
“Ik drink graag wat stevigere, krachtigere wijnen in deze seizoenen en pak dan veel vaker rood dan wit. Vaak een Cabernet Sauvignon, Malbec of Shiraz/Syrah. Maar voor deze blog vind ik het leuk om wijn van een wat onbekendere druif te delen. Een wijn die niet alleen heerlijk is maar waarvan de fles er ook nog eens prachtig uit ziet. Mijn tip is namelijk de Nydia Monastrell. Een wijn van Bodegas Xenysel uit Jumilla, Spanje. De naam Xenysel is een samentrekking van de eerste letters van de namen van de 3 dochters van de wijnmaker: Xenia, Nydia en Selene.
De wijn heeft 4 maanden houtrijping op Frans en Amerikaans eiken gehad, is lekker kruidig en stevig. Tannines heel mooi in balans en veel donker fruit. Lekker in de herfst en winter bij een kruidige stoofschotel! Ook met vlees of bijvoorbeeld charcuterie op de borrelplank.
Mijn advies is om de wijn even wat lucht te geven, dus mocht je een karaf hebben, schenk de wijn al wat eerder in voordat je er van wilt gaan genieten.”
De wijn is gemaakt van de Monastrell druif ook wel bekend als Mourvèdre in Frankrijk. In Frankrijk vind je deze druif vaak in blends in combinatie met Grenache en Syrah maar in Spanje heeft deze wijn vaak wel alleen de hoofdrol, zo ook in dit geval! Nydia wordt gemaakt in Jumilla, Spanje en je kunt de wijn kopen bij Wijnkoperij van Paesen voor €12,99.
Tip 19: Mas des Mas Saint Chinian
Deze tip is van Paola van het Instagram account In het glas. Paola neemt via deze digitale weg wijnliefhebbers graag mee in haar zoektocht naar de mooiste wijnen en bezoekjes aan wijnhuizen in Europa.
“In de herfst en winter gaat mijn voorkeur uit naar een stevige rode wijn. Het liefst kruidig en met wat houtrijping. Dat is precies wat de Mas des Mas Saint Chinian van Domaines Paul Mas te bieden heeft! Het is een heerlijke wijn voor de koudere dagen. Ondanks dat de Languedoc in Frankrijk wellicht nog een minder goede reputatie heeft vanwege massaproductie in het verleden, worden hier tegenwoordig prachtige wijnen geproduceerd. Deze wijn is daar een mooi voorbeeld van en is gemaakt van Syrah, Carignan en Grenache. Na gisting worden de verschillende druiven gemengd en 30% van de wijn wordt acht maanden gerijpt in Amerikaanse eikenhouten vaten. Het is een wijn met aroma’s van bramen, zwarte bessen, gebrande noten, drop en een beetje leer. Ik ben dol op mooie wijnspijs combinaties en zou deze wijn lekker combineren met een gerecht van rood vlees of wild.”
Deze blend van Grenache, Syrah en Carignan is afkomstig uit de Languedoc, Frankrijk en te koop voor € 10,45 bij Wijnbroeders.nl en bij Wijnspecialist.nl.
Tip 20: Johannes
Deze tip is afkomstig van Sanne. Sanne is eigenaar en sommelier van restaurant Heerdeberg. Ze is gespecialiseerd in Limburgse wijnen, zowel Nederlands als Belgisch Limburg. Er zijn zulke bijzondere wijnen te vinden in Limburg, waarom verder zoeken als er veel moois in de buurt te vinden is? Je kunt Sanne volgen via het Instagram account Wijnen met Sanne.
“Tijdens de winterse dagen is het binnen gezellig en kan ik voor de openhaard echt genieten van een heerlijke glaasje rode wijn. Zo kan ik met deze wijn heerlijk op de bank ploffen, maar ook schenken wij deze wijn in het restaurant bij een stukje stevig vlees van onze eigen varkens en runderen.
Wijndomein St. Martinus bevindt zich in het prachtige bergdorpje Vijlen in Limburg. De wijngaard is maar liefst 28 hectare groot!
Wijnmaker Stan Beurskens is gespecialiseerd in het maken van Cuvee’s. Deze wijn is een blend van Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Pinotin en heeft 12 maanden gerijpt op Frans eiken houten vaten: Een volle rode wijn, zeer fruitig en met een heerlijke kruidige afdronk. Deze bijzondere wijn moet je echt een keer geproefd hebben.”
Deze Johannes is gemaakt van Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Pinotin en komt uit Zuid-Limburg, Nederland. Je kunt deze fles kopen via de website van St Martinus voor €25,95.
Versterkte wijn tip voor de herfst en winter
Nog een mooie en originele tip ter afsluiting en ter afwisseling. Even wat anders dan dat wit en rood.
Tip 21: Rey Fernando de Castilla Amontillado Sherry
Deze tip is van Emma van het Instagram account Ems Real Food. Emma is foodfotograaf en receptontwikkelaar. Al sinds 2013 runt ze haar foodblog Em’s Real Food. Sinds ze op haar 18e voor een jaar naar Zuid-Frankrijk verhuisde, is ze verslingerd aan wijn.
”Sherry, dat is toch voor ouwe dames? Dat dacht ik altijd, tot ik in 2015 in Andalusië op vakantie was. Daar belandde ik midden in het festival van Jerez de la Frontera! Na een avondje proeven met enthousiaste sherrymakers, had ik een favoriet: amontillado. Dat is een sherry die iets geoxideerd is tijdens het maken, en daar zijn bijzondere smaak van krijgt.
In Nederland is amontillado niet altijd even makkelijk te krijgen, maar de Classic van Fernando de Castilla gelukkig wél. Die is precies zoals een amontillado moet zijn wat mij betreft: zilt, vol van smaak, notig, iets rokerig en zijdezacht. Perfect voor bij de open haard!”
Deze sherry is gemaakt van de druiven Palomino Fino en Pedro Ximénez en komt (uiteraard) uit Andalusië (Spanje). Hij is online te koop bij o.a. Pasteuning en Ton Overmars, en in de winkel bij La Bordelaise in Leiden. Fernando de Castilla Classic kost tussen €14,95 en €16,95.
Genoeg wijntips, genoeg inspiratie voor de herfst en de winter!
Zo met deze 21 tips kun je er vast tegen aan. Ik ben benieuwd naar welke wijnen jij nieuwsgierig bent geworden en welke je misschien zelfs gaat kopen. Laat je het weten?
En iedereen die een bijdrage heeft geleverd, dank voor het insturen en het meedoen!
PS Lees je dit rond de feestdagen? Check dan 36x wijntips voor de feestdagen. Of is het al lente/zomer? Dan kan ik je de blog met zomer wijn tips zeker aanraden.
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!