8x vegetarische D.O. Ribera del Duero wijn spijs tips

Zoals je misschien wel weet ben ik dit jaar samen met 2 anderen wijnambassadeur voor de D.O. Ribera del Duero. Op social media deel ik meer over deze regio, maar ook op mijn blog. Dit wijnbouwgebied beslaat meer dan 26.000 hectare, telt 311 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Centraal Spanje, 120 kilometer boven Madrid. Genoeg te ontdekken dus! In dit artikel hou ik het praktisch, want lezen over wijn is leuk maar het proeven is nog leuker. En dat in combinatie met eten? Nog beter!

Ribera del Duero wijnen; Niet alleen met vlees

Het zou kunnen dat je bij Ribera del Duero als eerste aan de rode wijnen van de Tempranillo druif denkt. En daardoor aan wijn spijs combinaties met vlees. Wijnen uit de Ribera del Duero laten zich zeker goed combineren met vlees maar voor dit artikel heb ik een andere insteek gekozen. Wij eten zelf geen vlees, dus kies ik ervoor om je te laten zien dat wijnen uit deze regio ook perfect kunnen met vegetarische gerechten.

Hier komen ze! Hier zijn acht suggesties voor heerlijke vegetarische wijn-spijscombinaties met wijnen uit de D.O. Ribera del Duero.

Tip 1: Vegetarische paella met Ribera del Duero Reserva

Het is leuk om wijn uit een bepaalde regio te combineren met een gerecht uit dezelfde regio. Bij Spanje denk je dan al snel aan paella! Maak een vegetarische paella met lekker veel groentes en saffraanrijst en combineer het met een elegante Ribera del Duero Reserva. De complexe smaken van de paella zullen uitstekend samengaan met de Reserva. Reserva wijnen zijn wijnen die in de D.O. Ribera del Duero minimaal 3 jaar rijping hebben gehad waarvan 12 maanden in houten vaten. Je kunt je voorstellen dat deze wijnen ook wat complexer zullen zijn dan wijnen met minder/geen houtrijping. 

Tip 2:  Zoete aardappel stamppot met Ribera del Duero Joven

 Maak een zoete aardappelstamppot met spinazie, gedroogde tomaatjes, feta en walnoten. Schenk een jonge en fruitige Ribera del Duero Joven en je hebt een fijne match! Joven wijnen hebben geen houtrijping gehad en daardoor blijft het jonge, fruitige karakter behouden. 

Tip 3: Caprese-salade met Ribera del Duero Rosado

Een makkelijk gerecht voor de zomer maar ook lekker als voorgerecht tijdens een diner in andere seizoenen. De caprese salade met sappige tomaten, mozzarella, basilicum en een heerlijke balsamicodressing heb je zo gemaakt. Combineer dit met een Ribera del Duero Rosado en je hebt een perfecte match. De frisse zuren en het fruitige karakter van de Rosado sluit goed aan bij dit frisse gerecht met frisse dressing.

Ribera del Duero wijn spijs tips

Tip 4: Aardbeien en geitenkaassalade met Ribera del Duero Rosado

Combineer sappige aardbeien en geitenkaas in een salade met een Ribera del Duero Rosado. De fruitige en licht kruidige tonen van de Rosado zullen goed samengaan met de zoete en hartige smaken van de salade. Een top combi! Lekker in de zomer of als voorgerecht bij een diner.

Tip 5: Pompoen risotto met Ribera del Duero Crianza

Ik ben gek op risotto. Je kunt ‘normale’ risotto maken maar ik vind variaties ook heel lekker. Bijvoorbeeld met pompoen. Bak de pompoen in de oven en maak er daarna een puree van in de blender. Daarna mengen met de risotto. Pompoen is wel wat steviger dus hierbij  kun je ook voor een wat stevigere wijn uit Ribera del Duero kiezen, bijvoorbeeld een Crianza. Een Crianza wijn heeft 24 maanden houtrijping gehad waarvan 12 maanden op houten vaten. Wat zorgt voor wat meer complexiteit in de wijn.

De pompoen heeft wat aardse tonen, wat goed past bij de aardse en kruidige tonen in de Crianza. Lekker voor de komende herfst!

Tip 6: Tomaten risotto met Ribera del Duero Roble

Omdat ik zo’n risottofan ben, nog een risotto tip. Combineer tomatenrisotto (ik doe er graag nog courgette doorheen) met een wat jongere Ribera del Duero wijn, een Roble. Dit zijn wijnen die nog jong zijn maar wel 3 maanden houtrijping hebben gehad. Ze hebben zachte tannines en een goede zuurgraad. De fruitige tonen en frisse zuren sluiten goed aan bij de tomatensaus van de risotto.

wijn spijs tip met Ribera del Duero

Tip 7: Melanzane alla parmigiana met Ribera del Duero Crianza

Wij eten regelmatig aubergine. Ik vind het heerlijk! Lekker uit de oven of uit de grillpan. Geef de aubergine wel wat tijd, dan is die op z’n lekkerste.
Een van de gerechten die ik graag eet is melanzane alla parmigiana. Hierin speelt aubergine de hoofdrol. Gegrild en verder met lekker veel tomatensaus, kruiden, geraspte kaas en broodkruim, echt lekker. Hier zou ik een Ribera del Duero Crianza bij schenken, omdat het gerecht door de aubergine (en het wat ‘vlezige’ karakter wat de aubergine krijgt na het grillen) wat steviger is en wat aardse tonen heeft. De Crianza is dan de beste keuze en kan dit gerecht goed aan. Vanwege de tomaat in het gerecht wil je ook niet al te stevige wijnen er tegenover zetten dus een Reserva of Gran Reserva lijkt me hier net te stevig voor.

Tip 8: Pasta met truffelsaus, champignons en prei met Ribera del Duero Reserva of Gran Reserva

Een ander favoriet gerecht wat ik vooral graag in de herfst en winter maak; pasta met een romige truffelsaus, champignons en prei. Veel aardse smaken en een wat steviger gerecht. Dus ik zou je aanraden om hierbij  een wijn te kiezen die mooi aansluit bij deze aardse tonen, bijvoorbeeld een krachtige Reserva. Je kunt zelfs een Gran Reserva overwegen. Een Gran Reserva heeft 5 jaar rijping gehad waarvan 2 jaar op houten vaten. In een Reserva en vooral Gran Reserva kom je weinig zuren en niet zoveel fruit meer tegen. Dat heb je ook niet nodig voor dit gerecht waar vooral aardse tonen de boventoon voeren. En deze krachtige wijnen kan dit pasta gerecht wel aan!

En wat kies jij?

Zo dat waren mijn 8 tips. Wat lijkt jou de fijnste combinatie? Smaak is persoonlijk dus ga lekker aan de slag en ondek welke combinatie het beste bij jou past.

Een wijn uit de D.O. Ribera del Duero kun je scoren bij de wijnspeciaalzaak bij jou in de buurt. Shop je liever online? Kijk dan eens bij Grand Cru Wijnen, Best of Wines, Spanjewijnland.nl, Perfecte Wijn, Premier Cru Wijnen of  Wijnvoordeel Dit zijn webshops met een breed assortiment Ribera del Duero wijnen.

Dit artikel is geschreven in het kader van mijn Ribera del Duero Ambassadeurschap  (zie disclaimer voor meer info over samenwerkingen)

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook  en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven