Mijn tips voor je wijnreis naar de Bourgogne (Meursault e.o.)

Vorig jaar kwam het er niet van door ‘jeweetwel’ maar dit jaar gelukkig wel! We konden op vakantie en eigenlijk werd het een heuse wijnreis. Met als eerste stop een week in de Bourgogne in Frankrijk. Voor ik je meer vertel over die vakantie en mijn tips deel, eerst kort even wat meer informatie over wijnregio Bourgogne.

Wijnregio de Bourgogne in een notendop

De Bourgogne is het wijngebied waar het vooral draait om Chardonnay en Pinot Noir. Hier komen geweldige wijnen vandaan en de kwaliteit van de wijnen is hoog.  Ook vind je de druiven Aligoté en Gamay terug, al is daar veel minder van aangepland.

In dit wijngebied zijn er veel verschillen in bijvoorbeeld locatie, klimaat, ligging en bodem. Hierdoor onstaan ook wat verschillen in de stijlen van de wijnen.

De Bourgogne is onderverdeeld in 5 verschillende gebieden, zoals je hieronder kunt zien.

Tijdens onze vakantie zijn wij vooral in de Côte de Beaune geweest, met een uitstapje naar Dijon als uitzondering.

Bron: https://www.beaune-tourism.com/

Benieuwd naar de kwaliteit van een wijn als je die op vakantie hier tegenkomt bij een wijnbar, restaurant of bij een wijnhuis? Dan even een korte uitleg. Er zijn 4 kwaliteitsniveau’s

  • Regionaal: De druiven voor een wijn in deze categorie mogen uit de hele regio afkomstig zijn. Op het etiket staat dan ‘Bourgogne Rouge’ of Bourgogne White’
  • Villages: De druiven komen in dit geval uit een bepaald dorp of gemeente. Bijv. een Meursault.
  • Premier Cru: De druiven komen van een bepaalde wijngaard in een bepaald dorp of gemeente.
  • Grand Cru: Wijnen met Grand Cru op het etiket, zijn gemaakt van druiven van de beste wijngaarden. Denk bijv. Romanée Conti.

En met deze achtergrond, nu meer over onze vakantie en mijn tips!

Wijnproeven in Meursault e.o.

Ik zal meteen met mijn eerste tip beginnen voor als je van plan bent langs wijnmakers te gaan, neem vooraf contact op en maak een afspraak! Ik doe het normaal gesproken ook maar was er voor deze vakantie niet aan toe gekomen. Resultaat? Veel tijd kwijt aan uitzoeken wat uberhaupt leuk/interessant is om te bezoeken en daarna veel bellen en er achter komen dat de wijnmaker geen ruimte heeft of gesloten is en vooral vaak voicemails krijgen.  Zonde van je tijd op vakantie!

Maar we hebben uiteindelijk genoeg kunnen proeven! 3 wijnhuizen deel ik graag. Hier komen ze:

Caveau Moillard

Er zijn 3 locaties; wij bezochten de wijnkelder en proefruimte in Meursault. Op de bonnefooi, zonder afspraak dus! Zou ik zoals hierboven gezegd niet aanraden, maar lucky us, er waren geen andere bezoekers en dus kon er geproefd worden.

Er zijn 3 verschillende proefopties en wij kozen voor de laatste. Het was onze eerste proeverij van de vakantie en het leek ons een goede manier om meteen goed kennis te maken:

  • Discovery tasting
  • Prestige tasting
  • Grand Crus tasting

En het leuke, wij proefden wijn maar ook voor dochterlief was er een heuse proeverij! Compleet met proefformulier en verschillende sapjes om te ‘ beoordelen’. Geweldig dat er ook aan de kinderen gedacht wordt. Win-win!

Onze proeverij was zeer geslaagd, Sarah (de manager van de locatie) nam alle tijd voor ons en vertelde enthousiast van alles over de wijnen. Te gek! Prachtige wijnen geproefd en ook een aantal flessen gekocht voor thuis. Je betaald hier dus om te proeven, maar neem je ook nog wat mee naar huis, dan vervalt het bedrag.

Zeker een aanrader en leuk om langs te gaan. Check de website voor meer info.

caveau moillard
Mooie line up bij Caveau Moillard

Domaine Huber-Verdereau

Wijnmaker Thiébault Huber zit vanaf 1994 in het (familie) bedrijf en begon met 3 hectare aan wijngaarden. Gedurende de jaren is het bedrijf gegroeid evenals de hoeveelheid wijngaarden. Intussen heeft hij 10 hectare in z’n bezit. Die zijn te vinden in 7 verschillende dorpen en bestaan uit 22 verschillende appellaties!

Bij dit wijnhuis (in Meursault) wordt er hoofdzakelijk biodynamisch gewerkt met respect voor het terroir.

Hier maakte ik vooraf een afspraak en we kregen een rondleiding van de wijnmaker zelf! Extra leuk als dat mogelijk is en iemand ook echt de tijd voor je neemt. We namen een kijkje in de kelder, proefden zelfs wijn rechtstreeks uit een vat en mochten daarna een aantal andere wijnen proeven.

Je betaalt hier niet voor het proeven. We kochten hier wel een aantal flessen voor thuis.

Je zou een bezoek aan dit wijnhuis, kunnen combineren met een bezoek aan Caveau Moillard (tip hierboven) aangezien beide locaties zich aan dezelfde weg bevinden.

Meer info? Check de website van dit wijnhuis.


Château de Meursault

Dit was de laatste proeverij op locatie die we deden tijdens onze vakantie. Ook echt een aanrader! Het idee is dat je vooraf een (betaalde) rondleiding/proeverij boekt voor een bepaald tijdslot. Je kunt een privé tour boeken of met een groep. Wij kozen voor het laatste.

De rondleiding is vooral in de kelders (tof om te zien) en daar vertelde onze gids alles heel duidelijk. Nam ook echt de tijd ervoor.

Daarna tijd voor de proeverij ‘Grand Terroirs’ van 8 wijnen (4 wit, 4 rood). Stuk voor stuk prachtige wijnen.

Meer info? Check de website van dit wijnhuis.

chateau meursault

chateau meursault

Steden bezoeken in de Bourgogne

Op vakantie bezoeken we niet alleen wijnhuizen, maar vinden we het ook altijd leuk om steden en dorpen in de omgeving te ondekken. In de buurt van Meursault zijn genoeg opties daarvoor!

Beaune

Ons eerste bezoek was aan Beaune. Beaune is een kleine stad in het Franse departement Côte-d’Or, gelegen in het oosten van het land in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Met zo’n 20.000 inwoners is Beaune de tweede stad van het departement, na Dijon. De stad wordt beschouwd als de hoofdstad van de wijnstreek Bourgogne, erkend als UNESCO-Werelderfgoed*

Vanuit onze camping in Meursault was het maar een kwartier rijden naar Beaune. Om de hoek dus, kun je wel zeggen.

We hebben een rondje door het centrum gelopen, een ijsje gegeten en gelunched bij les Popiettes. Natuurlijk werd er ook nog van wijn genoten. Eerst in het centrum en later nog bij een leuke wijnbar La Dilletante iets buiten het centrum. Het kaasplankje daar was ook erg lekker 🙂

beaune

Wijnbar La Dilletante
Wijnbar La Dilletante

Dijon

Dijon is de hoofdstad en grootste stad van het departement Côte-d’Or en van de regio Bourgogne-Franche-Comté, waartoe Côte-d’Or behoort. Het heeft zo’n 152.000 inwoners*

Vanuit Meursault, rijd je in 45 minuten naar Dijon. Dus prima te doen! Wij hebben hier vooral veel gelopen. En dat was niet zo gepland. Tenminste de stad ontdekken al wandelend, dat doen we graag. Alleen had ik een leuke wijnbar op het oog, niet gezien dat die buiten het centrum lag en uiteindelijk bij het adres (in een woonwijk) aangekomen, bleek er helemaal geen wijnbar te zijn!  Shoot! Dus een hele wandeling voor niks gemaakt en vervolgens nog een heel stuk wandelen om weer terug te komen.

Uiteindelijk kwam het natuurlijk goed en waren we wel toe aan een drankje. Daarvoor streken we neer bij Bistro La Petite Reine in een zijstraat van het grote plein La Place de la Libération, waar we genoten van een glas Crémant de Bourgogne in de zon.

Na nog een kleine wandeling en een ijsje wat we aten in een leuk stadsparkje bij Place des Ducs de Bourgogne, dronken we nog een glas wijn bij café Hugo. Daarbij een kaasplank die echt mega groot was. Lekker!

Bistro La Petite Reine in Dijon
Place de la Liberation in Dijon
Stadsparkje Place des Ducs de Bourgogne
Wijn/dranken kaart café Hugo
Kaasplank Café Hugo

Volnay

Volnay is een klein dorp (maar een paar honderd inwoners) vlakbij Meursault. Wij proefden (en kochten) wat wijnen bij Domaine Christophe & Pierre Vaudoisey

Daarna viel onze blik op de ingang van le restaurant Le Cellier Volnaysien, wat er zo leuk uitzag dat we er echt even heen moesten. Een prachtige plek met mooi terras. En de wijnen die je er drinkt, kun je vervolgens in de winkel kopen die er ook nog eens bij zit.

Op de foto hieronder zie je de 2 wijnen waarvan wij een glas drinken. Die rechterfles hebben we ook gekocht om thuis nog eens van te genieten.

Ons verblijf in Meursault

In Meursault verbleven we op een camping van Huttopia; Huttopia Meursault. Ben geen echte kampeerder maar op deze camping kun je met je eigen tent of caravan staan en is er ook accomodatie te huur. Zo zaten wij in een chalet. Extra leuk op deze camping? Het uitzicht over de wijngaarden!

Het chalet was niet heel groot, maar je hebt alles wat je nodig hebt. Verder een prima restaurant (wel wat traag!) op het park (geen culinaire hoogstandjes maar pizza, burgers, friet e.d.), een leuke speeltuin en kidsclub. Dat laatste is handig voor gezinnen zoals wij met een dochter van 5! Ook het zwembad hier viel goed in de smaak vooral bij haar.

Het entertainment ‘s avonds (iedere dag weer) had van mij wel wat minder gemogen, want dat hoorde je steeds over de hele camping heen…

Wij hebben in ieder geval genoten van het goede weer, de leuke steden en de prachtige wijngaarden/wijnhuizen in deze regio! Zeker een aanrader.

Andere wijnreizen?

Op zoek naar andere mooie bestemmingen voor een wijnreis? Wij reden naar de Bourgogne door naar Italië voor nog een week in Piemonte. Echt een hele mooie wijnregio.

Denk ook eens aan de Elzas in Frankrijk. Verder vind ik Sicilië echt een aanrader! Zo’n mooi eiland en ook daar heb je echt geweldige wijnen. Lees deze blogs voor meer info: 5x Waarom Sicilië de perfecte reisbestemming is en Siciliaanse wijn proeven? 3x te gekke wijnhuizen op Sicilië!

Italië is natuurlijk een geweldig wijnland. Twee mooie gebieden daar die ik je verder nog kan aanraden zijn; de Alto Adige en Valpolicella.

Geen Italië maar wel echt de moeite waard voor een volgende wijnreis is de Ahr, ook in Duitsland en ook op maar een paar uur rijden van ons vandaan. Lees 7x tips voor je wijnreis naar de Ahr voor meer informatie. Of blijf dicht bij huis en ga bijvoorbeeld op wijnreis naar Limburg.

*Bron: Wikepedia

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! Niet alleen lezen over wijn maar ook genieten van wijnen die ik speciaal geselecteerd heb? Dat kan via mijn wijn webshop Wijn van Esther 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven