Het stond al lange tijd hoog op mijn ‘must visit’ lijstje; de Champagne streek. Een wijnregio waar je vanuit Nederland zo bent en je makkelijk voor een weekendje heen kunt gaan. Eind juli vorig jaar stond onze wijnreis naar de Champagne op het programma en niet voor een weekend maar voor 5 dagen! Ik neem je mee op onze reis en vertel je waar we zijn geweest en welke champagnehuizen en restaurants we hebben bezocht. Ook de plekken waar we hebben overnacht deel ik met je. Wat was tof en wat niet? Dat lees je in dit artikel.

Over de invulling van onze trip was ik snel uit, ik wilde een combinatie van een grotere stad en een kleiner dorp/dorpjes om zo bezoeken aan (wat) grotere champagnehuizen af te wisselen met proeven bij kleinere champagne boeren. En dat is goed gelukt!

Onze reis kort samengevat:

vrijdag – Epernay
zaterdag – Epernay
zondag – Hautvillers
maandag – Mareuil-sur-Ay/Bouzy
dinsdag – Ay/Bouzy/Ambonnay

We hebben zoveel gedaan tijdens onze wijnreis dat ik besloten heb verschillende blogs te schrijven en in de eerste blog kon je al lezen over ons bezoek aan Epernay. Na 2 dagen daar te zijn geweest, reden we door naar Hautvillers. Van een wat grotere stad op naar een klein dorpje. En wat voor dorpje! Super karakteristiek en prachtig gelegen tussen de wijngaarden. En je bent er zo vanaf Epernay.

Hautvillers

Champagnehuizen ontdekken in Hautvillers

Als eerste de champagnehuizen die we bezochten. In tegenstelling tot Epernay, hier dus geen grote bekende huizen maar allemaal kleine champagne boeren. Ook hier heb ik vooraf wat tijd gestopt in het onderzoeken welke huizen we zouden bezoeken en heb ik ook mailcontact gehad om zo uit te vinden of ze open zouden zijn en of een proeverij/rondleiding mogelijk was (zeker midden in Corona tijd wel handig om te dubbel checken).

Een afspraak maken was hier verder nergens nodig, maar we hebben dan ook alleen overal geproefd en verder geen rondleidingen gehad door wijngaarden/kelders.

Het is in zo’n dorp allemaal wat kleinschaliger en ook de champagnes zijn een stuk betaalbaarder.

Champagne G.Tribaut

Als eerste bezochten we het proeflokaal van de familie G. Tribaut. Een familie die al 4 generaties lang champagne maakt. De plek is echt heel mooi, direct gelegen aan de wijngaarden waar je vanuit het proeflokaal ook prachtig op uit kijkt.

Bij binnenkomst krijg je een folder met een overzicht van de champagnes die ze maken en de bijbehorende prijzen. We proefden er een aantal, Brut, Blanc de Blancs en de Blanc de Noirs en die laatste (100% Pinot Noir) sprong er wat ons betreft bovenuit. Heerlijk vol en uitgesproken, daar houden wij van! Dus daar ging een fles van mee.

Kosten: Niks voor het proeven en maar €17,50 voor die fles die we kochten! Dat zijn nog eens prijzen!
Aanrader?: Zeker! Mooie plek en mooie champagnes, dus zeker een bezoek waard als je hier eens bent.
Meer info: website.

Guy Tribaut Champagne

Champagne Dominique Bliard-Labeste

Hier liepen we spontaan naar binnen, stond niet op mijn ‘te bezoeken’ lijstje, maar de proefruimte (klein) zag er uitnodigend uit toen we er langs liepen.

Dit is een familiebedrijf wat pas in 1989 begon met het maken van champagne. Op dit moment bezitten ze 3 hectares aan wijngaarden. Yup, echt kleinschalig dus! Op dit moment zijn ook de tweede generatie, zoons Thibaut en Florian betrokken bij het bedrijf. Beide hebben een Master’s degree met als specialiteit Wijn & champagne. Florian is degene die ons verschillende champagnes liet proeven; de Privilege 1er Cru (Pinot Noir 35%, Meunier 40%,  Chardonnay  25%), de Quintessence 1er Cru (49% Pinot Meunier en 51% Chardonnay) en de Bulle d’or 1er Cru (40% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier en 40% Chardonnay en 5 jaar rijping op de fles). Hoewel ik totaal niet

Kosten: Niks voor het proeven en maar €25,50 voor die fles die we kochten (de Bulle d’or 1er Cru).
Aanrader?: Zeker! Leuke proefruimte en mooie champagnes, dus zeker een bezoek waard als je hier eens bent.
Meer info: website.

Champagne J.M. Gobillard et Fils

Dit champagnehuis kreeg ik door als tip op via social media. En terwijl door het dorpje liepen kwamen we er ook langs, dus maakten we ook hier een tussenstop. Het was best druk binnen en het leek alsof de dames die er werkten het niet onder controle hadden.

In principe wilden we wel een en ander proeven maar het duurde allemaal zo lang, dat we na een klein proefglaasje daarvoor betaald hebben en zijn vertrokken. Zal vast een moment opname zijn, maar kan het dus niet echt uit eigen ervaring aanraden.

Meer info: website.

Jean-Philippe Bosser

Ook dit champagnehuis stond niet op mijn lijstje, maar we liepen er een paar keer langs en die binnenplaats zag er elke keer erg aanlokkelijk uit. Dus namen we daar ook plaats voor een proeverij van verschillende champagnes.

Jean-Philippe Bosser bestaat al 5 generaties lang, een echt familiebedrijf dus. Op dit moment is de leiding in de handen van dochter Christelle.

We proefden de Brut Tradition (50% Pinot Meunier, 20 % Pinot Noir en 30% Chardonnay en minimaal 3 jaar flesrijping), Prestige Premier Cru (40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier en 40% Pinot Noir en minimaal 4 jaar flesrijping) en Blanc de Blancs Premier Cru (100% Chardonnay met minimaal 5 jaar flesrijping)

Kosten: Niks voor het proeven en €26,- voor die fles (de Brut Tradition) die we kochten!
Aanrader?: Zeker! Mooie plek (het terras/de binnenplaats)  en mooie champagnes, dus zeker een bezoek waard als je hier eens bent.
Meer info: website.

Jean Philippe Bosser Champagne

Uit eten in Hautvillers

Je kunt hier op veel plekken bij de leukste champagneboeren de heerlijkste champagnes proeven. Maar eten?  Daar moet je niet veel, of beter gezegd niks van verwachten. Het is een klein dorp, dus dat er wat minder te kiezen valt is logisch. Maar zo weinig….

Ik was goed voorbereid maar toch niet goed genoeg. Want wij waren op een zondag in Hautvillers en op zondag is er uberhaupt al weinig open.

Er zijn een enkele restaurants in Hautvillers zelf waarvan ik er 2 ook vaak online ben tegen gekomen in mijn zoektocht vooraf naar tips; Au36 en Café d’Hautvillers. Au36 ziet er leuk uit en wil je (nog meer) champagnes proeven met bijvoorbeeld een kaasplankje dan is dit zeker een toffe plek.  Maar voor lunch? De kaart is niet heel divers en bestond vooral uit allerlei stoofpotjes… Niet zo mijn ding en niet heel passend bij de zomer (eind juli) vond ik. Dus na een tafeltje bemachtigt te hebben en de menukaart bekeken te hebben, zijn we hier uiteindelijk toch weg gegaan. Deze plek is op zondag avond in ieder geval niet geopend.

Bij dat andere café hadden we eerst wat gedronken na aankomst in Hautvillers, maar toen we daar om 13:00 terugkwamen voor een tafeltje werd er aangegeven dat er geen lunch meer werd geserveerd. Tja en dan?

We hebben nog wat restaurants in de omgeving gebeld, flink gegoogled, maar veel was gesloten of al vol. Zal maar niet vertellen waar we uiteindelijk iets te eten hebben gehaald. Wel een kleine hint, iets met een grote gele M. En daarvoor moesten we wel even terug naar Epernay.

Op een zondag avond zijn er geen restaurant opties in Hautvillers. Veel gegoogled weer, restaurants in Epernay maar zelfs in Reims! Net als voor de lunch, ook dan heel veel gesloten of vol. Uiteindelijk werd het een Indiaas restaurant. Niet iets wat ik normaal zou kiezen maar wat wel onwijs lekker was!

Ik zou je dus zeker adviseren om als je naar zo’n klein dorpje gaat, vooraf al de invulling voor lunch en diner te bedenken of te zorgen dat je inkopen doet in de supermarkt (en dan vooraf ook checkt of die wel open zijn op zondag ;)).

Overnachten in Hautvillers

In Hautvillers waren we kort, maar 1 nachtje, en verbleven we bij Chambres d’hôtes La Chevalée. En wat een onwijs toffe accomodatie! Hier hadden we zeker langer willen blijven. Heerlijke kamer, mooi terras en een zwembad! Te gek! De eigenaresse Cécile is super aardig en behulpzaam. En zij en haar man hebben een link met champagne. De opa van haar man, Pierre Fedyk begon met het maken van champagne en nog steeds wordt er daadwerkelijk champagne gemaakt. Ze produceren 20.000 flessen per jaar.

Als je er verblijft kun je van zo’n fles champagne (€17,50 maar en heerlijk!) genieten. Maar ook als je er niet overnacht kun je hier overdag langs komen en de champagne komen proeven. Zeker ook een aanrader want er is een mooi terras met geweldig uitzicht.

Kosten: Wij betaalden €140 voor 1 nacht, incl. ontbijt voor ons allebei.
Aanrader? Zeer zeker! Zo’n mooie locatie, een top kamer en onwijs goed verzorgd door de gastvrouw en altijd vrolijke eigenaresse Cécile. 1 nachtje is niet genoeg!

Let op: Je kunt hier alleen met cash afreken.

La Chevalee

Na 1 overnachting zat het er voor ons op in Hautvillers, tijd om door te rijden naar Bouzy. Daar schrijf ik in een volgende blog weer meer over!

Nog meer tips voor wijnreizen (zodra het weer kan)?

De Duitse Ahr is echt een bezoekje waard en je bent er zo! Wat in Duitsland nog meer echt de moeite is; de Moezel waar het vooral om Riesling draait. Sicilië is ook echt een aanrader, een topbestemming voor vakantie, cultuur, historie, wijn en wijnproeverijen! Of ga eens op wijnreis naar de Alto Adige in Italië, geweldig. Ook de Elzas is een must-visit. Maar ook dichterbij is van alles te beleven op wijngebied, ga bijvoorbeeld eens naar Limburg of wijndorp Groesbeek.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook samen met mij proeven? Dat kan! Normaal doe ik proeverijen aan huis of op de zaak maar vanwege de Corona maatregelen kan dat op dit moment niet. Wat wel mogelijk is? Online proeven tijdens een wijnproeverij met vrienden (of collega’s of familie) of lekker thuis je eigen proeverij organiseren met een wijnproeverij thuis pakket

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Champagne! Cheers!

Deel met vrienden
  • 16
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    16
    Shares