Het hele jaar zomer met Verdejo uit de Rueda

Een aantal weken geleden stond een van mijn zaterdagen in het teken van de Rueda. Niet bepaald vervelend want terwijl het buiten stortte van de regen, kon ik (op uitnodiging) met een vriend wijnen uit die Spaanse wijnregio proeven. Bij  restaurant Destino in Rotterdam sloten wij aan voor de proeverij die gegeven werd door de Wijnwijven

Verdejo uit de Rueda in de hoofdrol

Op het programma 6 witte wijnen en bij iedere wijn een passend Spaans hapje. Verdejo is de bekendste druif uit de Rueda dus op 1 wijn na (er deed ook een Sauvignon Blanc mee) was het eigenlijk een Verdejo proeverij. Het ontvangst was met een glas Espumoso bubbels van Palacio de Bornos. Ofwel een mousserende wijn van Verdejo. Een heerlijk fris begin en de bijbehorende amuse van artisjok, crème van limabonen, kweeperencompote en hazelnoten maakte het helemaal af.

Daarna volgden:

  • Excellens de Marqués de Cáceres Sauvignon Blanc met een pinxto met Serrano ham, compote van ui, saffraan en peer
  • Mantel Blanco Verdejo met een tostada tetilla met groene tomatenmarmelade
  • Montespina Verdejo met mosselen
  • Cuatro Rayas Viñedos Centenarios Verdejo met een kroketje gevuld met kip en Iberico
  • Castelo de Medina Verdejo met een pinxto met crème fraîche, chorizo en makreel.
hapje
De tostada met tetilla (romige koemelkse kaas) met groene tomatenmarmelade

De wijnen die we proefden (ook de Sauvignon Blanc) waren stuk voor stuk fris, veelal met in meer of mindere mate een zuurtje,  perfect voor op het terras. Verdejo is ook echt een druif die mij eigenlijk altijd aan de zomer doet denken. Maar deze middag in december was het een mooie borrel wijn voor bij de Spaanse hapjes. Er zijn geen hele grote verschillen tussen de wijnen (misschien ook wel logisch aangezien ze op een na allemaal van dezelfde druif gemaakt zijn). Ze zijn niet heel complex of uitgesproken. Alleen voor de laatste wijn gaat dat niet op. Die is heel anders dan zijn 5 voorgangers.

mosselen

wijnen
De hoofdrolspelers van de middag

Mijn favoriete Verdejo uit de Rueda

De laatste wijn die we proeven is in tegenstelling tot zijn voorgangers een wijn die op hout gerijpt heeft. Ik kan me niet herinneren dat ik wel eens eerder een houtgerijpte Verdejo geproefd heb. Bij Verdejo denk ik eigenlijk ook nooit aan hout. Maar het kan dus wel! Dit is een romige, volle wijn met veel smaakt. Je kunt ruiken dat deze wijn op hout gerijpt heeft. Een echte powerwijn en wat mij betreft is de Castelo de Medina de winnaar van de middag.

Op het proefformulier kon je ook bij elke wijn een cijfer invullen. De anderen zaten tussen een 6,5 en 7,5 maar deze laatste krijgt van mij een 8,5. Een mooie afsluiter van deze proeverij!

favoriete verdejo

Meer over de Rueda

De Rueda is een wijnstreek die ten noordwesten van Madrid ligt. De wijngaarden liggen verdeeld over drie provincies; Valladolid, Segovia en Avila. Het grootste gedeelte van deze wijngaarden  is beplant met Verdejo, maar je vindt er ook Sauvignon Blanc, Viura en Palomino fino. De blauwe druivenrassen zijn in deze regio behoorlijk in de minderheid. Vooral een regio voor witte wijnen dus met Verdejo als hoofdrolspeler.

Wij Nederlanders houden wel van Verdejo want ons land is een van de grootste afnemers van de Rueda wijnen. Niet heel gek want Verdejo vind je tegenwoordig eigenlijk bijna standaard op de meeste wijnkaarten terug.

De totale productie bedraagt bijna 100 miljoen kilo druiven!

Meer over Spaanse wijn?

Ik hou van Spaanse wijnen, dus op dit wijnblog valt er zeker nog meer te lezen over wijnen uit dit land. Lees bijvoorbeeld: Wijnland Spanje: Dos vinos, por favor  of over eerdere proeverijen waar vooral rode Spaanse wijnen de hoofdrol hadden Ribera del Duero wijn en de Nederlandse keuken en Een bijzondere Torres wijnproeverij in Amsterdam. Spaanse wijnen proef je natuurlijk het liefst gewoon in Spanje. Mocht je nog op zoek zijn naar een mooie bestemming in Spanje? Sevilla is een aanrader! En hier wat tips: Leuke restaurants in Sevilla: 7 tips!

Of wat meer dichtbij?

Heb je na het lezen over deze wijnproeverij zin gekregen om zelf eens een wijnproeverij te organiseren? Ik vertel je graag wat je nodig hebt voor een geslaagde wijnproeverij thuis!

Daarnaast heb ik artikelen geschreven over leuke plekken wat je goede wijn kan drinken en lekker kan eten. Wat dacht je van de artikelen over leuke restaurants in Leiden, leuke restaurants in Den Bosch en leuke restaurants in Den Haag? Overigens hoor ik het graag als ik nog iets gemist heb, ik ontdek graag nieuwe restaurants!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor deze tip ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen ?

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven