fbpx

Het verrassendste wijnland van Europa: Oostenrijk!

Als fanatiek wintersporter ben ik vaak in Oostenrijk geweest en voor mij is dit altijd dubbel feest. Ik geniet van de heerlijke sneeuw, gastvrije mensen en natuurlijk Oostenrijkse wijnen. Op elke wijnkaart in de Oostenrijkse horeca staat grotendeels aanbod van Oostenrijkse wijnen, een whalhalla voor een liefhebber zoals ik.

Jodelahiti en wijn?

Waarom is voor mij Oostenrijk nou zo interessant? Sinds het grote wijnschandaal in de jaren ‘80, dat verhaal met antivries in de wijn, heeft Oostenrijk alles uit de kast moeten halen om weer in beeld te komen in de wijnwereld. Ze gebruiken moderne technieken, houden van kwaliteit, spelen in op de vraag van de consument en zijn creatief.

Daarnaast heeft de klimaatverandering en opwarming van de aarde in dit land een positief effect op de rijpheid van de druiven. Dat maakt dat er meer ruimte is voor verschillende druivenrassen en bestaande druivenrassen intenser van smaak zijn. De combinatie van een veranderd klimaat en extreem ambitieuze wijnboeren resulteert in verrassende wijnen met hoge kwaliteit.

Anne in wijnland Oostenrijk

De feiten

Oostenrijk is zeer centraal gelegen in Europa en grenst totaal aan 8 landen. Het is ruim 2x zo groot als Nederland. Ruim ¾ van het landschap is bergachtig en boven 500m boven zeeniveau. Dit maakt dat er ook grote stukken niet geschikt zijn voor wijnbouw omdat ze simpelweg te hoog zijn.

Met ruim 10.000 commerciële wijnbedrijven zijn de slechts goed voor 1% van de gehele wereldproductie van wijn. Het aanbod groeit, net als de export percentages. Ons buurland Duitsland heeft het grootste aandeel in het export percentage, gevolgd door Zwitserland en Scandinavië.

Het land is een koelklimaat wijnland, maar per gebied zit hier veel verschil in. Waar het noorden koude invloeden van noord en west krijgt heeft het zuiden veel warme invloeden van zuid en oost. Daarmee is er veel ruimte voor frisse witte wijnen in het noorden en robuuste rode wijnen in het zuiden.

Wat moet ik dan drinken?

De bekendste druivenrassen uit Oostenrijk zijn voor wit de Grüner Veltliner en voor rood Zweigelt. Beide zijn Oostenrijkse druivenrassen, waar veel aanbod in is. Ook in Nederland zijn deze vaak makkelijk te koop. Natuurlijk zitten hier pareltjes tussen, maar ik stel voor om juist deze druivenrassen links te laten liggen en de minder voorkomende druivenrassen te proeven.

Probeer voor wit eens een Chardonnay, veel wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad als de Bourgogne in Frankrijk, waar ook Chardonnay koning is. Door andere bodemsoorten, wijnbouw technieken en klimaatinvloeden krijg je daarom totaal andere Chardonnay wijnen uit Oostenrijk. Leuk om je te laten verrassen!

De Oostenrijkse druivenrassen Zweigelt en Blaufrankisch hebben kruidige aroma’s, maar ook Oostenrijk heeft aanbod in zachtere rode wijnen met meer fruit tonen. Probeer daarom eens een Merlot of Pinot Noir. Pak in de zomer juist weer wel een rosé wijn van Zweigelt of Blaufrankisch, die geven net wat meer pit.

rose oostenrijk
zweigelt

En over 5 jaar?

De voorspelling is dat de gemiddelde temperatuur de komende jaren zal stijgen, wat maakt dat Oostenrijk alleen nog maar interessanter wordt. Veel wijnboeren spelen hier al op in en hebben nieuwe druivenrassen aangeplant die beter rijpen met een hogere temperatuur of beter bestand zijn tegen diverse weersinvloeden.

Als je het mij vraagt kan dit dus alleen nog maar meer pareltjes uit Oostenrijk op gaan leveren. Nu nog zorgen dat deze prachtige wijnen ook in Nederland op de kaart en in het schap komen zodat jij hier de komende jaren van kan genieten!


Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

 

Website | + posts

Mijn passie voor wijn en events combineer ik in mijn bedrijf Vino Moments. Ook in de wereld van wjin moeten we zelf de slingers ophangen, zullen we dit samen doen?

Deel met vrienden
Scroll naar top