Kennismaken met Vineway; het wijn-per-glas-abonnement!

Vorige maand ontving ik wijnpost uit Slowakije. Afzender? Vineway! Vineway is een nieuw wijn (per glas) abonnement, ontwikkelt door de Slowaakse Michal, Nehal en Matej, dat je meeneemt op een digitale wijnreis.

Tijdens die reis ontdek je 5 verborgen schatten uit minder bekende wijngebieden; kwaliteitswijnen die internationaal hun credits verdienen op bijv. Concours de Brussels, AWC Vienna, Decanter WWA.

Je komt meer te weten over de geschiedenis, het klimaat, het terroir van de wijnregio en het verhaal van de wijnmaker door middel van video, foto’s, tekst en audio. Door middel van een quiz die je vooraf doet, wordt gezorgd dat de toegestuurde wijnen op jouw persoonlijke wijnsmaak en voorkeur aansluiten.

Geen flessen maar tubes

De wijnen komen niet in flessen maar in tubes naar je toe. Bij het vullen van de tubes wordt er gebruikt gemaakt van een systeem waarbij ook inert gas wordt toegevoegd. Ofwel een manier die ervoor zorgt dat je wijnen in goede conditie blijven totdat jij met de proeverij start.

De wijnproeverij bestaat met die 5 tubes dus uit 5 glazen en op deze manier kun je ontdekken wat je lekker vindt en wat naar meer smaakt. In dat geval kun je een fles (of flessen 😉) nabestellen.

Vineway pakket

1% Back

Vineway heeft een mooi initiatief met betrekking tot de regio’s die ze voorstellen tijdens de proeverij.

Hun doel is om een ​​verschil te maken en deze ondergefinancierde wijnregio’s te ondersteunen. Daarom gaat 1% van alle aankopen naar hun zogenoemde ”1% BACK-initiatief”. Het initiatief is gericht op het verstrekken van financiering voor ideeën en projecten, ter ondersteuning van het lokale wijntoerisme en de cultuur evenals het behoud van wijngaarden voor een meer groene en duurzame toekomst.

Mijn (digitale) wijnreis met Vineway

Ik heb de digitale wijnreis intussen  gedaan en vertel je graag wat ik op die reis tegenkwam en proefde.

Wijn 1: PMC Grüner Veltliner 2020 (Oostenrijk)

Als eerste een wijn uit Oostenrijk. En zeg je Oostenrijk dan zeg je Grüner Veltliner. 30% van de aanplant daar is met deze druif. Met recht de trots van het land! Wijnen van deze druif zijn vaak lekker fris met een kenmerkende kruidigheid in de vorm van een ‘pepertje’.

Deze Grüner Veltliner is afkomstig van Weingut PMC. De initialen PMC staan voor Peter, Münzenrieder en Cristoph, de 2 broers die de leiding hebben over dit familie wijnbedrijf in Burgenland.

Bij het inschenken kan ik al meteen concluderen dat dit een aromatische wijn is, de geuren komen me meteen tegemoet.  Ik herken appel,  peer en citrus.  De wijn heeft van dat laatste vrij veel en is dus zeker een verfrissende wijn. En dat pepertje? Ik herken het niet. Maar vind dat sowieso altijd een lastig ‘aroma’ om te herkennen. Wat ik wel herken? Dat dit een heerlijke wijn is! Die ik zo zou nabestellen.

Kosten €12,49

Wijn 2: Pulec Sauvignon Blanc 2020 (Slovenië)

Voor mij is Oostenrijk geen heel onbekend wijnland, maar Slovenië is dat zeker wel. Geen bekend terrein voor mij! Terwijl het land qua wijn toch veel te bieden heeft. Zo heeft het maar liefst 28000 (!) wijnhuizen en 22300 hectare aan wijngaarden.

Er zijn drie grote regio’s: Primorska aan de Adriatische zee, Podravje in het rivierdal van de Drau en Podsavje in het dal van de Sava.

Wijndomein Pulec ligt in het dorp Plešivo, precies op de grens met Italië, waar de zonnige heuvels van de Goriška Brda overlopen naar de vlaktes van Friuli. Het wordt gerund door Radko, een ervaren wijnmaker, die zijn kennis en jarenlange ervaring deelt met zijn jongste zoon Mitja.

Ze maken een heleboel wijnen, waaronder ook een Sauvignon Blanc. En dat is de wijn die in mijn 2e tube zit.

Deze wijn is minder uitgesproken qua geur dan z’n voorganger die bij het inschenken meteen het glas uitstoof. Ik ontdek een wat bloemige geur en vind het ook iets ”weeïgs” hebben. Verder wat perzik, abrikoos en tijdens het proeven schiet ook ”fruitella” door mijn hoofd. Dat zet niet lang door want de wijn heeft ook voldoende zuren om ‘m fris te houden.  Ik vind het geen typische Sauvignon, maar zeker een leuke, verrassende wijn. Prima om zo mee kennis te maken, maar deze zou ik zelf niet nabestellen.

Kosten: €10,99

Wijn 3: Etyeki Kúria Pinot Noir 2018 (Hongarije)

Door naar Hongarije voor Pinot Noir van Etyeki Kúria. Een wijnland met lange wijntraditie dat nog voorbij kwam in mijn WSET3 cursus maar verder…. weer een onbekend wijnland voor mij.
Het land heeft (lees ik tijdens mijn digitale proeverij op de Vineway site) 22 wijnregio’s en 63000 hectare aan wijngaarden! Bij het grootste gedeelte aan wijngaarden heerst een koel klimaat.

Wijnhuis Etyeki Kúria werd in 1996 opgericht op de Öreghegy (wat oude heuvel betekent) van Etyek. Ze waren de eersten die in het wijngebied van Etyek-Buda Pinot Noir aanplantte. En de wijn die daarvan gemaakt wordt, heeft al vele prijzen mogen winnen.

Eens kijken of de wijn voor mij in de prijzen valt als een van de favorieten…. Wijnen van Pinot Noir zijn qua kleur altijd aan de lichte kant, maar ik moet bekennen dat ik (zonder de tekst op de tube te lezen) dacht dat dit een rosé was.

De wijn heeft verder veel aroma’s van kers en vrij veel zuren in de afdronk.  Daarbij wat inimini kruidigheid. Dat had wel wat meer gemogen van mij. Ik ben gek op Pinot Noir, maar deze is niet helemaal mijn ding. Van deze wijn zou ik geen fles nabestellen.

Kosten €13,99

Vineway tubes

Wijn 4: LaCerta Feteasca Neagra 2016 (Roemenië)

Na 3 wijnen gemaakt van bekende druivenrassen, door naar een lokaal druivenras. Deze 4e wijn is gemaakt van Feteasca Neagra. Een oud ras wat niet alleen in Roemenië maar ook in Moldavië aangeplant staat.

Feteasca Neagra betekent letterlijk ‘zwart meisje’ en is een druif die uitstekend kan tegen kou maar ook hitte. Welke weersomstandigheden het ook zijn, deze druif trekt het prima. De druif heeft een dikke schil en rijpt laat.

Wijnhuis LaCerta ligt in het wijngebied genaamd Dealu Mare.  Het klimaat hier en de bruine, kalkhoudende kleigronden zijn een perfecte omgeving voor de druivenstokken maar lokken ook groene hagedissen. En die hagedissen zie je terug op de flessen van dit wijnhuis.

Deze wijn deed me qua kleur meer aan een Pinot Noir denken. Vrij licht van kleur dus.  Maar verder totaal geen overeenkomsten met deze druif of wijn van deze druif. 

Wat dan wel? Dit is een stevige wijn met aroma’s van blauwe bessen, bosfruit, laurier en ook wat zuren. Ook zijn er aardig wat tannines maar die zijn wel rijp. Best een krachtpatser die ook wat houtrijping gehad heeft (al kan ik dit niet terug vinden op de site van Vineway of LaCerta) Ik vind de wijn een aangename verrassing die zeker naar meer smaakt. Ofwel een wijn die ik zeker zou nabestellen.

Kosten €18,99

Wijn 5: Mrva&Stanko Dunaj 2019 (Slowakije)

Tot slot eindigt mijn digitale wijnreis met een Slowaakse wijn van de druif Dunaj. Echt nooit van gehoord! Dus leuk om nu eens te ontdekken.

Slowakije is een wijnland met lange historie. Op dit moment zijn er zo’n 400 wijnhuizen die hele diverse wijnen produceren. Opvallend in dit land is de grote diversiteit in bodemsoorten en microklimaten, wat resulteert in een grote diversiteit aan wijnen. Qua druivenrassen vind je hier van alles, de bekende internationale rassen maar ook inheemse zoals Devin en Dunaj.

Wijnmakers Vladimir Mrva & Peter Stanko zijn vrienden en richten samen in 1997 het wijnbedrijf op.  Intussen wordt Mrva&Stanko beschouwd als een van de meest succesvolle wijnhuizen in Slowakije. De wijnen van dit huis hebben honderden medailles en andere prijzen gewonnen, niet alleen bij binnenlandse maar ook bij de meest prestigieuze internationale wedstrijden over de hele wereld.

Deze Dunaj zorgt voor de donkerste kleur in mijn wijnglas.  Ook dit is net als z’n voorganger een wat stevigere wijn. Ik herken cacao, kers, geschroeid hout en stevige (maar ook weer zachte) tannines. Ook deze wijn vond ik erg verrassend en interessant. Een wijn die ik zou nabestellen!

Kosten €16,99

 

En?

Na het proeven heb ik een mooie reis gemaakt door middel van proeven en ben ik digitaal (door middel van video’s, foto’s, tekst en audio) meer te weten gekomen over de wijnen, wijnhuizen, wijnmakers en (wat meer onbekende) landen. Het leuke is ook dat je online je proefnotities kunt laten weten en je aan kunt geven wat je van de wijn vindt. Leuk! En verrassend dat mijn favorieten naast de bekende Oostenrijker, juist de twee wijnen waren van lokale druiven.

Wat ik handig vind van dit wijn-per-glas-abonnement? Je kunt proeven zonder hele flessen open te hoeven maken. 5 wijnen proeven en daarvoor 5 hele flessen moeten openen is best wel heel wat. Zeker als je niet veel hulp hebt. Dan is het al snel zonde en kun je de wijnen niet echt in bijvoorbeeld een middag proeven. Of je hebt veel restjes over, wat zonde is! Met deze tubes kan dat wel.

Wat ik juist leuk vind aan een reguliere fles wijn, is toch dat je al een beetje sfeer kunt ‘proeven’. Dus dat je voor het openen al een eerste idee krijgt over de wijn door hoe de fles er uit ziet, het etiket en de informatie op de fles. Dat heeft ook echt wel wat en bij tubes heb je dat niet. Maar dat komt later helemaal goed met de digitale wijnreis, waarbij je ook voorbij ziet komen hoe de fles wijn er uit ziet.

Zelf kennismaken?

Ook kennismaken en wat minder bekende wijnlanden ontdekken via Vineyway? Dan is het handig om de kosten te weten.

Er zijn verschillende opties:

  • Abonnement voor 1 jaar (1x betalen, 4x ontvang je een pakket gedurende het jaar) – €79,95
  • Kwartaal abonnement (betalen per kwartaal) – €24,95
  • Proefbox (eenmalig) – €29,95

Met korting proberen?! Gebruik de code ESTHER20 en je betaalt 20% minder.

Dit artikel is een samenwerking met Vineway (zie disclaimer voor meer info over samenwerkingen)

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven