Vivino wijn app review: wijn beoordelen, vergelijken en bestellen

De Vivino wijn app maakt het ontdekken van nieuwe wijn erg makkelijk. En dat is nou precies het leuke van wijn: je ontdekt nieuwe smaken, landen en regio’s en terwijl je dat doet kom je veel andere gepassioneerde wijnliefhebbers tegen. Toch kan het vinden van een wijn die goed bij je past een behoorlijke uitdaging zijn. Hoe maak je uit die miljoenen wijnflessen die beschikbaar zijn de goede keuze? De Vivino app bespaart je tijd en miskopen doordat de beoordeling van wijnliefhebbers en een slim algoritme elkaar helpen bij het vinden van een fles wijn die bij je past. Ik testte deze populaire wijn app en beschrijf hieronder hoe je er je voordeel mee kunt doen!

Achtergrond over Vivino

Vivino is in 2010 gestart als een wijn app met een grote database vol foto’s van wijnflessen en bijbehorende informatie over de wijn. Heini Zachariassen en Theis Søndergaard wilden op deze manier wijndrinkers helpen om de juiste keuze te maken in het overweldigende aanbod aan wijn. Veel mensen twijfelen over wat ze nou precies moeten kiezen. Voor mij was dat ooit een reden om te gaan bloggen over wijn en lezers mee te nemen in wat ik in mijn zoektocht naar mijn favoriete wijn allemaal tegenkwam. Bloggen kost behoorlijk wat tijd en een wijncursus volgen is duur. Dus waarom niet een handige wijn app zoals Vivino downloaden? In dit artikel zet ik de mogelijkheden op een rijtje en geef ook een paar kanttekeningen bij het enorme succes van Vivino.

Wat kan de Vivino wijn app?

De gebruiker kan het etiket van de wijnfles die hij of zij voor zich heeft scannen en de app zoekt vervolgens op om welke wijn het gaat, wat de beoordeling van andere wijnliefhebber is en hoeveel de fles kost. Handig als je in een restaurant zit en wilt zien of andere mensen ook zo enthousiast zijn over de wijn of als je nieuwsgierig bent naar hoe vaak de prijs van de wijn over de kop gaat. Een ander groot voordeel is dat je dankzij het scannen en opslaan in de app nooit meer geweldige wijn die je gedronken hebt vergeet.

Een andere handige mogelijkheid is dat je binnen de app kunt zoeken op goede wijn-spijscombinaties.

wijn app vivino wijn spijs combinaties

Nog een interessante functie in de app is de vergelijker. Je kan hiermee de etiketten van verschillende wijnflessen scannen en de uitkomsten in Vivino met elkaar vergelijken. Zo kan je bijvoorbeeld eens kijken welke wijn in je eigen wijnrek het best wordt beoordeeld of wat eigenlijk de duurste of juist goedkoopste wijn in je collectie is.

Gigantisch veel wijn en gebruikers op Vivino

De database van Vivino groeit hard. Op de dag dat ik dit artikel schrijf (update: december 2020) bevat de database van Vivino informatie over maar liefst 12.749.978 verschillende wijnen en heeft het platform 48.125.590 gebruikers. (bron: Vivino) De kans is dus erg groot dat je een wijn die je ergens op een feestje of in een restaurant krijgt ingeschonken te vinden is in de app.

De grote kracht van deze wijn app is wat mij betreft het enorme aantal gebruikers dat waarderingen geeft aan de wijn in de database van Vivino. De kans op een miskoop is daardoor een stuk kleiner. Je kan immers gebruik maken van de ervaringen en reviews van zo veel andere wijnliefhebbers.

Vivino Shop

Het is mogelijk om via partners van Vivino de wijn die je hebt gevonden te bestellen in de Vivino shop. Vivino gaat dus een behoorlijke stap verder dan alleen het nieuwsgierig checken van prijzen of het delen van proefervaringen. Achter de app zit een krachtig algoritme dat je persoonlijke data zoals informatie over je zoekgeschiedenis en aankoopgedrag gebruikt om persoonlijke aanbevelingen te doen. In de shop kan je de wijn vervolgens kopen. De app is inmiddels zelfs zo zo slim dat hij op basis van jouw persoonlijke profiel kan aangeven hoe waarschijnlijk het is dat een aanbevolen wijn je zal aanspreken.

Hierdoor kan het zomaar zijn dat je in een geweldige wijnregio die je nog niet kende of een wijnhuis dat wijn maakt die precies bij je past leert kennen. Iets wat zonder Vivino misschien nooit gebeurd zou zijn. Ik vraag me wel sterk af of Vivino ook wijn onder je aandacht brengt die niet via de shop te bestellen is. Ondanks de enorme aantallen beschikbare wijn in de shop bestaat daardoor nog altijd de kans dat je een mooie wijn of een mooi wijnhuis niet tegenkomt, simpelweg omdat deze niet via de app te koop is. Maar dat geldt natuurlijk net zo goed bij een slijter of wijnwebshop.

vivino shop wijn app

Wijnkaart scannen

Binnen de app bestaat ook de mogelijkheid om de wijnkaart die je in een restaurant krijgt te scannen. De Vivino zoekt dan de rankings en prijzen erbij. Je kan op deze manier kijken welke wijnen populair zijn bij andere liefhebbers en kiezen op basis van hun beoordeling. Heel handig als je niet de kans wilt lopen om een wijn die anderen laag waarderen te kiezen. Aan de andere kant denk ik: bij een goed restaurant zal de kaart met zorg zijn samengesteld en is juist leuk om je te laten verrassen. Ik zelf kies bijvoorbeeld graag voor een wijnarrangement als ik uitgebreid uit eten ga. Maar op een terras in een heel toeristisch gebied of als je erg twijfelt over de kwaliteit van de wijn op de wijnkaart kan deze functie je voor een grote misser behoeden.

Alles op een rijtje

In de app kun je van alles bijhouden in je persoonlijke profiel. Hoeveel wijnen je zelf beoordeeld hebt in de app, welke wijnen op je verlanglijst staan maar je kunt ook alle wijnen die je thuis hebt vastleggen onder ‘wijnkelder’. Dan weet je wat je nog in huis hebt.  Ik heb zelf geen mega collectie dus mijn wijnrek is nog gewoon te overzien.  Ik heb daar dus geen app voor nodig, maar heb jij een behoorlijke collectie, dan is het wel handig zodat je niet vergeet welke mooie wijnen je nog te proeven hebt!

Conclusie: is de Vivino app een aanrader of niet?

Wat mij betreft is het gebruiken van de wijn app Vivino zeker een aanrader voor wijnliefhebbers. Mijn ervaring is dat de persoonlijke aanpak van Vivino vooral enorm veel tijd kan besparen. De app raadt wijn aan die je anders misschien niet zou hebben gevonden. Ook als je op zoek bent naar heel specifieke wijn kan Vivino je een lange zoektocht besparen. De kans op het kopen van een miskleun is ook nog eens een stuk kleiner, doordat andere gebruikers van de app de wijn al hebben voorgeproefd. En wat dacht je van een restaurant dat de prijs van de wijn een paar keer over de kop laat gaan? Dat heb je dankzij Vivino genadeloos door.

Ik denk wel dat het goed is om niet teveel blind te varen op de app en je eigen smaak te blijven ontwikkelen. Natuurlijk is het handig om te weten wat heel veel mensen van een wijn vinden. Maar dat hoeft nog niet per se te betekenen dat jij ook lyrisch bent over deze wijn. Smaken verschillen immers!

Iets anders is dat ik zelf merk dat wijnliefhebbers op dit moment zelf actief op zoek gaan naar hun eigen smaak. Daarbij gaan ze vaak voor duurzaam geproduceerde wijn, liefst met het verhaal van de wijnmaker erbij en vinden ze het ook leuk om over de wijn te praten. Dit kan goed in een wijnwinkel, waar je met de eigenaar kunt praten over je voorkeur en je verrast kunt worden met iets nieuws. Online merk ik dat mensen mij weten te vinden via Whatsapp en mail met de vraag om persoonlijk advies. Ook vinden veel mensen het leuk om meer over hun eigen smaak te weten te komen door wijnproeverijen. Waarom zou je je zoektocht naar mooie pareltjes laten afhangen van een gigantische multinational die je target op basis van algoritmes?

Ik denk daarom dat Vivino vooral een handig startpunt is om je zoektocht naar voor jou onbekende druivenrassen of wijnregio’s te beginnen. Het kaf wordt van het koren gescheiden en je hebt de mogelijkheid om van daaruit zelf te gaan ontdekken en experimenteren.

wijn app vivino scanner

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven