Vliegendt Hert in Middelburg: Fantastische wijnbar, wijnwinkel én restaurant

Het Vliegendt Hert in Middelburg is een supergave wijnbar met restaurant én wijnwinkel. Ik kan niet wachten jullie er meer over te vertellen! De wijn en het wijnadvies zijn er geweldig. Ook de sfeer binnen is heel bijzonder. Je kan bij het Vliegendt Hert ook fantastisch eten en de geproefde wijnen direct kopen in de bijbehorende wijnwinkel. Je kunt ook je eigen bijzondere wijnproeverij samenstellen door het Enomatic-systeem, waaruit je top wijnen kunt proeven. Ben je van plan om Middelburg te bezoeken? Dan is het Vliegendt Hert zeker een bezoek waard.

Middelburg is een prachtige historische stad

Zo af en toe kom ik in Middelburg, waar een deel van mijn familie vandaan komt. Een hele mooie stad met veel historie, leuke straatjes, veel winkels en gezellige restaurants.  Wij waren er voor de jaarlijkse Mosselfeesten. Helaas was het in tegenstelling tot op de foto hieronder echt onwijs rotweer. Heel veel regen en wind. Erg jammer want normaal zit iedereen gezellig buiten op de Vlasmarkt aan de mossels, nu was het binnen schuilen.

Een wijnbar is natuurlijk een perfecte plek om te schuilen, dus we lieten de mossels even voor wat ze waren en gewapend met paraplu liep ik samen met Mark van de Vlasmarkt naar de Dam voor een kleine wijnproeverij.

Hij had me een tijdje geleden al getipt over deze wijnbar, toen hij een dag in Middelburg was met een vriend en zelf deze nieuwe wijnbar ontdekte die toen net open was. De een na de andere geweldige foto kreeg ik doorgestuurd met allemaal enthousiaste verhalen over de wijnen en de locatie. Echt iets voor mij!

Restaurant wijnbar Vliegendt Hert in Middelburg Haven
Uitzicht over de Binnenhaven in Middelburg

Vliegendt Hert zit op een top locatie

Het Vliegendt Hert aan de Dam 61 is gehuisvest in een mooi statig pand aan het water. Dit was vroeger een patriciërswoning wat nu deel uit maakt van het Rijksmonument ‘Paleis op de Dam’ wat een rijke historie heeft. Van buiten ben ik al onder de indruk. Wat een mooie locatie! En dit is nog maar het begin.  Als je binnen stapt zie je meteen dat je op het juiste adres bent; wijnflessen tegen de muur en zelfs een deel van een tafel en stoel! Origineel! Wat dan weer gecombineerd wordt met klassiek, want zoals je ziet hangt er ook een prachtige kroonluchter. En die zouden we nog meer gaan zien.

Restaurant wijnbar Vliegendt Hert in Middelburg ingang
Leuke binnenkomst!

Niet alleen een wijnbar

Als je wat door loopt kom je in een grotere hal en kun je drie kanten op. Naar de slijterij met een  uitgebreid assortiment binnenlands-, buitenlands gedistilleerd en bieren, naar de wijnkoperij en naar de wijnbar en het restaurant. Wij nemen eerst een kijkje in de winkel. Ik zie een groot assortiment. Volop keuze! Voordat je iets koopt kun je ook wat proeven. Toen wij er waren stonden er een wijnproeverij met allerlei rosé wijnen klaar voor de liefhebber.

Wat een geweldige plek voor een winkel! Een mooie houten vloer, een hoog plafond wat het erg ruimtelijk maakt en voor veel licht zorgt en klassieke details (o.a. kroonluchter). Vorige keer dat Mark hier was had hij een heerlijke Garnacha gekocht en Franciacorta bubbels die beide enorm goed in de smaak vielen. Dit keer slaan we even over en gaan we door naar de wijnbar.

Restaurant wijnbar Vliegendt Hert in Middelburg wijnwinkel
De wijnkoperij

De wijnbar van Vliegendt Hert: WOW!

Je komt eerst binnen in de wijnbar en ik ben direct enorm onder de indruk. Wat is dit gaaf! In de wijnbar trekken de wanden meteen je aandacht door het geweldige behang. Verder worden de klassieke details weer mooi afgewisseld met moderne items zoals bijvoorbeeld de lampen van de bar en de houten tafels. Als je verder door loopt langs de bar kom je in het restaurant wat in de serre gelegen is. Ook al zo’n mooie ruimte!

Je ziet dat er veel tijd en aandacht in gestoken is, waardoor alles klopt. Dan maar eens kijken wat de wijnbar te bieden heeft. We nemen plaats voor een van de mooie wanden. En wat doe je dan als eerste als je een wijnblog hebt? Eerst uitgebreid de wijnkaart bestuderen uiteraard!

De wijnkaart

We krijgen de kaart met daarbij de vraag of we zelf willen kijken of dat we willen aangeven waar we zin in hebben. Dan kunnen we advies krijgen. We krijgen wat suggesties maar intussen valt mijn oog op de Fioris Gewürztraminer. Die wil ik proberen want deze komt uit Italië! En daar komt Gewürztraminer meestal niet vandaan dus daar ben ik erg nieuwsgierig naar. Mark neemt de Cloud Break Chardonnay uit Californië.

In afwachting van de witte wijnen, bestudeer ik de kaart verder. Aardig wat keuze! 11 verschillende witte wijnen per glas, 8 rode per glas en 3 rosés en ik zie meerdere wijnen die ik graag eens zou willen proberen. Wat me ook opvalt zijn de meer dan schappelijke prijzen. Een glas wijn is tussen de €3,95 en €5,95.

Beide wijnen zijn heerlijk! De Chardonnay is zoals je kunt verwachten van een Amerikaanse Chardonnay. Vol van smaak en romig (door de houtrijping). Ik hou daar van. Mijn Gewürztraminer is ook top! Geen standaard wijn.

Restaurant wijnbar Vliegendt Hert in Middelburg wijn
Genieten met uitzicht op de geweldige bar met gave lampen

De wijnkelder van Vliegendt Hert

Terwijl we van de wijn genieten, loopt  eigenaar Ben van Velzen langs die vriendelijk informeert of we de wijnen lekker vinden. Een vraag die we positief kunnen beantwoorden! Enthousiast vertelt Ben over de wijnen, hoe het gaat deze eerste weken dat ze open zijn en over de nieuwe aanwinst van het Vliegendt Hert; een Enomatic die sinds een dag in gebruik is. Hij laat het wijnserveersysteem aan ons zien en daar staan nog 16 bijzondere wijnen waar je een proefglas, half glas of heel glas van kunt nemen. Wij zijn meteen verkocht en willen wel iets proeven. Ik ga voor een proefglas van een Super Tuscan Tignanello Antinori en Mark voor een proefglas Châteauneuf-du-Pape uit 2009 (helaas de naam niet onthouden). Maar voordat we deze proeven, mogen we eerst nog een kijkje nemen in de wijnkelder.

Ben vertelt honderduit en zo leren we dat Middelburg in de Middeleeuwen stapelplaats was voor alle wijn die uit (Zuidwest-) Frankrijk werd ingevoerd. Vanuit daar werd het verder over het land verdeeld. Tal van monumenten, gebouwen en hun namen kunnen nu nog het verhaal vertellen van Middelburg als historische wijnstad. Leuk weetje!

De wijnen uit de Enomatic zijn trouwens echt geweldig, super leuk om die op deze manier toch te kunnen proeven!

Restaurant wijnbar Vliegendt Hert in Middelburg decoratie
Wat een geweldig behang!

We spreken ook nog even met de andere eigenaar Steven van Velzen die uitlegt hoe het Vliegendt Hert tot stand is gekomen. De wijnkoperij bestond al maar onder een andere naam (Van Leerzem) op een andere locatie. Maar ze wilden meer ofwel:

We wilden iets meer doen met de beleving rondom wijn. Dat is een beetje uit de hand gelopen…

Maar dat heeft dus heel goed uitgepakt!

Waarom de naam het Vliegendt Hert?

Best een bijzondere naam voor een wijnbar, vind je ook niet? Maar die is niet zomaar gekozen. In de tijden van de VOC werden in het pand aan de Dam de wijnvaten van de schepen in het dok naar binnen gerold. In die periode waren het nog twee verschillende panden: ‘Vliegendt Hert’, vernoemd naar één van de VOC-schepen, en naar de Franse handelsplaats ‘La Rochelle’ waar onder andere de wijn vandaan verscheept werd. Een logische naam!

Conclusie en wijntip

Wijnbar het Vliegendt Hert in Middelburg is echt fan-tas-tisch waar je zeker een geweldige ervaring zult hebben. Een mooie plek, heerlijke (en betaalbare) wijnen, vriendelijke servicegerichte bediening en een gezellige sfeer. Dus ga je naar Middelburg, zet dit dan bovenaan je lijstje en laat me weten wat je er van vond.

We zijn nog eens terug gegaan naar het Vliegendt Hert.  We wilden namelijk graag onze ceremoniemeester goed in de watten leggen, omdat hij alles zo fantastisch had geregeld op onze trouwdag. We begonnen daarom met een champagneVeuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru. Wow, echt een heerlijk begin. Hij is per glas te bestellen en een feestelijk begin van een bezoek aan deze wijnbar.

Meer informatie over het Vliegendt Hert

Het adres van het Hert is Dam 61 in Middelburg.

Openingstijden:

Maandag is het Vliegendt Hert helaas gesloten.
Dinsdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 22:00.
Zondag van 12:00 tot 22:00.

Meer wijn?

Op zoek naar meer tips? Er zijn op Wijntjes met Esther meer leuke wijnbarren beschreven. Zo schreef ik eerder over wijncafé Rayleigh & Ramsay in Amsterdam, wijnbar Bouzy, wijnbar Lapsang en restaurant en wijnbar Fenn in Den Haag en wijnbar Wijn bij Stijn in Den Bosch. Veel plezier en laat het me weten als je een nieuwe ontdekking doet die een plekje op deze site verdient!

Zin om zelf wijn te proeven? Wist je al dat ik ook een wijnproeverij op locatie kan organiseren die helemaal naar jouw wens kan worden opgezet?

Ik schreef ook overzichtsartikelen met tips in andere steden, vol met goede tips!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen ?

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven