Vrouwelijke wijnmakers in de spotlight bij restaurant SAAM

Het is inmiddels al weer even geleden maar op 8 maart was het internationale vrouwendag. Hoe leuk is het om deze dag te mogen vieren door wijn te drinken van vrouwelijke wijnmakers? Je hoeft mij geen twee keer te vragen of ik wil aansluiten bij een Female Winemakers Lunch van Wines of South Africa. Al helemaal niet als dit zich afspeelt bij restaurant SAAM. Dit Zuid-Afrikaanse restaurant staat al een tijdje op mijn lijstje van restaurants waar ik nog graag wilde aanschuiven. Daarnaast is internationale vrouwendag een mooie aanleiding om deze powervrouwen in het zonnetje te zetten.

Beginnend met  Margot Janse, chef en mede eigenaar van SAAM. Margot kookte al jaren in Zuid-Afrika in restaurant The Tasting Room, wat haar veel vermeldingen op leverde in de World’s 50 best Restaurants. Inmiddels woont ze nog steeds grotendeels in Zuid Afrika en haalt ze vanuit daar de lokale ingrediënten naar Nederland. Spoiler: dit levert fantastische combinaties op.

Speciaal voor de proeverij vanuit Zuid-Afrika ingevlogen, is Siobhan Thompson CEO van Wines of South Africa. Ze neemt ons digitaal mee naar de krachtige vrouwen die de Zuid-Afrikaanse wijnwereld rijk is.  Deze vrouwen zien we in video’s omdat er druiven geplukt moeten worden in Zuid-Afrika. Met veel passie vertellen ze ons over de verschillende wijnen.

Mooie wijn spijs combinaties

We starten met een Blanc de Blancs van Le Belle Rebelle met twee amuses. De mineralen uit de wijn passen fantastisch bij de toast met vette sardine en nduja, maar ook de sosatie (gegrilde stokjes) van paddenstoelen is een fijne combinatie. De rode poon met citrus en paprika is een fris gerecht met redelijke zuren. Toen ik Viognier van Lismore op de kaart zag staan was ik wat huiverig voor een overdaad aan verschillende smaken, maar de wijn is frisser dan ik gewend ben waardoor dit beter aansluit bij het gerecht. De Pas de Nom van Beau Constantia is een hele spannende wijn met aroma’s van kardemon. Laat zich moeilijk combineren maar is een heel spannend glas los van de lunch.

De aubergine is wat mij betreft de ster van het menu, nog fijner dat deze succesvol wordt gecombineerd met de Chenin Blanc van Charla Haasbroek. De aubergine lijkt bijna een vettige vleesstructuur te hebben. De Chenin Blanc is ongefilterd en daardoor heel rijk. Veel fruit gecombineerd met hout en  mineraliteit. De Brew Master van Nederburg sluit gekoeld ook prima aan, maar wordt wat overschaduwd door het verfijnde van de Chenin Blanc.

Ook de muskus eend is een fantastische combinatie met de wijnen. De malse eend met stevige jus combineert goed met de stevige Malgas Red Blend, een kruidige warme wijn waarbij de aardse smaken terugkomen in het gerecht en het donkere fruit een mooie aanvulling is. De Cabernet Franc uit 2016 sluit zelf nog beter aan. De oxidatieve stijl heeft de wijn zacht genoeg gemaakt om perfect aan te sluiten bij de malse eend. Ik ben altijd een groot fan van het combineren van de aroma’s van eik met zoete aardappel en ook in dit gerecht is dat een groot succes.

We sluiten af met een dessert van Kaapse Goudbes met vruchten van de baobab een Zuid-Afrikaanse boom. Gecombineerd is het dessert een fijne balans tussen zoet en frisse zuren. Hoewel dit misschien niet de beste combinatie is met de blend van Chardonnay en Pinot Noir  in een Brut van Boschendal, los van elkaar beiden heel goed.

Wat een feest om te mogen genieten van zoveel goede wijnmakers en de vernieuwende keuken van SAAM. Voor de mannen niet getreurd, op zondag 19 november is het Internationale mannendag. Ik zal zeker zorgen dat ik dan een mooi flesje opentrek op jullie en de mannelijke wijnmakers.

Wijntjes met Esther ontving een uitnodiging voor deze proeverij en het diner. Zie disclaimer voor meer info. 

 

+ posts

Mijn leven bestaat uit heel veel voedselprojecten, het enige constante is dat daar altijd wijn bij betrokken is. Ik kan geen genoeg krijgen van oude Rielsings en vakanties zijn voor mij een grote boodschappentrip. Ik neem je graag mee op mijn culinaire avonturen op mijn Instagram @smaakmakende.

Deel met vrienden
Scroll naar boven