Je leest er steeds vaker over en ziet het op meer wijnkaarten tevoorschijn komen; biologische wijn. Maar wat is biologische wijn eigenlijk en wat is het verschil met ‘gewone’ wijn? En kun je het verschil ook proeven? Een korte uitleg!
Wat is biologische wijn?
Wijnen die biologisch gemaakt zijn voldoen aan bepaalde regelgeving. Om biologisch op je fles wijn te mogen zetten moeten de druiven met respect voor de natuur zijn geteeld. Dat betekent (in principe); geen kunstmest en geen bestrijdingsmiddelen en pesticiden.
Daarnaast moet de wijn ook biologisch geproduceerd worden. Ofwel, er moet zo min mogelijk ingegrepen worden tijdens het productie proces en ook zo min mogelijk toegevoegd worden. Sulfiet is het enige conserveringsmiddel wat toegevoegd mag worden om zo de wijn nog wel goed te kunnen bewaren, maar dit wordt wel in mindere mate toegevoegd dan aan gewone wijn.
Omdat er op een natuurlijke manier gewerkt wordt, is het maken van biologische wijnen vriendelijker voor het milieu.
Biologische wijn proeven
Ik proefde voor dit artikel een aantal biologische wijnen waarvan sommige in de smaak vielen en sommige niet. Maar dat heb je met ‘normale’ wijnen ook. Over smaak valt natuurlijk altijd te te twisten en daarnaast is smaak ook altijd persoonlijk.
Een van de biologische wijnen die me positief verraste was de Circumstance Waterkloof 2015. Deze wijn komt uit Zuid-Afrika en is gemaakt van de Cabernet Franc druif. Wat ik niet wist is dat de Cabernet Franc de voorloper is van de Cabernet Sauvignon. En dat je deze vaak in een blend met Merlot en Cabernet Sauvignon terug vindt. In dit geval is de wijn alleen van Cabernet Franc gemaakt.
De geur is al veelbelovend, niet heel intens maar ik ruik iets van rood/zwart fruit. Een heerlijke volle en krachtige smaak met een lange afdronk zodat je er echt goed van kunt genieten. Dat de fermentatie en rijping op hout heeft plaats gevonden, kun je zeker ook terug proeven. Er zijn wat tannines aanwezig maar niet te veel. Een wijn die echt mooi in balans is en zeker naar meer smaakt.
Deze wijn is trouwens naast biologisch ook biodynamisch. Dat betekent dat voor het maken van deze wijn ook de antroposofische theorie van Rudolf Steiner (1861-1925) wordt gevolgd. Hierbij wordt uitgegaan van verschillende natuurlijke elementen; aarde, water, lucht en vuur. Deze elementen zijn onderling verbonden en zorgen ook voor een bepaalde energie. Deze elementen kunnen beïnvloed worden door de kosmische cycli ofwel veranderingen in de stand van de maan, de zon, de sterren en de planeten. Door hier op in te spelen worden de beste omstandigheden gecreëerd voor in dit geval het telen van de druiven.
Conclusie?
Ik vraag me af of je eigenlijk kan proeven dat een wijn biologisch is. Misschien dat een volleerd proever dat kan? Wat mij betreft ligt het verschil in biologische wijn en ‘gewone’ wijn vooral in de manier waarop de wijn tot stand komt maar verder niet in de smaak. Of is het een kwestie van vaker biologische wijnen proeven? Wat denk jij?
Meer over wijn
Nu weet je meer over biologische wijn maar wil je nog meer over wijn lezen? Dan raad ik je aan Wat betekenen deze 31 wijntermen? Check dit wijnwoordenboek! te lezen. Ik leg kort en bondig uit wat de wijntermen betekenen en daarna ben je weer een heel stuk wijzer!
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen ?
Met dank aan Coenekoop Winetraders voor het toesturen van de biologische wijnen voor dit artikel.
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!