Wat is cap classique?

Wat is cap classique?

Ook in Zuid-Afrika wordt mousserende wijn gemaakt. Zoals uitgelegd in het artikel ‘wat is champagne?’ is het niet toegestaan om iedere wijn champagne te noemen. Daarom wordt in Zuid-Afrika de mousserende wijn vonkelwyn genoemd. Net zoals bij sekt is er grote variatie in kwaliteit. Daarom heeft men een eigen aanduiding ontwikkeld die staat voor kwaliteit: MCC, ofwel méthode cap classique.

Productie zoals champagne

De méthode cap classique houdt in dat er de wijn wordt geproduceerd volgens de traditionele methode, dus met onder andere een tweede gisting in de fles. Voor de cap classique wordt daarvoor een duur van 12 maanden voorgeschreven. Contact met het gist zorgt ervoor dat je dit ook proeft: je kunt een smaak van brioche/brood herkennen.

wat is cap classique
Wijngaard in Zuid-Afrika met Chardonnay!

Verschillende druivenrassen

Bij de productie van cap classique worden vooral de druiven Sauvignon Blanc en Chenin Blanc gebruikt, naast andere bekende druiven als Pinot Noir en Chardonnay. De druiven worden vroeg in het seizoen geplukt, op een moment dat er nog geen grote hoeveelheid suiker in de druiven gevormd is. Belangrijk verschil met de Champagne-regio is de hogere temperatuur in Zuid-Afrika, waardoor je in cap classique wijnen vaak frisheid en citrus aantreft.

Er is een organisatie die het MCC-label beheert: de Cap Classique Producers Association. Deze organisatie is (in ieder geval voorlopig) wat minder streng dan de hoeders van het champagne-label. Lidmaatschap van de organisatie is vrijwillig en de eisen die aan MCC worden gesteld zijn nog niet zo veelomvattend als voor champagne.

Tip en advies

Door de manier waarop de cap classique wordt geproduceerd en de kwaliteit die wordt geleverd kunnen MCC’s zeker de concurrentie met champagne aan. Vraag je slijter dus eens naar een Zuid-Afrikaanse mousserende wijn met de aanduiding MCC!

Een voorbeeld van zo’n betaalbare en toch goede MCC is de Groot Geluk Brut, die je op de uitgelichte foto bij deze pagina ziet. Gemaakt van de Chardonnay, Pinot Noir en Pinotage. Je ruikt de subtiele brioche en gist die is ontstaan door 18 maanden gisting op fles. Deze wijn is mooi in balans tussen wat citrus, een groen appeltje, noten en wat mineraliteit in de nasmaak.