Mousserende wijn uit Zuid-Afrika: Cap Classique!

Ook in Zuid-Afrika wordt uitstekende mousserende wijn gemaakt. Zoals uitgelegd in het artikel ‘wat is champagne?’ is het niet toegestaan om iedere wijn champagne te noemen. Daarom wordt in Zuid-Afrika de mousserende wijn vonkelwyn genoemd. Net zoals bij sekt is er grote variatie in kwaliteit. Daarom heeft men een eigen aanduiding ontwikkeld die staat voor kwaliteit: MCC, ofwel méthode cap classique.

Productie van Cap Classique gaat bijna net zoals champagne

Veel van de mousserende wijn die in Zuid-Afrika wordt geproduceerd wordt gemaakt volgens de zogenaamde tankmethode of simpelweg door kunstmatig koolzuur aan de stille wijn toe te voegen. Dit soort bubbels is vaak niet echt de moeite van het proeven waard. Gelukkig zijn Zuid-Afrikaanse wijnmakers ook heel goed in het maken van mousserende wijn van hoge kwaliteit. Ze streven ernaar om de bubbels net zo te produceren als de grote champagnehuizen in Frankrijk.

De méthode cap classique houdt in dat er de wijn wordt geproduceerd volgens de traditionele methode, dus met een tweede gisting in de fles. Voor de cap classique wordt daarvoor een duur van 12 maanden voorgeschreven. Contact met het gist zorgt ervoor dat je dit ook proeft: je kunt vaak smaak van brioche/brood herkennen.

Mousserende wijn in Zuid-Afrika van de hoge kwaliteit die wordt vereist volgens de MCC-methode is nog niet zo lang op de markt. Pas in 1971 kwam wijnhuis Simonsig uit Stellenbosch als eerste met een bubbel die werd geproduceerd volgens de méthode cap classique.

Mousserende wijn uit Zuid-Afrika: Cap Classique chardonnay
Wijngaard in Zuid-Afrika met Chardonnay!

Verschillende druivenrassen

De druiven die mogen worden gebruikt voor de productie volgens de méthode cap classique zijn niet strikt voorgeschreven. Toch kiezen de meeste wijnmakers ervoor om de wijn te produceren met de druivenrassen Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Pinotage. De druiven worden vroeg in het seizoen geplukt, op een moment dat er nog geen grote hoeveelheid suiker in de druiven gevormd is. Belangrijk verschil met de Champagne-regio is de hogere temperatuur in Zuid-Afrika, waardoor je in cap classique wijnen vaak frisheid en citrus aantreft.

Er is een organisatie die het MCC-label beheert: de Cap Classique Producers Association. Deze organisatie is (in ieder geval voorlopig) wat minder streng dan de hoeders van het champagne-label. Lidmaatschap van de organisatie is vrijwillig en de eisen die aan MCC worden gesteld zijn nog niet zo veelomvattend als voor champagne.

Tip en advies

Door de manier waarop de cap classique wordt geproduceerd en de kwaliteit die wordt geleverd kunnen MCC’s zeker de concurrentie met andere kwalitatief hoogwaardige mousserende wijnen aan. De prijs/kwaliteit-verhouding is vaak waanzinnig goed. Vraag je slijter dus eens naar een Zuid-Afrikaanse mousserende wijn met de aanduiding MCC!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! 

 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven