Wat is champagne?

Wat is champagne?

Champagne is de meest bekende vorm van mousserende wijn. De druiven waarmee champagne wordt gemaakt mogen uitsluitend komen uit de Champagne-regio in Frankrijk. De druivenrassen waarmee champagne meestal wordt gemaakt zijn Pinot noir, Pinot meunier en Chardonnay. Meestal is champagne gemaakt van maximaal drie verschillende druivenrassen.

Om champagne ook echt champagne te mogen noemen moet de producent voldoen aan strenge eisen. Een speciaal daarvoor opgericht instituut, het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) heeft deze regels opgesteld. Zo zijn bijvoorbeeld de gebieden waar de druiven morgen groeien aangewezen, de meest geschikte druiven zijn vastgelegd, de manier waarop de druiven het best kunnen groeien evenals de richtlijnen voor productie. Machinaal oogsten is verboden, dus alle druiven worden met de hand geplukt.

”Remember, gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s champagne!”
Winston Churchill

Hoe wordt champagne gemaakt?

Daarover kan je lezen op de pagina ‘wat is de traditionele methode?’

Tips en advies

Laatst was ik bij restaurant het Vliegendt Hert in Middelburg en dronk daar een Veuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru. Daar was ik meteen na de eerste slok erg enthousiast over! Mooi om de typische broodachtige smaak te herkennen die ontstaat tijdens de tweede gisting. Ik vind het soms lastig om deze smaak te herkennen maar bij deze champagne viel het me direct op. Een champagne die zeker naar meer smaakt!

Veuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru
Veuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru bij restaurant het Vliegendt Hert in Middelburg

Tijdens een champagneontbijt dronk ik een Louis Roederer Brut Premier. Ook deze was héél erg lekker, vooral droog maar ook fris en absoluut een aanrader.

 

(Visited 18 times, 1 visits today)