Wat is de traditionele methode of ‘méthode traditionelle’?

Eerst champagne!

Om de vraag wat is de traditionele methode? te kunnen beantwoorden vertel ik je over de manier waarop champagne wordt gemaakt. Champagne wordt gemaakt volgens een methode die de méthode champenoise wordt genoemd. Deze methode houdt in dat de wijn eerst, net als bij andere wijn, wordt vergist en gebotteld. Om mousserende wijn te krijgen wordt een beetje extra gist en rietsuiker aan de fles toegevoegd. Dit proces wordt de tweede gisting genoemd. Om het koolzuur dat zich vormt in de fles te houden wordt er een kroonkurk op de fles gezet. Daarna moet de tijd zijn werk doen. Als er geen jaartal op de champagne wordt gezet moet hij minimaal 15 maanden liggen. Champagne waar een jaartal op komt te staan moet drie jaar rusten.

Daarna volgt een proces dat in het Frans remuage heet. Je hebt vast wel eens gezien dat champagne schuin wordt neergelegd in pupitres. Dat is om ervoor te zorgen dat het gistbezinksel zich in de flessenhals ophoopt. Als het moment daar is en dit bezinksel helemaal in de hals zit wordt de flessenhals bevroren en de kroonkurk verwijderd. Door de druk van het koolzuur schiet de gistprop de fles uit. Op dit moment moet een kurk in de fles ervoor zorgen dat het koolzuur in de fles blijft. Deze kurk wordt nog eens extra vastgezet met ijzerdraad, de muselet.

Muselet om de mousserende wijn mee af te sluiten
Muselet om de mousserende wijn mee af te sluiten

Van champagne naar de traditionele methode

De manier waarop champagne wordt gemaakt wordt de methode champenoise genoemd. Omdat alles wat te maken heeft met het woord champagne strikt gereguleerd is mag deze term niet zomaar worden gebruikt. Toch hebben veel wijnmakers die mousserende wijn produceren er behoefte aan om te laten zien dat hun product wordt gemaakt volgende dezelfde hoge kwaliteitsstandaard waarmee champagne wordt gemaakt. Daarom noemt men hun productiewijze niet ‘méthode champenoise’, maar ‘méthode traditionelle’. Kort door de bocht kan je zeggen dat de traditionele methode hetzelfde is als de champagne methode.

Veuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru
Veuve Fourny Champagne Brut Grande Réserve Premier Cru

Waarom is dit nou zo belangrijk om te weten?

Zoals je hierboven kunt lezen is het maken van een mousserende wijn volgens de traditionele methode een ingewikkeld, tijdrovend en dus ook duur proces. De moeite die het kost loont echter vaak wel. Je kunt de kwaliteit van mousserende wijn niet alleen beoordelen naar de aroma’s en smaak, maar ook naar de grootte van de bubbels. En juist bij de gisting op fles worden de fijnste (lees: kleinste) bubbels gevormd. Wijnen die volgens de traditionele methode worden geproduceerd hebben door het contact met het gist ook een kenmerkende smaak van brioche/brood, wat heel lekker kan zijn.

Als je zoekt naar kwalitatief goed mousserende wijn zoals een Duitse sekt, een Spaanse cava, Franse crémant, Zuid-Afrikaanse cap classique of Italiaanse franciacorta let dan op of deze is geproduceerd volgens de traditionele methode. Je hebt dan goede kans iets moois in handen te krijgen!