Wat is franciacorta?

Wat is franciacorta?

Als je een mousserende wijn drinkt uit Italië is de kans groot dat je te maken hebt met een prosecco. Maar er is ook een Italiaanse mousserende wijn die meer weg heeft van champagne! Het is de franciacorta, een mousserende wijn (spumante) uit de Noord-Italiaanse regio Lombardije, tussen Milaan en Verona.

Traditioneel of toch niet helemaal?

Franciacorta is bijzonder omdat het net als champagne gemaakt wordt volgens de méthode traditionelle, dus met een tweede gisting op fles, wat een kostbare methode is om mousserende wijn te maken. Meer over ‘wat is de traditionele methode?’ lees je op mijn pagina over deze productiemethode. Daar komt in het geval van franciacorta nog eens bij dat de wijn minimaal 25 maanden moet rijpen.

De druiven die voor de productie van franciacorta worden gebruikt zijn Chardonnay, Pinot Nero en Pinot Bianco. Volgens de voorschriften om echte franciacorta te mogen maken worden de druiven met de hand geplukt.

Super traditioneel is de franciacorta echter niet want deze mousserende wijn wordt pas sinds de jaren ’60 gemaakt. Wijnmaker Berlucchi begon toen in de Franciacorta regio te experimenteren met mousserende wijn. Inmiddels hebben vele wijnmakers in de regio zijn voorbeeld gevolgd en worden er topklasse mousserende wijnen  gemaakt.