Wat is prosecco?

Wat is prosecco?

Prosecco is een Italiaanse wijn die in Nederland vooral bekend is vanwege de mousserende wijn (spumante of frizzante genoemd). De wijn wordt ook zonder koolzuur verkocht. Het druivenras dat vooral wordt gebruikt bij de productie is de Glera, heel toepasselijk ook bekend als de proseccodruif. Prosecco wordt geproduceerd in de Veneto-regio rondom de stad Treviso.

Tankmethode

Belangrijk verschil tussen prosecco, crémant, champagne en cava is dat prosecco wordt gemaakt volgens de tankmethode. Deze manier van het maken van mousserende wijn drukt de prijs, maar doet ook iets met de smaak. Na de eerste gisting wordt de wijn niet in de fles verder gegist, zoals bij de traditionele methode, maar gaat in een tank die onder druk staat. Vanuit de tank wordt de wijn vervolgens gebotteld.

Voor prosecco is de tankmethode heel geschikt, omdat het meestal de bedoeling is dat prosecco fruitig en bloemig is. Een tweede gisting op de fles voegt aroma’s toe die worden veroorzaakt door het uiteenvallen van gist, zoals brooddeeg, brood en toast. Dat is bij champagne en cava prettig, maar bij prosecco niet gewenst.

Zoals gezegd is prosecco vooral bedoeld voor mensen die houden van fruitige, bloemige en frisse mousserende wijn. Laat hem ook niet te lang liggen: prosecco is bedoeld om jong te drinken.