Prosecco wordt in Nederland heel veel gedronken als frisse Italiaanse bubbel tijdens feestjes of diners. Over het algemeen is prosecco wijn een fruitige en toegankelijke wijn die er ook nog eens heel feestelijk uitziet in je glas, net zoals bijvoorbeeld champagne, franciacorta en cava. Ook is de prijs vaak erg aantrekkelijk. Voor veel mensen genoeg redenen om een fles prosecco in huis te halen of te bestellen. Er worden wereldwijd 500 miljoen flessen prosecco wijn per jaar verkocht! Bij Gall & Gall, AH, Jumbo en zelfs bij de Aldi en de Lidl kan je deze populaire wijn vinden.
Toch zijn er altijd veel vragen over prosecco zoals Wat is prosecco?, Wat is de beste prosecco? en Waarom is prosecco zo goedkoop? Daarom in dit artikel een nieuwe kennismaking met prosecco aan de hand van 9 veelgestelde vragen.
Vraag 1: Waar komt prosecco wijn vandaan?
Prosecco is een Italiaanse bubbel die wordt geproduceerd in de Veneto-regio rondom de stad Treviso. Dit gebied ligt in het noorden van Italië. Het druivenras dat vooral wordt gebruikt bij de productie is de Glera, heel toepasselijk ook bekend als de proseccodruif (zoals het druivenras tot 2009 heette).

Vraag 2: Heeft prosecco altijd bubbels?
Nee, prosecco wordt ook zonder koolzuur verkocht, hoewel deze variant zeer zeldzaam is. Maar in Nederland is deze wijn bekend vanwege de mousserende wijn. Mousserend betekent dat er bubbels in de wijn zitten. Benamingen die je bij prosecco op het etiket kunt tegenkomen en die gaan over de bubbels zijn spumante of frizzante. Het verschil tussen deze benamingen is dat frizzante betekent dat de wijn licht mousserend (weinig bubbels) is en spumante betekent dat hij volledig mousserend is (veel bubbels). Het verschil is best groot: frizzante heeft tussen de 2,5 en 3,5 bar en spumante heeft 5 tot 6 bar druk op de fles.
Vraag 3: Hoe komen de bubbels in de prosecco?
Belangrijk verschil tussen prosecco, crémant, champagne en cava is dat prosecco wordt gemaakt volgens de tankmethode. Deze manier van het maken van mousserende wijn drukt de prijs, maar doet ook iets met de smaak. Na de eerste gisting wordt de wijn niet in de fles verder gegist, zoals bij de traditionele methode, maar gaat in een tank die onder druk staat. Vanuit de tank wordt de wijn vervolgens gebotteld.
Vraag 4: Waarom is prosecco zo goedkoop?
Prosecco wordt vaak in grote hoeveelheden geproduceerd om de prijs laag te kunnen houden. Door veel gebruik te maken van machines en zo min mogelijk van mensenhanden kan de prijs worden gedrukt. Om de Glera druif te kunnen produceren maken wijnmakers helaas ook veel gebruik van bestrijdingsmiddelen om hun oogst te beschermen. Ook de productie met de tankmethode, zoals in de vorige vraag besproken, is veel goedkoper dan productie volgens de traditionele methode.
Vraag 5: Hoe smaakt prosecco?
Deze bubbel wordt vooral gemaakt voor mensen die houden van fruitige, bloemige en frisse mousserende wijn. Smaken die je kan tegenkomen zijn groene appel, meloen, peer en honing. Het is meestal de bedoeling van de wijnmaker dat er fruitige en bloemige smaken en geuren terugkomen. Daarom is de hiervoor genoemde tankmethode ook zo geschikt voor het maken van prosecco. Een tweede gisting op de fles voegt aroma’s toe die worden veroorzaakt door het uiteenvallen van gist, zoals brooddeeg, brood en toast. Dat is bij champagne en cava prettig, maar bij prosecco niet gewenst.
Vraag 6: Is prosecco zoet?
Nee, prosecco is niet per se zoet. Maar vaak wel wat ‘fruitiger’. Het hangt af van de manier waarop de wijn is gemaakt hoeveel suikers er in de fles achterblijven en hoe zoet de wijn is. Daar komt bij dat de Glera druif van zichzelf al een wat meer fruitig karakter heeft. Daardoor lijkt prosecco ook al snel zoeter dan je zou verwachten.
Je kan voor de hoeveelheid toegevoegde suiker kijken naar het label op de wijn, dat aangeeft hoeveel restsuiker na de vergisting maximaal is achtergebleven en dus hoe zoet de wijn is. Dit is vaak vrij verwarrend, daarom zet ik het voor je op een rij:
- Brut Nature: 3 gram restsuiker
- Extra Brut: 6 gram restsuiker
- Brut: 12 gram restsuiker
- Extra Dry, Extra Sec: 17 gram restsuiker
- Dry, Sec: 32 gram restsuiker
- Demi-Sec: 50 gram restsuiker
- Doux of Sweet: 100 gram restsuiker
Vraag 7: Wat is de beste prosecco? en Wat betekent DOCG?
De afkorting DOCG staat voor “Denominazione di Origine Controllata e Garantita”. Dit betekent dat de wijn is gemaakt in een specifiek geografisch gebied waar wijn van hoge kwaliteit wordt geproduceerd. Een andere benaming die je op prosecco kan tegenkomen is DOC. In tegenstelling tot een DOCG weet je bij een DOC niet of de kwaliteit van je wijn voldoet aan strikte eisen die worden gesteld aan de productie, zoals een specifiek gebied en druiven die met de hand worden geplukt. Bij het uitzoeken van een lekkere prosecco is het dus een tip om te zoeken naar het label DOCG.
Vraag 8: Hoe kan je prosecco het best serveren?
Veel mensen zijn het er over eens dat je prosecco het best koud kunt drinken, zo rond de 5 tot 8 graden. Hierdoor krijg je helemaal de frisheid van de wijn helemaal mee, zonder eventuele smaakafwijkingen te proeven. In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht.
Je kunt deze bubbels het best niet te lang laten liggen na je aankoop want de frisse, bloemige smaken vervliegen met de tijd. Het best kan je de prosecco binnen twee jaar na de oogst drinken.
Vraag 9: Hoe lang kan je prosecco geopend bewaren?
Je kan prosecco na het openen van de fles het best binnen drie dagen drinken. Hiervoor zijn speciale flesstoppers op de markt die ervoor zorgen dat de bubbels zo veel mogelijk in de wijn blijven. Toch verdwijnt het koolzuur verdwijnt heel snel en verlies je na een paar dagen die heerlijke prikkels in je wijn. Zonde!
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media!
Niet alleen lezen over wijn maar ook samen met mij (wijn) proeven? Dat kan! Normaal doe ik proeverijen aan huis of op de zaak maar vanwege de Corona maatregelen kan dat op dit moment niet. Wat wel mogelijk is? Online proeven tijdens een wijnproeverij met vrienden (of collega’s of familie)
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!