Wat is sekt? Meer over kwaliteitsbubbels uit Duitsland

Sekt is de benaming voor mousserende wijn uit Duitsland en Oostenrijk. Sekt heeft bij veel mensen geen goede reputatie. Vaak denken mensen dat vooral het mierzoete, goedkope wijn om makkelijk weg te slobberen is. Dit klopt deels ook wel. De term is niet officieel beschermd en kan dus door producenten zonder al te veel aandacht voor goede kwaliteit in bulk worden geproduceerd. Vaak gebeurt dat ook en is de kwaliteit om te huilen.

Steeds hogere kwaliteit

Maar zoals bij zoveel vooroordelen klopt het label van slobberwijn niet helemaal. Hoewel de meeste sekt wordt geproduceerd op massale schaal en in grote tanks, kan je wel degelijk mooie Duitse mousserende wijn vinden, als je maar goed zoekt! Zeker de laatste jaren is de markt aan het veranderen. Steeds meer kleinere wijnhuizen, die zich richten op kwalitatief goede wijnen, werken met succes aan sekt van hoog niveau. Een voorbeeld van een ontwikkeling in de goede richting is de overstap die de voormalige keldermeester Mathieu Kauffmann heeft gemaakt van het exclusieve champagnehuis Bollinger naar Weingut Reichsrat von Buhl in de Pfaltz, waar hij zich richt op de productie van sekt. Deze geweldige fles had ik laatst in mijn koelkast!

sekt von buhl

Goed zoeken naar kwaliteit!

Van de grote hoeveelheid sekt die in Duitsland wordt geproduceerd is maar ongeveer 2 procent te kwalificeren als ‘van hoge kwaliteit’ en valt tussen de 15 en 30 euro per fles. Veel is dus nog altijd de ouderwetse beukwijn. In Duitsland is sekt trouwens enorm populair: Duitsers drinken er gemiddeld maar liefst 5 liter per jaar van. Het lastige bij het kiezen van goede kwaliteit is dat de labels je niet veel houvast geven, zoals bijvoorbeeld bij champagne of crémant. Je kan natuurlijk een wijn-app zoals Vivino gebruiken om reviews van anderen te lezen. En er is wel wat houvast aan het label. Ik zal daar hieronder wat over vertellen.

Duitse sekt

De term Duitse sekt is wel wat meer is afgebakend. Druiven die worden gebruikt voor de productie hiervan mogen uitsluitend uit Duitsland komen. De welbekende Riesling druif wordt hiervoor vaak gebruikt. Maar de enige waarborg voor kwaliteit die je bij deze wijn hebt is dat de druiven niet ‘een melange van Europese druiven’ betreft.

Kwaliteit volgens de traditionele methode

De aanduiding Sekt bestimmte Anbaugebiete (Sekt bA) betekent dat deze wijn wordt gemaakt in een van de 13 kwaliteitsregio’s in Duitsland. Ook wordt deze wijn niet in bulk gemaakt. Druiven die je in deze goede kwaliteitsekt aantreft zijn bijvoorbeeld de Pinot Blanc (Weissburgunder), Pinot Gris (Grauburgunder) en Pinot Noir (Spätburgunder).

“Tip: over de traditionele methode schreef ik een interessant artikel!”

Op naar de top: Winzersekt

Hoewel veel sekt wordt geproduceerd volgens de tankmethode (net als prosecco) bestaat ook de Winzersekt, die moet worden geproduceerd volgens de méthode traditionnelle, die in het Duits flaschengärung wordt genoemd. Daarmee wordt het proces waarmee champagne wordt gemaakt benaderd. Ook het jaar waarin de druiven zijn geoogst en de gebruikte druivenrassen moeten op het label worden vermeld. Tot slot is het vereist dat Winzersekt wordt gemaakt in dezelfde regio als waar de druiven zijn geoogst. Je kan de oorsprong dus heel precies aanwijzen.

De Winzersekt is echt de top onder de Duitse bubbels. Als je écht een heel bijzondere mousserende wijn uit Duitsland wilt proberen is dit een fles die je moet zoeken!

Sekt klassische flaschengarung
Klassische flaschengarung

Bijzonder: Riesling sekt

Wat de bubbel uniek maakt en onderscheidend ten opzichte van bijvoorbeeld champagne is dat het niet alleen van de bekende ‘champagnedruiven’ Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier kan worden gemaakt, maar ook van Riesling. Veel wijnmakers werken inmiddels met Riesling als basis. Dit zorgt ervoor dat de typische frisse zuren van de Riesling ook in de wijn terechtkomen. Nu steeds meer Duitse wijnmakers zich op hoge kwaliteit richten lijkt voor sekt een mooie toekomst weggelegd. Zelf ben ik enorme fan van Riesling en daarom ga ik de komende tijd zeker de Riesling sekt verder ontdekken!