Sekt is de benaming voor Duitse mousserende wijn, die ook in Oostenrijk wordt geproduceerd. Jammer genoeg heeft Sekt bij veel mensen geen goede reputatie. Vaak denken mensen dat vooral het mierzoete, goedkope wijn om makkelijk weg te slobberen is. De term is niet officieel beschermd en kan dus door producenten zonder al te veel aandacht voor goede kwaliteit in bulk worden geproduceerd. Maar met wat zoekwerk kan je prachtige bubbels in handen krijgen!
Sekt wijn is van steeds hogere kwaliteit
Zoals bij zoveel vooroordelen klopt het label van slobberwijn niet helemaal. Hoewel de meeste sekt wordt geproduceerd op massale schaal en in grote tanks, kan je wel degelijk mooie Duitse mousserende wijn vinden, als je maar goed zoekt! Zeker de laatste jaren is de markt aan het veranderen. Steeds meer kleinere wijnhuizen, die zich richten op kwalitatief goede wijnen, werken met succes aan sekt wijn van hoog niveau. Een voorbeeld van een ontwikkeling in de goede richting is de overstap die de voormalige keldermeester Mathieu Kauffmann heeft gemaakt van het exclusieve champagnehuis Bollinger naar Weingut Reichsrat von Buhl in de Pfaltz, waar hij zich richt op de productie van sekt. Deze geweldige fles heb ik eens geproefd en is echt top!
Goed zoeken naar kwaliteit!
Van de grote hoeveelheid sekt die in Duitsland wordt geproduceerd is maar ongeveer 2 procent te kwalificeren als ‘van hoge kwaliteit’ en valt in de prijscategorie tussen de 15 en 30 euro per fles. Veel is dus nog altijd de ouderwetse beukwijn. In Duitsland is sekt trouwens enorm populair: Duitsers drinken er gemiddeld maar liefst 5 liter per jaar van. Het lastige bij het kiezen van goede kwaliteit sekt is dat de labels je niet veel houvast geven, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij champagne of crémant. Je kan natuurlijk een wijn-app zoals Vivino gebruiken om reviews van anderen te lezen. En er is wel wat houvast aan het label. Ik zal daar hieronder wat over vertellen.
Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter (VDP)
Voordat ik specifiek inga op hoe je goede sekt kan vinden wil ik graag een tip geven voor je zoektocht naar Duitse wijn. Waar ik zelf altijd goed op let als ik op zoek ga naar mooie Duitse wijn is de aanduiding Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter of afgekort VDP. Dit is een vereniging van Duitse wijnmakers die ernaar streven wijn te produceren volgens een hoge kwaliteitsnorm. Als je een Duitse wijn aantreft waarop de afkorting VDP (op de flessenhals) staat dan weet je dat je kwaliteit in handen hebt. Dat is dus een goed uitgangspunt om mee van start te gaan.
De VDP hanteert om het wat overzichtelijker te maken verschillende kwaliteitsniveaus:
- Grosse Lage. Deze wijn kan je vergelijken met wijn die afkomstig is uit Grand Cru wijngaarden. Dat zijn alleen de allerbeste wijngaarden die heel precies worden bepaald en die regelmatig op kwaliteit worden gecontroleerd. De druiven mogen alleen met de hand worden geoogst. De specifieke eigenschappen van de wijngaard kan je terugvinden in de wijn die er wordt geproduceerd.
- Erste Lage. Deze wijn kan je vergelijken met de Premier Cru wijnen die van wijngaarden van zeer hoge kwaliteit afkomstig zijn. Ook hier kan je het karakter van de wijngaard terugvinden in de wijn.
- Ortswein. Dit is wijn waarbij het dorp waar de druiven zijn geoogst op het etiket wordt vermeld, een wat bredere aanduiding dus. De wijn mag alleen worden gemaakt van traditionele regionale druivenrassen.
- Gutswein. Dit is wijn uit een specifieke regio. Het is voor VDP-begrippen een instapwijn die echter wel moet voldoen aan de eisen voor wat betreft druivensoort en rendement.
Droge wijnen kan je verder herkennen aan de aanduiding “Qualitätswein trocken” op het etiket. Een andere term die je tegen kan komen bij droge wijnen uit de categorie Grosse Lage is worden Grosses Gewächs.
Wil je nog meer lezen over hoe je goede Duitse wijn kan vinden lees dan mijn artikel over Duitse kwaliteitswijn!
Duitse sekt
De term Duitse sekt kom je geregeld op de wijnfles tegen. Het enige wat dit zegt is dat de druiven die worden gebruikt voor de productie van deze sekt uitsluitend uit Duitsland mogen komen. Maar de enige waarborg voor kwaliteit die je bij deze wijn hebt is dat de druiven niet ‘een melange van Europese druiven’ betreft. Het zegt dus eigenlijk nog steeds zo goed als niks over de kwaliteit en het is daarom een vrij nutteloze kreet op de fles als je op zoek bent naar iets moois.
Sekt bestimmter Anbaugebiete (S.b.A)
De aanduiding Sekt bestimmte Anbaugebiete (Sekt b.A) betekent dat de wijn wordt gemaakt in een van de 13 kwaliteitsregio’s in Duitsland. Hierdoor weet je wat preciezer waar de sekt wijn vandaan komt en kan je ook een wat beter geïnformeerde keuze maken over de wijn die wilt kiezen. Druiven die je in deze sekt aantreft zijn vaak de Pinot Blanc (Weissburgunder), Pinot Gris (Grauburgunder) en Pinot Noir (Spätburgunder). Waar je bij deze sekt nog op kan letten is of hij is geproduceerd volgens de traditionele methode, wat betekent dat ook het productieproces voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen voor mousserende wijn.
“Tip: over de traditionele methode schreef ik een interessant artikel!”
Op naar de top: Winzersekt
Hoewel veel sekt wordt geproduceerd volgens de tankmethode (net als prosecco) bestaat ook de Winzersekt, die moet worden geproduceerd volgens de méthode traditionnelle, die in het Duits flaschengärung wordt genoemd. Daarmee wordt het proces waarmee champagne wordt gemaakt benaderd. Ook het jaar waarin de druiven zijn geoogst en de gebruikte druivenrassen moeten op het label worden vermeld, waardoor je niet alleen het gebied kent, zoals bij de bestimmte Anbaugebiete, maar ook het oogstjaar. Dat is interessant omdat elk jaar een eigen karakter kent en sommige jaren ook als beter bekend staan dan andere. Je kan de oorsprong van deze sekt dus heel precies aanwijzen.
De Winzersekt is echt de top onder de Duitse bubbels. Als je écht een heel bijzondere mousserende wijn uit Duitsland wilt proberen is dit een fles die je moet zoeken!
Bijzonder: Riesling sekt
Wat de bubbel uniek maakt en onderscheidend ten opzichte van bijvoorbeeld champagne is dat het niet alleen van de bekende ‘champagnedruiven’ Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier kan worden gemaakt, maar ook van Riesling. Veel wijnmakers werken inmiddels met Riesling als basis. Dit zorgt ervoor dat de typische frisse zuren van de Riesling ook in de sekt wijn terechtkomen. Nu steeds meer Duitse wijnmakers zich op hoge kwaliteit richten lijkt voor sekt een mooie toekomst weggelegd.
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!