Proeven/ Weetjes/ Wijn

Wat je moet weten over Riesling

Wat je moet weten over Riesling

Riesling, een druif die zeker een artikel op dit blog verdient. Want ik ben fan! En nog niet eens zo lang. Door de wijncursus WSET 2 die ik een tijd terug volgde is mijn mening (lees: ‘vooroordeel’) over deze druif flink omgeslagen. In dit artikel lees je wat je moet weten over Riesling, om deze bijzondere druif en wijnsoort beter te leren kennen

Deze wijn associeerde ik altijd met zoet! Dus sloeg ik Riesling altijd over. Tijdens de wijncursus leer je van alles over heel veel druivenrassen, dus ook de Riesling kwam aan bod. Naast leren werd er tijdens de cursus ook veel geproefd. Die combinatie van kennis en beter proeven zorgde er voor dat ik deze wijn juist ben gaan waarderen. En dat smaakte naar meer! Nu koop en bestel ik vaker Riesling en ben ik zoals gezegd fan! En jij? Is Riesling jouw ding of niet echt?

Waar vind je de Riesling?

Riesling komt oorspronkelijk uit Duitsland en staat nog altijd bekend als een Duitse wijn. Het is tevens het land waar ook de meeste Riesling aangeplant staat en natuurlijk het land waar je als eerste aan denkt bij Riesling.  In Europa ken je naast Duitse Riesling waarschijnlijk ook wel de Oostenrijkse en de Franse Riesling maar verder is deze druif ook te vinden in bijvoorbeeld Luxemburg en buiten Europa in Nieuw-Zeeland, Canada, Australië en Amerika. Binnen deze landen voelt de Riesling zich in principe het beste in een wat koeler klimaat.

Hoe smaakt de Riesling?

Riesling is er in allerlei stijlen; zoet, halfdroog en dus ook gewoon droog. In alle stijlen komt in ieder geval het bijzonder fruitige karakter van deze druif goed naar voren. Waar je Riesling ook vaak aan herkent (en dat leerde en rook ik tijdens de wijncursus) is de geur van petroleum! Ja echt! Het klinkt gek, maar dat hoort er dan echt bij. Dit ruik je bij de rijpere Rieslings.

Ik hou van houtgerijpte wijnen maar Riesling is geen druivenras dat er op vooruit gaat door houtrijping. Je komt het dus ook niet veel tegen.

Wat maakt Riesling wijn zo bijzonder?

Riesling is heel veelzijdig! Deze druif groeit op allerlei verschillende ondergronden en neemt de eigenschappen van die bepaalde bodem dan ook helemaal in zich op.

In Riesling zit vaak iets van een ‘zoetje’ ofwel iets fruitigs en een zuurtje. En het is de kunst om hier een mooie balans in te vinden. Mijn docent vertelde tijdens de wijncursus dat de Duitsers zelfs een naam hiervoor hebben, namelijk ‘Spielerei’. Het is iets typisch voor de Riesling wat je in de meeste wijnen ook zo zult herkennen. Ik merk nu ik het vaker drink, ik dat wel echt zo proef.

3x Riesling

Voor dit artikel leek het me leuk Rieslings uit 3 verschillende landen te proeven dus kocht ik er een uit Frankrijk, een uit Australië en een uit Frankrijk. En ja het zijn echt 3 hele verschillende wijnen! Er zit er vast ook een tussen die jij lekker vind!

Wat je moet weten over Riesling: drie flessen Riesling

Drie flessen Riesling

Ik proefde:

  1. André Stuber Riesling uit Frankrijk – Zacht, niet heel uitgesproken. Fris (abrikoos) en heel in de verte een zuurtje.
  2. Steffen Riesling Trocken Cuvee #01  uit Duitsland – Veel smaak maar voor mij te fruitig.
  3. d’Arenberg the Drydam Riesling uit Australië. Hier proef je een heel klein ‘bubbeltje’, iets bloemigs en ook wit steenfruit in de richting van abrikoos. Hier zit dat mooie van Riesling in; een zuurtje en een zoetje. Maar heel goed in balans, dat zelfs iemand die niet van zoet houdt zoals ik, dit erg kan waarderen. Deze wijn is voor mij de grote favoriet, echt heerlijk.

Je weet nu wat je moet weten over Riesling. Tijd om te gaan proeven! Welke past het beste bij jouw smaak denk je? En ga je binnenkort ook een keer een Riesling proberen? Of ben je toevallig ook al een Riesling fan? Leuk als je het laat weten!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijn blog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie