fbpx

Hoe kies je de juiste wijn van de wijnkaart?

Niks kan zo afschrikkend werken als in een restaurant een wijnkaart (lees: boekwerk) voor je neus te krijgen met tientallen pagina’s aan namen en druivenrassen die je echt totaal niks zeggen. Maar hoe kies je dan een wijn uit die uiteindelijk aan jouw wensen voldoet? Hieronder een paar handige tips & tricks:

Wijn uitzoeken in een restaurant

Tip 1: Bedenk wat je wilt uitgeven (de prijs)

Sowieso is het altijd goed om een bedrag in je hoofd te hebben wat je het waard vindt om aan een fles wijn uit te geven deze avond. De ene keer zal dat misschien wat hoger liggen dan de andere keer, afhankelijk van de gelegenheid. Eén ding is wel goed om in je achterhoofd te houden: de prijs zegt zeker iets over de wijn en de kwaliteit. Je kunt niet verwachten dat een wijn van €20,- (restaurantprijs) even complex is als een wijn van €50,-. Koopjes zijn in de wijnwereld helaas toch echt zeer zeldzaam, maar je kunt natuurlijk wel in je smaakpalet in iedere prijsklasse iets vinden dat je aanspreekt. Door een prijs te bepalen sluit je in ieder geval alweer een gedeelte van de wijnkaart uit waardoor je meer overzicht krijgt.

Penfolds Grange
Deze wijn is net ietsje boven het budget van de meesten 😉

Tip 2:Bedenk wat ga je eten? Waar wil je de wijn bij drinken?

Niet voor niks is bij de betere restaurants het wijnarrangement vaak erg in trek. Een wijn kan met een bepaald gerecht namelijk totaal anders smaken dan zonder eten. Klinkt gek, maar het kan zelfs zo zijn dat je een wijn normaal niet echt lekker vindt, maar met een mooi stukje vlees smaakt die volle tanninerijke Bordeaux opeens stukken lekkerder! Niet overal hebben ze natuurlijk een bijpassend wijnarrangement, maar tegenwoordig hebben de meeste restaurants prima wat keuze per glas. Wil je toch voor een fles gaan, dan adviseer ik je een niet al te overheersende wijn te pakken. Ga bijvoorbeeld voor een Pinot Noir of een Beaujolais voor rood en een (niet houtgerijpte) Chardonnay bij wit. Maar onthoud. Drink altijd waar je zin in hebt! Dus als dat betekent dat je een fles Meursault wil drinken, doe je dat lekker!

Vuistregel is in ieder geval dat je bij romige sauzen een heerlijke volle Chardonnay of Chenin Blanc het goed doet. Vooral als deze malolactische vergisting gehad heeft, vind ik dit zelf altijd een heerlijke combi. Dit zou je ook nog bij bijvoorbeeld kip kunnen drinken, hoewel een mooie Pinot Noir of een Gamay (Beaujolais) zeker ook niet verkeerd is hierbij. Hoe roder het vlees, hoe voller rood je kunt gaan. Biefstuk en Bordeaux zijn niet voor niks een geliefde combinatie. Bij vega gerechten met veel groenten zou ik zelf voor een iets frissere wijn gaan zodat de wijn niet het gerecht overheerst. Je kunt kiezen voor een mooie Riesling of Verdejo bijvoorbeeld. Maar dat ligt dan wel weer aan de saus van het gerecht.

Tip 3: Bedenk of je een voorkeur hebt voor een bepaald wijnland

Er is niks mis mee om een voorkeur voor een wijnland te hebben en dat maakt je zoektocht ook nog eens een stuk overzichtelijker. Ik ben zelf een echte klassieke Frankrijk fan, al kan ik Zuid-Afrika ook erg waarderen. Nieuwe wereldlanden zoals Chili en Argentinië kunnen wel vaak een stuk goedkoper zijn, omdat ze aan een stuk minder regels hoeven te voldoen dan in Frankrijk bijvoorbeeld.

Tip 4: Volg je smaakprofiel en je topografische kennis

Hoe zit het met je topografie? Altijd 10en gehaald? Dat kan dan nu goed van pas komen! In koele wijngebieden zijn over algemeen de wijnen wat hoger in de zuren en frisser. Denk maar aan een Riesling uit Duitsland of Nederland bijvoorbeeld die bekend staan om een groen appeltje en hoge zuren. Dat komt doordat in een koel klimaat het in de lente later warm wordt en in de herfst de temperatuur juist eerder daalt. De druif krijgt zo minder tijd om te rijpen, waardoor hij minder suiker vormt en juist meer zuren behoudt.

In een warmer wijnklimaat is het groeiseizoen een stuk langer en is de wijnstijl een stuk voller en rijper. De druiven vormen meer suiker, waardoor de wijn na vergisting van de suikers meer alcohol bevat. Tijdens de rijping nemen de zuren af waardoor de wijn uiteindelijk zwaarder, voller en zachter worden dan wijnen uit een koel klimaat. Uiteraard zijn er nog veel meer factoren van invloed op het smaakprofiel van de wijn, zoals terroir (bodem waar de wijnstokken op gepland staan) en de wijnmaker zelf. Maar het gebied waar de wijn vandaan komt kan je zeker een goede indicatie geven van wat je kunt verwachten.

wijnkaart Parlotte
Weer een geslaagde wijn uitgekozen. Dit keer bij Parlotte in Amsterdam.

Tip 5: Vraag gewoon hulp!

En als laatste een tip die mij nog nooit heeft teleurgesteld. Laat je adviseren door de sommelier! Over het algemeen willen mensen in de horeca je graag een mooie en zorgeloze avond bezorgen. Ze hebben er namelijk niks aan bij een restaurant als jij ontevreden de deur uit loopt. Laat je dan ook niet afschrikken door een wijnkaart met imponerende en dure wijnen als je om hulp vraagt. Vaak heb je wel al een idee welke kant je op wil en wat je lekker vindt of juist niet. Omschrijf dit aan de sommelier, samen met de prijscategorie waar je je comfortabel bij voelt. Dan hoef je niet met samengeknepen billen op je stoel te zitten, omdat je bang met dar er een wijn voor je geopend wordt waardoor je de rest van de maand op water en brood moet leven;-)

Ik vond het in het begin ook vreemd om een prijscategorie te noemen waarin ik voor een wijn aan het kijken was, maar gaandeweg merkte ik dat ze daar vaak alleen maar blij mee waren. Je zult zien dat dat er een verassend mooie wijn op tafel komt, waar je zelf nooit op was gekomen. Gaandeweg wordt omschrijven van wijn ook steeds makkelijker en zul je merken dat je bijna dezelfde taal begint te praten als de sommelier 😉

Tip 6: Blijf dicht bij jezelf

Ik wil je op het hart drukken dat je gewoon lekker moet drinken waar je op dat moment zin in hebt! Ik heb vaak genoeg gehad dat ik na een harde week werken gewoon zin had in een hoerige houtgelagerde, veels te boterige chardonnay. En vaak genoeg liet ik me dan ompraten naar iets subtieler. En dan zat ik altijd weer te balen. Dus daarom, NIET DOEN. Als jij ergens zin hebt, ga ervoor. Uiteindelijk is smaak iets persoonlijks en kan niemand je daarop afrekenen. Je leeft maar één keer, dus doe wat je op dat moment gelukkig maakt!

houtgerijpte chardonnay

Wijn uitzoeken in de slijterij of supermarkt

Nu je hopelijk iets meer inzicht hebt gekregen hoe je een overheerlijke fles wijn uitzoekt in een restaurant/wijnbar waarmee je de blits maakt bij je vrienden, wil ik je ook nog even een tip meegeven voor het uitkiezen van wijn of in de supermarkt. In een restaurant zie je vaak pas de fles als je de wijn al besteld hebt. Zonde, want aan het Europese-kwaliteitskeurmerk kun je ook al vrij veel afleiden.

Eigenlijk borduren we hier voort op de geografische uitleg van punt 4. De EU-wijnwet helpt je namelijk om een bepaalde stijl wijn te kopen. Deze wetgeving is gemaakt om de kwaliteit en unieke karakter van een wijn uit en bepaalde streek te waarborgen, waardoor het ook voor de consument makkelijker wordt om te weten wat men kan verwachten van een bepaalde wijn. Momenteel kennen we 3 kwaliteitscategorieën in Europa:

BOB

Beschermde Oorsprongsbenaming is de hoogste aanduiding binnen de EU-wijnwetgeving. Voor BOB-wijnen gelden strenge regels. Je kunt het zien als een kwaliteitscontrole die betrekking heeft op de regulering en de locatie van het productieproces. De classificatie van een gebied is gebaseerd op een reeks objectieve criteria, zoals geografische afbakening, rendement, minimaal- en maximaal alcoholgehalte en druivensoort. Zo wordt het unieke karakter van een wijn uit een bepaald gebied en de kwaliteit gewaarborgd. Zo mag een Meursault bijvoorbeeld alleen van Chardonnay gemaakt worden met druiven die alleen uit het plaatsje Meursault komen, terwijl een Sancerre alleen maar van Sauvignon Blanc gemaakt mag worden met druiven uit het Sancerre gebied. Zo heeft iedere gebied en wijn zijn eigen regels. Ook de manier van wijn maken valt hieronder. Zo weet je dus goed waar je aan toe bent. Nu ik weet wat ik wél en wat juist niet lekker vind, helpt dit me de juiste weg in te sturen. Zo weet ik zeker dat ik een wijn koop waar ik op dat moment ook echt zin in heb.

De benaming voor BOB in verschillende landen:

  • Frankrijk : Appelation d’Origne Protégéé (AOP), Appelation d’Origne Contróllée (AOC)
  • Italië: Denominazione di Origine Protetta (DOP) of Denominazione di Origine Controllata e garantita (DOC), Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)
  • Spanje: Denominación de Origen Protegida (DOP), Denominación de Origen (DO) of Denominación de Origen Calificada (DOCa)
  • Duitsland: Geschützte Ursprungsbezeichnung & Qualitätswein (bestimmter Anbaugebietel) (ObA), Pradikatswein met een predikaat als Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein of Trockenbeerenauslese 
wijngaarden Meursault
Meursault

BGA

De regels binnen de Beschermde geografische aanduiding zijn minder streng dan binnen de BOB. De nadruk ligt hem hier op het garanderen en beschermen van de herkomst van de wijn. Het gebied waar de druiven voor de wijn vandaan mogen komen, is een stuk groter en minder specifiek dan bij een BOB. Producenten hebben ook wat meer vrijheid in het gebruik van druivenrassen die van oorsprong niet in dat gebied voorkomen. Zolang 85% van de gebruikte druiven maar wel uit dat geografische gebiedt komt. BGA slaat overigens niet alleen op wijn, maar er worden ook landbouwproducten en levensmiddelen mee aangeduid. Hier een overzicht hoe je wijnen met een BGA in andere Europese landen kunt herkennen:

  • Frankrijk: Indication Géographique Protégée (IGP) of Vin de Pays
  • Italië : Indicazione Geografica Protetta (IGP) of Indicazione Geográfica Típica (IGT)
  • Spanje: Indicación Geográfica Protegida (IGP) of Vino de La Tierra
  • Duitsland: Geschützte Geografische Angabe of Landwein

Wijn zonder herkomstaanduiding

Wijn zonder herkomstaanduiding werd vroeger tafelwijn genoemd. Druiven uit het hele land mogen erin verwerkt worden. Dit zijn vaak eenvoudige wijnen waar amper regels voor gelden. Hier kun je dus eigenlijk niks zinnigs over zeggen, behalve dat je weet dat een wijn uit een bepaald land komt. Je ziet dit vaak op een Frans wijnetiket staan als Vin de France.

Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel en zijn de bovenste punten een hele beperkte samenvatting van alles factoren die invloed hebben op een wijn. Maar hopelijk voel je je vanaf nu iets comfortabeler wanneer je in een restaurant of supermarkt bent. Ik zeg cin cin, terwijl ik op weg ben naar Barolo Piemonte. Geniet van de zomer en blijf proeven!

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel:

(Europese bescherming wijn, 2022)
(Stichting Drankenonderwijs Nederland, 2022)

Even voorstellen

Mijn naam is Monique (34) en ik ben een Bourgondiër in hart en nieren. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met mijn Maastrichtse roots 😉 Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor lekker eten in combinatie met een mooi glas wijn. Sinds we opgesloten kwamen te zitten tijdens corona, heb ik mijn hobby naar een hoger niveau getild. Mijn vriend en ik waren een beetje klaar met dat ’s avonds bankhangen en tv kijken. Toen ook nog mijn vader plotseling overleed, wilde hij iets doen om me enigszins op te vrolijken. Hij heeft ons ingeschreven voor de wijncursus SDEN2 en zo hadden we iedere woensdagavond iets om naar uit te kijken. Woensdag werd echt onze date night – er even helemaal tussen uit (uiteraard werd hier geen wijn verspild aan de spuugbak). Dit beviel zo goed dat we net onze SDEN3 cursus hebben afgerond en binnenkort ons examen gaan inplannen. Ik geef toe, het is een dure hobby. Maar waar mijn vriendinnen hun geld uitgeven aan Chanel-tassen en andere dure accessoires, geef ik veel liever mijn geld uit aan mooie wijnen en een avondje culinair genieten. Want een ding heb ik de laatste 2 jaar zeker geleerd: spullen zijn vervangbaar, maar herinneringen heb je voor altijd.

Monique kun je volgen op Instagram.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

+ posts

Monique is een Bourgondiër in hart en nieren. Dat heeft ongetwijfeld iets te maken met haar Maastrichtse roots. Ze heeft een voorliefde voor lekker eten in combinatie met een mooi glas wijn. Na het doen van de SDEN2 wijncursus heeft ze de smaak van wijn nog meer te pakken. Daarom ook door gegaan met SDEN3. Wijnreizen maken is ook een grote hobby.

Deel met vrienden
Scroll naar top