Wijn bij Stijn: De beste wijnbar van Den Bosch! (en Nederland?)

Wijn bij Stijn was één van de leukste ontdekkingen tijdens een weekend Den Bosch. Ik heb veel leuke restaurants en (wijn)barren bezocht waar je lekker kunt genieten van wijn en heerlijk eten. Er volgt nog een lijst met tips maar over Wijn bij Stijn vertel ik graag nu alvast omdat hij zo fantastisch is. Deze wijnbar mag je in ieder geval niet missen als je in Den Bosch bent. De wijn én het menu zijn geweldig. Wijn bij Stijn is in 2017 zelfs gekozen tot beste wijnbar van Nederland!

Wijn bij Stijn is niet te missen in Den Bosch

Voordat we naar Den Bosch gingen had ik al veel goede dingen over deze wijnbar gelezen. Ook de wijnkaart die ik online bekeek zag er top uit, dus Wijn bij Stijn stond vooraf al boven aan mijn lijstje. Heel grappig dat toen we incheckten bij onze Airbnb, de verhuurster ook al over Wijn van Stijn begon en ons zelfs aanraadde om een tafeltje te reserveren aangezien het in het weekend altijd druk is. Dat heb ik maar snel gedaan om er zeker van te zijn dat we zaterdagmiddag een mooie plek zouden hebben.

Wijn bij Stijn gevel
De ingang van Wijn bij Stijn in Den Bosch

Sfeervolle inrichting: wow!

Zaterdag om 16:00 was het nog niet druk dus genoeg plek voor ons. Mooie zaak!  Leuke inrichting, veel hout (ook aan de muur) en allemaal hoge houten tafels om aan te zitten. Leuke decoratie aan de muur ook;  een kaart van Frankrijk waarop een aantal wijngebieden aangegeven staan en ook de kaart van Italië achter in de zaak, vlakbij waar wij zaten.

“We zoeken naar je smaak en vinden daar een wijn bij” – Stijn

In het onderstaande filmpje kan je een kijkje nemen bij wijnbar Wijn bij Stijn:

Veel keuze: de wijn van Wijn bij Stijn!

Dan het meest ‘lastige’, maar voor mijn wijnblog wel het leukste, onderdeel van de middag; wijn kiezen! Er is een kaart met volop keuze in wijnen per glas, op een krijtbord staan de tijdelijke wijn opties per glas en daarnaast zijn er op datzelfde krijtbord ook nog de zogenoemde ‘wijntoppers’ te lezen. Een aantal bijzondere en veelal wat oudere wijnen die je per glas of half glas kunt bestellen. Als je iets te vieren hebt (of gewoon zomaar) kan je ook kiezen uit drie verschillende mousserende wijnen per glas.

We besloten met witte wijn te beginnen. Er is keuze uit 9 verschillende wijnen die per glas te bestellen zijn. De wijnen lopen zowel qua landen als druiven zeer uiteen. Genoeg te kiezen dus.

Ik koos uiteindelijk voor de Colheita seleccionada 2016, Herdade de Sao Miquel, Alentejo, uit Portugal, Mark was erg nieuwsgierig naar de Kloof Street Chenin Blanc 2016, Mullineux, Swartland uit Zuid-Afrika. Ze smaken allebei top (want we proeven natuurlijk allebei elkaars wijn ook even)!

Wijn bij Stijn
Barolo! Uit de bijzondere wijncollectie van Wijn bij Stijn.

Smaakvolle Italiaanse wijn

Dat smaakte zeker naar meer! Dus de volgende ronde werd een rode wijn. Er was wederom keuze uit 9 uiteenlopende wijnen qua land en druiven die per glas te bestellen zijn. Toevallig kozen we beiden voor een Italiaanse wijn; voor mij een Barolo, voor Mark de Taurasi 2010, Vesevo, Campania. Ook die zijn allebei fantastisch! Die Taurasi is volgens de kaart een echte krachtpatser. En dat klopt, echt precies wat ik lekker vind, dus daar dronk ik wel wat meer van dan een slokje om te proeven 😉

Het genieten compleet: fantastische kaas!

Op de menukaart had ik ook al een kaasplankje gespot, dus die moest uiteraard ook besteld worden. Dat kaasplankje krijg je niet zomaar op een bord voor je neus. Nee, er komt iemand aan je tafeltje met een plateau met alle kazen en per kaas krijg je een uitleg. Hartstikke leuk om het op deze manier te presenteren en de medewerkster van Wijn bij Stijn legde met zichtbaar plezier én kennis van zaken uit wat er op de kaasplank lag.

Wijn bij Stijn kaasplank
Een uitgebreide kaasplank, met deskundig advies erbij. Prachtig uitgeserveerd.

Dat ziet er toch super uit? Maar ook hier kregen we het weer erg ‘lastig’. Want na die omschrijvingen wilde ik ze allemaal wel proberen 😉 Uiteindelijk werd het een plankje met 4 kazen. We vonden ze alle 4 heerlijk! Als je van pittige stinkkaas houdt, dan moet je zeker voor de Epoisses gaan. Ik raad je aan die wel tot het laatste te bewaren en als je met iemand samen bent, te zorgen dat je allebei die kaas neemt…

Er staat nog meer op het menu…

Kaas is zeker niet het enige bijzondere dat je op het menu kan terugvinden. Zo kan je voor 15 euro al een dagschotel bestellen. Ook staan er veel verschillende happen op de menukaart die je mooi kan combineren met verschillende wijnen. Alles mooi vers en mij viel op dat er ook voor de visliefhebber veel keuze is. Wijn bij Stijn mikt duidelijk op de Spaanse en Franse sfeer en daar zijn ze heel goed in geslaagd!

Wijn bij Stijn kaas

Wijn bij Stijn is ‘Winebar of the year 2017’

UPDATE: Ik ben niet de enige die enthousiast is over deze wijnbar! Op 9 november 2017 is de winnaar bekend gemaakt van de verkiezing ‘Winebar of the year 2017‘. Van de 130 wijnbarren die meededen en waar op gestemd kon worden (uiteindelijk hebben 10.000 mensen gestemd!) waren er nog 15 in de race. Deze zijn de afgelopen weken maar liefst 15 keer bezocht door de jury met uiteindelijk Wijn bij Stijn als beste wijnbar van Nederland. Het rapport van de jury is zeer lovend:

“Wijn bij Stijn is de absolute top in wijnbeleving! Zeer vakkundige service, uitgebreide rijke wijnkaart met zowel bekende grote namen als vele nieuwe ontdekkingen. Meer dan vijftig, schappelijk geprijsde, wijnen per glas variërend van smaakvolle verrassingen uit de nieuwe wereld tot aan wijnen uit het Coravin systeem als Château Latour uit 1985! Verder beschikt Wijn bij Stijn over een ervaren keuken equipe, state of art glaswerk en is de sfeer zeer gezellig. Kortom, deze wine bar is absoluut een bezoek waard en terecht ‘Wine bar of the Year 2017’”

Van harte gefeliciteerd met deze mooie en terechte titel!

Conclusie

Wijnbar Wijn bij Stijn was op en top genieten! Een geweldige en gezellige zaak met volop keuze qua wijnen (ook qua prijs), goede bediening en heerlijke hapjes (waaronder de kaas natuurlijk!). Groot pluspunt is de persoonlijke benadering als het gaat om je wijnkeuze en de kazen. Een hele grote aanrader en wat mij betreft terecht gekozen tot beste wijnbar!

In de onderstaande infographic zie je alle voordelen van wijnbar Wijn bij Stijn nog eens op een rij:

Wijn bij Stijn infographic

Meer over wijnbar Wijn bij Stijn?

De openingstijden van Wijn bij Stijn zijn als volgt:

Maandag van 17:00 tot 23:00
Dinsdag van 17:00 tot 23:00
Woensdag van 17:00 tot 23:00
Donderdag van 17:00 tot 00:00
Vrijdag van 15:00 tot 00:00
Zaterdag van 12:00 tot 1:00
Zondag van 12:00 tot 23:00

Het adres van Wijn bij Stijn is Kruisstraat 35.

Meer wijn?

Wijnbar Wijn bij Stijn is een perfecte plek om wijn te proeven. Op zoek naar nog meer inspiratie? Als je in Den Bosch wilt blijven kun je mijn artikel lezen over leuke restaurants in Den Bosch. Om de hoek ligt de mooie plaats Vught met restaurant Hemels Vught. Een aanrader! Lees ook eens over Rayleigh & Ramsay in Amsterdam en Het Vliegendt Hert in Middelburg.

Een wijntje drinken in Leiden? Dan is het artikel over leuke restaurants in Leiden misschien iets voor je. Wil je eens iets heel anders? Plan dan eens een weekend Rotterdam! Of bezoek in Zeeland eens Visbar Domburg.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt! Zijn er vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast voor het delen ?

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven