fbpx

Wijn en chocolade: Wat is de beste combinatie?

Kennis over wijn en alles daaromheen kan je natuurlijk uit boeken, blogs en tijdschriften halen, maar ik leer vooral door te doen. Door te ervaren en te experimenteren. Ik houd me voor dat ik niks weet, dat alles kan gebeuren en ik ga open het experiment in. Voor mij is er geen goed of fout op het gebied van wijn en ik wil simpelweg alles ervaren. Vandaag het experiment24: welke wijn past het beste bij chocola?

Het experiment

Wijn en chocola zijn los van elkaar natuurlijk fantastisch, maar om één of andere reden heb ik ze nog nooit met elkaar gecombineerd. Misschien omdat ik 99 van de 100 keer wijn combineer met hartig, en die ene keer dat ik het dan wel met zoet combineer, is… met een dessert. Ja, ik ben ongelooflijk voorspelbaar – en misschien een tikkeltje saai wat dat betreft. Om hier verandering in te brengen lijkt een wijn en chocola experiment me wel passend. Voor dit experiment proef ik drie verschillende wijnen en combineer dit met vier verschillende smaken chocola (oké, ik wilde eigenlijk drie smaken doen, maar ik kon karamel zeezout niet weerstaan).

De benodigdheden voor dit experiment

  • Drie flessen wijn. Ik heb drie flessen tussen de €5,50 en €6,00 gekozen van de supermarkt (de Coop). Waarom? Nou, één: drie mooie flessen wijn open hebben staan is niet fijn want of ik ga het allemaal opdrinken in een paar dagen of ik gooi de rest weg en dat is natuurlijk heel erg zonde, twee: ik heb geen Coravin, en drie: het moet leuk blijven voor de portemonnee. Ik koos voor een zoete witte Moscato, een Pinot Noir en een Merlot.Waarom specifiek deze 3 wijnen? De Moscato omdat zoet met zoet me een goede combinatie leek. Van Pinot Noir had ik tijdens onderzoek voor mijn eigen blog gelezen dat het goed met chocola te combineren is door het rode fruit, dus ook die leek me logisch. De Merlot heb ik gekozen omdat de wijn tonen van chocola in zich heeft – en dit stond ook nog eens op het etiket. Natuurlijk zijn dit niet de enige wijnen die je kunt gebruiken – andere opties die ik heb overwogen zijn een mousserende wijn en een zoete rode.
  • Verschillende soorten chocola. Ik koos voor Tiny Tony’s, hier zitten meerdere smaken chocola in een verpakking. Ik koos ervoor om de basissmaken mee te nemen in het experiment: wit, melk en puur (en dus karamel zeezout omdat ik er geen nee tegen kon zeggen).
  • Een glas water. Heb je misschien niet echt nodig, maar ik vind het fijn om tussen de verschillende wijnen door wat te drinken. Fijn om je mond te neutraliseren tussen het proeven door.
  • Notitieblok en een pen. We gaan dit heel serieus vastleggen allemaal.

wijn en chocolade

De verwachting

Mijn verwachting is dat de Moscato mooi gaat passen bij de witte chocola en de Merlot bij de pure chocola. De Pinot Noir schat ik in als een allemansvriend: die maakt overal wel vrienden. Maar: je weet het nooit natuurlijk. Tijd voor het experiment!

De uitkomst

Moscato en witte chocola? Ja, die vinden elkaar wel aardig. De Merlot en de pure chocola ook. Maar de Pinot noir… oh nee, wat was dat jammer. Eigenlijk vond ik hem nergens echt lekker bij, behalve dan bij karamel zeezout. Een allemansvriend is hij dus zeker niet, maar de Moscato dan weer wel! Vooral de combinatie met de pure chocola was verrassend: dit had ik dus nooit naast elkaar op tafel gezet als ik het niet had geproefd. Over het algemeen vond ik karamel zeezout het makkelijkst te combineren met alle drie de wijnen, maar er zat geen geweldige combinatie tussen. Alles was gewoon… prima.

wijn en chocolade notities

De nabeschouwing

De wijnen die ik heb geproefd, waren simpele en goedkope wijnen. Ik vermoed dat de combinaties bij complexere, wat duurdere wijnen interessanter waren geweest. De Pinot noir vond ik zelfs op zichzelf niet heel lekker, vooral omdat hij niet heel fruitig (meer?) was. Als hij nog tonen van aardbei en framboos had laten zien, had hij denk ik beter gesmaakt bij het zoete van de chocola.

De aanbeveling

Ik raad je aan om dit samen met een paar vrienden of vriendinnen te doen. Spreek af om allemaal een andere fles wijn te kopen en een andere reep chocola. En omdat je dan toch de kosten deelt, zou ik kiezen voor wat duurdere wijnen dan ik heb gebruikt. Houd vervolgens allemaal de scores bij van de gemaakte combinaties en bepaal na afloop wat volgens jullie de lekkerste combinatie was. Stiekem vind ik dat nog wel het leukste – ontdekken wat voor mij lekkere wijn spijs combinaties zijn. Ook als dat tegen de bekende ‘regeltjes’ in gaat.

En jij, ben jij na het lezen van dit experiment enthousiast geworden over het combineren van wijn en chocola? Welke combinaties ga jij uitproberen?

Benieuwd naar de verdere wijn avonturen van Anne? Volg haar dan via haar Instagram account en vergeet ook niet haar wijnblog W is for wine te checken! 

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Website | + posts

Anne is 28, heeft het WSET2 diploma op zak en doet niets liever dan ‘hands on’ en ‘out of the box’ bezig zijn met wijn. Ze blogt over wijn en spijs op haar blog W IS FOR WINE en is op Instagram te vinden als @dutchwinegirl. Haar wijndroom? Stage lopen bij een wijnmaker uit Australië of Zuid- Afrika (en dan natuurlijk nooit meer naar huis gaan).

Deel met vrienden
Scroll naar top