Ons laatste etentje buiten de deur voor Corona, was er precies ook een die we niet snel zullen vergeten. Ik was namelijk uitgenodigd om eens kennis te maken bij restaurant Puur Zee in Wijk aan Zee. Een restaurant waar vis én bijpassende wijnen centraal staan. Beter kun je het niet hebben wat mij betreft want ik ben gek op beide. Net als Mark die met me mee ging.

Het is toch leuk als je samen optimaal kunt genieten op zo’n avond dus hoe handig dat je bij restaurant Puur Zee ook de optie hebt om te slapen? Niemand die de Bob hoeft te zijn en gewoon na het eten naar je kamer kunnen rollen ideaal. Dus boekte ik er een overnachting bij hun hotel Villa De Klughte bij.

Over restaurant Puur aan Zee

Restaurant Puur aan Zee heet voluit Puur aan Zee by Imko’s, een restaurant waar het dus draait om gastronomische visspecialiteiten, bijpassende wijnen en puur genieten. Imko Binnerts is de chef die samen met zijn team de keuken runt en Cathy Moerdijk (vinologe) zorgt voor de schermen in het restaurant voor de optimale wijnbeleving bij die visgerechten. Ook zij doet dit met een team.

Cathy Moerdijk en Imko Binnerts van restaurant Puur Zee

Een bruisende start

We beginnen onze avond bij restaurant Puur Zee meteen goed met een glas heerlijke bubbles van Leclerc Briant een moderne wijnmaker die biodynamisch werkt. Een champagne precies zoals we die graag drinken (met o.a. heerlijke aroma’s van brioche) en die de toon meteen zet.

We bekijken intussen de menukaart. Op dat menu allemaal gerechten met vis en waaruit je zelf een bepaald aantal gangen samen kunt stellen. Je kunt voor 3 gangen gaan maar ook voor 4, 5, 6 of 7 gangen. Bij elke gerecht staat een wijn suggestie om het helemaal af te maken. Het is lastig te bepalen voor hoeveel gangen we zullen gaan. Lastig omdat het er allemaal zo smaakvol uit ziet. Dus we besluiten voor 4 gangen te gaan met het bijpassende wijn arrangement.

champagne restaurant Puur Zee

Tijd voor heerlijke vis -en wijn combinaties in 7 gangen

En na de amuses die bij de champagne worden geserveerd, begint het feest! En zonder dat we het vooraf weten komen uiteindelijk niet 4 maar alle 7 gangen voorbij. Wat een verwennerij…

Elk gerecht wat we gepresenteerd krijgen wordt netjes toegelicht en et leuke is dat we bij elk gerecht ook een uitgebreide en enthousiaste toelichting krijgen van Cathy Moerdijk zelf. Er komen veel leuke verhalen langs over de wijnen, de wijnmakers en we horen steeds waarom er voor een bepaalde wijn gekozen is en waarom dat zo goed past bij het specifieke gerecht. Erg leuk! Wat mij betreft maakt dat een avond uit eten helemaal compleet, dat je weet wat er precies op je bord ligt maar ook meer over de wijnen en hun achtergrond hoort.

  • Wijn vis combinatie #1: Makreel met limoen, zoete aardappel, geroosterde biet, mierikswortel en chili met Pinot Bianco Weissburgunder van St. Michel Eppan uit de Alto Adige in Italië.  Een gerecht wat vrij mild is en wat goed samen gaat met de wijn. Een mooie start!
  • Wijn vis combinatie #2: Snoekbaars met rode zuurkool uit eigen vat, gerookte paling van Balm met Granny Smith en rode wijn met Binger Riesling Schariachberg Kabinett  van Weingut Riffel uit Rheinhessen, Duitsland. Yes, Riesling! Ik ben er gek op dus leuk dat er ook bij dit menu gekozen is voor een Riesling. Het is een Kabinett en heeft een klein zoetje. Daar heeft Cathy bewust voor gekozen om het goed te laten aansluiten bij het gerecht, vooral vanwege de rode zuurkool! Ik leer het fruitige in Riesling steeds meer waarderen en vind het ook kenmerkend van Riesling dat er iets fruitigs in zit naast mooie zuren, maar voor mij persoonlijk is deze Riesling toch ietsje aan de fruitige kant. Heerlijke vis!
  • Wijn vis combinatie #3: St. Jacobsschelp met Brussels lof, aardpeer, Chardonnay azijn, sjalot, bacon en eendelever met Vouvray Nature Demi Sec van Domaine D’Orfeuilles uit de Loire, Frankrijk. Oeh, coquilles daar word ik altijd heel blij van! Zo lekkerm en deze was perfect klaar gemaakt. Daarbij een Vouvray, een Demi-Sec, dus ook hier weer een klein zoetje. Wat ik bij dit gerecht zeker wel kon waarderen. Een mooie combinatie!
restaurant Puur Zee
Aan het genieten van het gerecht met coquille en een glas Vouvray
  • Wijn vis combinatie #4: Baeri kaviaar met gerookte zalm, Pomme Tzarine met Quinta Do Regueiro, Alavarinho Reserva Brancho van Monção e Melgaço uit Portugal. Wat een mooie gerookte zalm en een verrassende Portugese wijn erbij. Heerlijk kruidig en fris, zeker een die naar meer smaakt!
  • Wijn vis combinatie #5: Rogvleugel met castelluccio linzen, knolselderij, morielje en aubergine. Met Lemberger van Weingut Aldinger uit Württemberg, Duitsland. In een restaurant waar vis de hoofdrol speelt wordt natuurlijk veel witte wijn geschonken, maar vis en rode wijn kan ook prima. Natuurlijk alleen als het gerecht dat ook aan kan. In het geval van dit gerecht was de combinatie echt sumbliem. Deze wijn spijs combinatie was mijn favoriet van de avond. Met de Lemberger druif (ook wel Blaufränkisch genoemd) was ik nog niet bekend maar wat een verrassende wijn was dit! Heerlijk sappig en echt fantastisch bij de rogvleugel die dit door de  ingrediënten en de saus echt uitstekend aan kon. 
Mijn favoriet van de avond, de rogvleugel.
Lemberger
Een mooie verrassende wijn van de Lemberger druif!
  • Wijn vis combinatie #6: Kaasplankje met kazen van L’Amuse met Aureo Dulce Solera van De Muller uit Tarragona, Spanje. Van kaas wordt ik altijd blij dus zo ook tijdens dit diner. De keuze van Cathy bij het kaasplankje was net als bij het gerecht hiervoor erg verrassend en iets waar ik bij Puur Zee voor het eerst mee kennismaakte. De Aureo (gemaakt van Grenache) wordt gemaakt volgens het solera systeem (net als sherry) en doet denken aan een mengeling van sherry, port en Madeira. Echt heel erg lekker met rozijnen, walnoot, mooi gerijpt fruit. Een dessertwijn die echt hoge ogen scoorde bij ons!
  • Wijn vis combinatie #7: Rabarber millefeuille  met vanille, Zwitserse room, tonkabonen roomijs en Gallien de Dudon, Sauternes van Sauvignon, Semillon. uit Frankrijk.

En na die 7 gangen was het nog niet voorbij want bij de koffie/thee na afloop kwamen nog wat friandises. Je snapt dat ik na zoveel verwennerij ik extra blij was dat we niet meer in de auto hoefden te stappen (had ook niet gekund na zo’n wijn arrangement) maar gewoon vanuit het restaurant de trap naar onze kamer konden nemen!

kaasplankje restaurant Puur Zee

Conclusie

Dit was een avond die we niet snel zullen vergeten! Als echte visliefhebbers hebben we van alle gerechten genoten. Gerechten zonder tierelantijntjes, puur zoals de naam al doet vermoeden, maar waar alles bij klopt. Mooie wijn spijs combinaties, top service en een gezellige sfeer in het restaurant. Geweldig! Bedankt Team Puur Zee!

Nu door Corona, kun je niet op de manier zoals wij bij Puur Zee gaan genieten, maar ik zou zeggen zet het vast op je lijstje van te bezoeken restaurants voor zodra het weer kan! Intussen kun je bij Puur Zee wel afhalen dus mocht je in de buurt wonen check vooral even deze pagina met allemaal heerlijke visspecialiteiten.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!  En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media!

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Voor dit diner ontving Wijntjes met Esther een uitnodiging. De overnachting/ontbijt is op eigen initatief bijgeboekt. 

 

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: Ahr & Mittelrhein in Duitsland. Cheers!

Deel met vrienden
  • 68
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    68
    Shares