Het is juni! De maand waarin de zomer begint, we richting de langste dag gaan en de temperaturen al goed kunnen oplopen. Alles om je heen is aan het bloeien en mooi groen. Dat zie je dus ook terug op je bord: heerlijke lentegroentes. Ik ben zelf gek op koken en eten met het seizoen mee. Niet alleen omdat het duurzaam is, maar ook omdat groente en fruit in het seizoen een stuk lekkerder (én goedkoper) zijn. Uiteraard wil ik dan ook het perfecte glas wijn. Vandaag geef ik jou tips om de beste lentecombi’s te maken.

Juni = groene groentes

Juni is de maand van de groene groentes. Je kunt nu superlekker tuinbonen, doperwten en groene asperges eten bijvoorbeeld. Dit zijn frisse groentes die van je bord af knallen en echt bepalend zijn in je maaltijd. Deze groentes kun je goed combineren met wijnen die net zo fris zijn, maar toch vol van smaak en een beetje een body hebben. Wat denk je bijvoorbeeld van?

  • Sauvignon Blanc uit de Loire of Marlborough
  • Grüner Veltliner uit Oostenrijk
  • Australische Chardonnay
  • Spaanse Verdejo

Artisjok is ook zo’n voorzomer-ster. Wist je dat oranje wijnen (witte druiven die op de manier van rode wijn gemaakt worden) een topcombi met artisjok is? Echt de moeite waard een keer te proberen.

Primavera risotto: de ultieme lenterisotto

Zelf vind ik het heel lekker alle lentegroenten in een risotto te verwerken. Ik ben gek op risotto, eigenlijk wel in ieder seizoen: waar ik in de herfst en winter het echt als comfort food eet en het met paddenstoelen klaarmaak, brengt risotto me in de zomer naar zo’n heerlijk lome avondsfeer.

Deze versie is echt een lente-versie. Het frisse van de groene groente met een bite, maken me voorjaars vrolijk.

Oké, in een vogelvlucht: Er zijn 100.000 plekken waar je kunt vinden hoe je in de basis risotto maakt, dus daar ga ik je hier nu niet mee vermoeien. Maak de risotto met een groentebouillon en een scheut witte wijn, misschien wel degene die je er op het einde bij drinkt 😉. Fruit aan het begin wel een ui en een knoflook. Die horen er echt bij.

Gooi pas op het eind wat doperwtjes erbij. Zo worden die niet helemaal dood gekookt. Gril ondertussen in een pan groene asperges en venkel. Blancheer de tuinbonen (bedenk zelf of je ze dubbel wil doppen) en bak ze ook even kort. Daar worden ze veel spannender van.

Roer de tuinbonen door de risotto, samen met wat citroensap, zwarte peper en Parmezaanse kaas. Serveer de gegrilde groenten ernaast. Trust me: je hebt nu een heerlijke frisse, maar toch zwoele lenterisotto.

Ik zet overigens expres geen hoeveelheden erbij. Doe wat je zelf lekker vindt!

risotto primavera

De combi met wijn

Maar goed, wat drinken we hierbij? We hebben de groene groentes, het romige van de risotto, het frisse van de citroen en het ziltige van de Parmezaan. Hier moeten we dus de ideale wijn bij vinden.

Mijn voorstel is: ga voor een Italiaanse wijn (we zijn immers toch in de Italiaanse sferen): een Pinot Grigio is een goed idee. Deze heeft lekker het frisse van de citroen. Let wel echt op de kwaliteit. Er wordt megaveel bulk geproduceerd, dus je kan snel met een nietszeggende wijn eindigen. Een wat complexere Pinot Grigio met wat meer body komt uit Friuli-Venezia Giula, dus dat is een beter idee.

Of wat dacht je van een Soave (Classico)?  De Garganegadruif, waar deze wijn van gemaakt is, heeft smaken van groen fruit (zie je het verband met de groentjes?), citroen en het volle van steenfruit. Een superlekkere combinatie. Maar wat mij betreft is de grote winnaar bij deze risotto de Verdicchio! Ook een Verdicchio heeft het groene fruit en citrus in zich, maar ook wat kruidigheid a la venkel. Dat maakt dit een topcombinatie.

verdicchio

Maar hoe zit het dan met het fruit?

Want ja, juni is ook de maand van de aardbeien. Aardbeien kun je heerlijk tussendoor eten, of lekker met slagroom.

Fruitsmaken combineren met wijn an sich is makkelijk. Zit er in een wijn tonen van rood fruit en specifiek aardbeien, kun je er vanuit gaan dat dit goed combineert. Het leuke van aardbeien is dat je dit zowel met wit, rood, rosé of zelf mousserend kan combineren!

Voor een goede witte wijn moet je als snel naar het zoete toe. Denk aan een Moscato. Deze combinatie is zomer in een glas: het zoete van de perziken en de bloesem gecombineerd met de zoete smaak van de aardbeien: jummie!  Maar dan rood? Ja zeker rood! Stiekem werkt een cabernet heel goed met aardbeien. Kies wel voor een Cabernet Franc uit de Loire of een Cabernet Sauvignon uit Bordeaux.

Wil je aan de rosé? Hier kan je eigenlijk niet misgaan. Als je voor een rosé kiest, denk dan wel aan de hoeveelheid suiker die je bij de aardbeien doet. Meer suiker bij de aardbeien? Dan ook voor een wat zoetere rosé kiezen. Tsja, en qua mousserend: niks is feestelijker dan Champagne en aardbeien. Kies voor een demi-sec versie. Voelt Champagne een beetje overdreven? Kies dan voor een Moscato d’Asti uit Piemonte. Heer-lijk!

Nou, ik ben er klaar voor. Laat juni maar beginnen!

Psst… Voor sommige van deze tips spiekte ik in de Wijnspijsbijbel van Victoria Moore.

aardbeienchampagne met aardbei

Benieuwd naar de verdere (wijn) avonturen van Floor? Volg haar via Instagram via @floorproeftvoor.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Wijn werd er bij Floor met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Niet schrikken hoor! Maar door het enthousiasme van haar ouders snel al van de zoete witte wijn met ijs afgestapt en op zoek gegaan naar écht lekkere wijn. Die nieuwsgierigheid samen met een liefde voor koken en eten zorgen voor een fascinatie met smaak. Dat alles het liefst ook met duurzaamheid in het oog: bewust bourgondisch dus!

Deel met vrienden
  • 59
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    60
    Shares