3x Tips voor Sonoma Valley: wijn paradijs in Californië!

In de VS is heel veel te ontdekken op wijngebied. In Europa worden wijnhuizen vaak gekenmerkt traditionele benadering van het wijnmaken. Daar hebben veel van de jongere wijnhuizen in de VS geen last van. Dat maakt experimenteren wat makkelijker en zorgt voor onverwachte smaakbelevingen. Ik bezocht de heel diverse wijnregio Sonoma Valley en Californië en deel graag mijn ervaring bij 3 wijnhuizen met je: Kunde, Kenwood en Matanzas Creek!

Op reis in Amerika

Ik heb een jaar stage gelopen in de VS (bij het Ritz-Carlton in Atlanta) en heb daardoor altijd een voorliefde behouden voor het land. Inmiddels bezoek ik het land alleen nog voor vakantie en uiteraard ga ik dan ook op zoek naar interessante wijn. Tijdens onze vakantie reisden we door een groot deel van het zuidwesten van de VS. Na al veel moois gezien te hebben (Grand Canyon om maar iets te noemen) maakten we, voor we onze laatste dagen in San Francisco zouden doorbrengen, een stop in Santa Rosa. Deze stad is de hoofdstad van de winecounty Sonoma.

Wijn in Californië en Sonoma Valley

Californië is een staat is de VS met een enorm divers wijnaanbod. Vanwege het zonnige klimaat, de ligging nabij de zee (wat de nodige koelte brengt) en de bergen is het klimaat geschikt voor veel verschillende druivenrassen. Sonoma Valley is het het wijngebied dat je in het zuidoosten van Sonoma County aantreft. Sonoma Valley is een goed voorbeeld van de diversiteit die ik net noemde. Zowel Pinot Noir en Chardonnay – die goed gedijen in een koele omgeving – als de powerdruif Zinfandel – die veel zon vraagt – voelen zich er perfect thuis. Ook Cabernet Sauvignon kom je in Sonoma Valley regelmatig tegen.

Wijntour Sonoma Valley plannen

Sonoma Valley is redelijk uitgestrekt en kent een heel divers wijnaanbod. Het is daarom een goed idee om je tour vooraf te plannen.  Hoe kom je bij al die wijngaarden? We hadden wel onze huurauto ter beschikking, maar wijn proeven en zelf autorijden is geen optie. Vooraf hebben we het een en ander uitgezocht (Zijn er winetours die we kunnen doen? Kunnen we een chauffeur huren voor een paar uur? Is er een bus?) maar het wordt al snel prijzig. Uiteindelijk hebben we gekeken welke wijngaarden ons leuk leken (ik heb daarvoor ook reviews op Tripadvisor & Yelp gecheckt) en daarnaast ook op de ligging ten opzichte van Santa Rosa gelet.

Tijdens onze vakantie hebben we veel gebruik van Uber gemaakt, dus waarom niet tijdens onze eigen wijn tour? Zo gezegd, zo gedaan. Uiteindelijk ging dat super goed! Mocht je een wijnreis in Amerika plannen kan ik het je zeker aanraden. De dekking van Uber is behoorlijk goed en we hebben alleen bij de meest afgelegen winery (Matanzas Creek) wat langer moeten wachten. Met een glas wijn erbij is dat geen straf.

Eerste stop: Kunde Family Winery

Onze eerste stop in onze zoektocht naar mooie Sonoma Valley wijn was Kunde Family Winery waar we de wijnen van het tasting menu uitprobeerden. Je merkt duidelijk dat de mensen bij Kunde heel trots zijn op hun ‘legacy’ en het zijn van een echt familiebedrijf. De wijnen werden binnen ingeschonken (met een enthousiaste uitleg over de wijn en de bijzonderheden erover) maar wij namen ons glas mee naar buiten om daar ook rond te kijken. Buiten is het echt prachtig! De kleine heuvel die op het terrein vlakbij de proefruimte ligt (zie de foto hieronder) is heel fotogeniek en je kunt de verschillen zien tussen de 17 druivenrassen die bij Kunde worden geproduceerd.

Je merkt dat Kunde inzet op karaktervolle wijn. Vooral de Zinfandel, Chardonnay en Cabernet Sauvignon zijn erg uitgesproken. Dat de wijnen zo karaktervol zijn is te verklaren doordat Kunde zich een ‘terroir driven’ wijnmaker noemt. Dat betekent dat je de invloed van de omgeving, dus bijvoorbeeld van het klimaat (dat in Sonoma veel veranderingen kent, soms per dag), de grond waarop de druiven staan en de hoogte waarop de druiven groeien of de helling waarop de druiven staan terug kan vinden in de wijnen. Voor Kunde betekent dat onder andere dat ze proberen te profiteren van de onderliggende vulkanische bodem. Maar Kunde kan ook een enorme diversiteit bereiken door de invloed van zeven verschillende microklimaten die je op bij Kunde aantreft: van de vlakke bodem, op de heuvels tot op de helling van een berg.

Sonoma Valley wijn

Tweede stop: Kenwood Vineyards

Na ons bezoek aan Kunde hadden we geen Uber nodig, aangezien onze volgende bestemming, Kenwood Vineyards, zo dichtbij ligt dat we konden lopen. Bij Kenwood werden we heel vriendelijk ontvangen. Het was rustig waardoor alle tijd werd genomen om ons alles te vertellen over het wijnhuis, de wijnen en waarom de smaak van Kenwood wijnen zo bijzonder is. Veel heeft te maken met dezelfde vulkanische grond als bij Kunde.

Interessant aan Kenwood is hun focus op de “small lot” stijl van wijnmaken. Dat betekent dat druiven van de verschillende wijngaarden die Kenwood tot zijn beschikking heeft strikt gescheiden blijven. Daardoor is het mogelijk om de verschillen goed te proeven. Blijkbaar hebben de druiven bij Kenwood het niet gemakkelijk op de ruige grond waarop ze groeien en moeten de wortels diep gaan om aan de benodigde voedingsstoffen te komen. Daardoor is de opbrengst niet overdadig en zijn de druiven die kunnen worden geoogst zeer smaakvol. Dat merk je in de wijnen!

De website van Kenwood staat vol interessante informatie over het wijnhuis en hun filosofie.

Sonoma Valley wijn: Kenwood

Derde stop: Matanzas Creek

Onze laatste bestemming was Matanzas Creek Winery. Dit wijnhuis ligt wat meer afgelegen dan de andere twee wijnhuizen, in Bennett Valley. Uiteindelijk was dit trouwens ook prima te doen met de taxi. Matanzas Creek is onder meer bekend om z’n lavendeltuinen. Bij ons bezoek waren ze helaas niet te zien, omdat ze al uitgebloeid waren. Maar evengoed was de omgeving adembenemend mooi. Als je de lavendeltuinen in volle glorie wilt zien, kijk dan eens bij de Virtual Tour op hun website.

Het restaurant en proeflokaal met terras ligt wat hoger tussen de bomen. Net een soort (open) boomhut, echt sprookjesachtig! Zoals bij veel Amerikaanse wijnhuizen hebben members hier speciale toegang tot mooie plaatsen in het wijnhuis en hebben ze voordelen bij het bestellen van wijn. Voor eenvoudige bezoekers zoals wij blijven er gelukkig nog voldoende mooie plekken over en we werden heel gastvrij ontvangen.

Een van de dingen waarover we vooraf getipt waren is de Artisan Cheese & Wine Pairing.  Dit kan ik als echte kaasfan uiteraard niet laten staan. Bij elke wijn kreeg je een bijpassend stukje kaas en ‘condiment’ om de kaas te complementeren. Bovenaan dit artikel zie je hoe dat er uit zag. Vooral de Sauvignon Blanc is een wijn waar Matanzas Creek bekend om is vanwege de rijke complexiteit en is dus zeker een aanrader om te proeven.

Matanzas Creek

Verliefd op Sonoma Valley

Wij genoten! Voldaan gingen we voor de laatste keer die dag met een Uber terug naar onze airbnb in Santa Rosa. Sonoma Valley is een fantastische plek om Amerikaanse wijnen te ontdekken! Wat me vooral bij is gebleven is de diversiteit. Het klimaat, de bodem, de vele druivenrassen die goed gedijen zorgen voor enorme verschillen tussen de verschillende wijnen die je kunt proeven.

Daar komt nog bij dat de omgeving waarin je de wijn kunt drinken ook zeker iets toevoegt aan de ervaring. Het was een super ervaring om op deze manier te leren over de Sonoma manier van wijnmaken!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! 

Bewaren

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven