Nu we weer midden in een hittegolf zitten kunnen we inmiddels stellen dat het toch echt officieel zomer is. En dat zal nog wel even blijven zo. Dus dat betekent nog meer warme en lome dagen, waar we lang buiten kunnen tafelen en fijne wijnen kunnen drinken. Net als in juni, heb ik ook deze maand weer gekeken naar wat de groentes en de fruitsoorten voor ons in petto hebben én hoe we dit met de ideale wijn kunnen combineren!
Surprise surprise: deze groenten zijn nu in het seizoen
Het leuke is: Augustus biedt qua groenten best wat verrassingen. Je denkt misschien aan de aubergine en tomaat (en dat klopt), maar ook bloemkool, bieten en wortels zijn deze maand rijp. Zelf associeer ik deze laatste drie stiekem snel met de winter, maar geloof me, ook nu zijn ze heerlijk en daarom vind ik het leuk om juist deze hieronder in het zomerzonnetje te zetten met een mooie wijncombinatie.
Bij de bloemkool zou ik een Chardonnay kiezen die een malolactische omzetting heeft ondergaan. Voor de mensen onder ons die nu denken “malolactiewatte?!”: dit is als de wijn haar appelzuur omzet in een melkzuur wat een boteraroma afgeeft. Heel lekker dus! Dit gaat erg goed met bloemkool en is een topcombinatie (denk eens aan de kaassaus die je vroeger thuis voorgeschoteld kreeg over je bloemkool).
Rode bieten hebben een aardse smaak en gaan daarom goed met de wat aardsere Pinot noirs. Pinot Noir staat erom bekend dat je het licht kunt koelen. In de zomer is dit dus i-de-aal: nu heb je zowel de aardse tonen en een wat frissere wijn. Mijn tip voor zomerbietjes: verwerk ze rauw in een salade, of verwerk ze in een pasta zodat het geen zware winterkost wordt.
Pinot Noir gaat niet alleen lekker bij bietjes, maar ook bij wortel. Hier zou ik voor een “nieuwe wereldstijl” (alles buiten Europa) gaan en niet voor een Bourgogne. Waarom? De nieuwe wereld-Pinot noirs zijn vaak voller en fruitiger. Dit maakt dat ze beter tegen de zoetheid van de wortel op kunnen. Of wellicht vind je een pinotage bij geroosterde wortels een goed idee? Pinotage is een broertje van de pinot noir en staat bekend om haar rookaroma. Dit is dan weer een mooi bruggetje naar jawel, de barbecue. Vind je niet?
Barbecue wijnen
Want leuk hoor, al die groenten. Maar denken we aan de zomer, dan denken we aan barbecue. Welke wijn zie je nou door deze rook staan? Ik geloof niet in één barbecue-wijn, maar juist ook hier is het goed om te kijken naar wat er op het rooster ligt. Heb je rood vlees, ga dan voor een rode krachtpatser. Ga je richting schaaldieren à la gamba’s, kun je voor de good old rosé gaan (oke, niet old.. meestal zijn rosé’s jong lekkerder) of een verfrissende witte met wat citroen, zoals een Italiaanse Pecorino?
Mijn favoriete barbecuewijn is een Poulsard, een inheems ras uit de Jura. Erg licht rood en superlekker om een beetje gekoeld te drinken (hij wordt ook vaak gebruikt voor Cremants uit de Jura mousserend dus). Een Poulsard is intens genoeg om over de barbecuerook te gaan, maar toch fris en heeft dat typische Jura-oxidatieve, wat voor een klein beetje scherpte zorgt en soms zelf enigszins benzine-achtig is. En weet je wat het mooie is? Een Poulsard gaat fantastisch met een bloemkoolsteak van de barbecue!
Zomerfruit
Ik kan geen blog schrijven over augustus en dan het niet hebben over al dat fantastische fruit wat nu rijp is en wat je een-op-een terug kan proeven in wijnen. In juni schreef ik al over alle combinaties met aardbei, die in augustus nog net zo lekker zijn. Maar de zomer is doorgegaan, dus dat betekent onder andere: perziken!
Perziken kun je heerlijk in een salade verwerken met wat pijnboompitten, rucola en burrata. Drink hier dan een Feinherb Riesling bij uit de Moezel: die is ietwat zoet, maar wel fris door zijn zuren en maakt hem heerlijk bij deze salade. Deze wijn past ook subliem bij meloen: meloen is zo zoet dat als je hier een droge wijn tegenover zet, hij helemaal dood slaat. Zeker een Feinherb met tonen van honing gaan heerlijk met meloen.
Nou, volgens mij kun je met deze tips een goede Augustus tegemoet gaan. Aan de wijnspijs-combinaties zal het niet liggen. Heb je nog andere suggesties? Laat het me dan zeker weten in de comments hieronder of op social media!
Floor schreef eerder al een blog Groente uit het seizoen, welke wijn kan ik daar het beste bij doen? Benieuwd naar de verdere (wijn) avonturen van Floor? Volg haar via Instagram via @floorproeftvoor.
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.
Wijn werd er bij Floor met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. Niet schrikken hoor! Maar door het enthousiasme van haar ouders snel al van de zoete witte wijn met ijs afgestapt en op zoek gegaan naar écht lekkere wijn. Die nieuwsgierigheid samen met een liefde voor koken en eten zorgen voor een fascinatie met smaak. Dat alles het liefst ook met duurzaamheid in het oog: bewust bourgondisch dus!