Wijn tips voor de nationale thuis toost op Koningsdag

Nog iets meer dan een week en het is Koningsdag. Een dag die we dit jaar anders zullen vieren dan we gewend zijn. Maar wel met wijn! Want er komt een nationale thuis toost om 16:00 om zo met z’n allen te proosten op onze koning Willem-Alexander. Maar waarmee ga je toosten? Ik geef je in dit artikel een aantal tips.

1. Proost met een Nederlandse wijn

Koningsdag is een op en top Nederlands feest. We dragen Nederlandse kleuren en we proosten op onze Nederlandse koning. Hoe beter dan met ook een wijn van eigen bodem! Want wijn maken dat kunnen we in Nederland ook uitstekend! Bijvoorbeeld in Limburg waar ik vorig jaar nog was voor het bezoeken van een aantal wijnhuizen. Maar ook in o.a. Zeeland, Brabant en zelfs in Friesland maken ze wijn!

Genoeg te kiezen dus! Wil je helemaal in stijl blijven, dan is de Apostelhoeve Cuvée XII helemaal een goede keuze met z’n oranje etiket. Deze Limburgse witte wijn is gemaakt van Müller-Thugau (40%), Auxerrois (30%), Pinot Gris (30%), heerlijk fris, zacht en veel rijp fruit als perzik en abrikoos.

Google vertelt me dat je deze wijn kunt scoren bij o.a. Bovino (€14,95 per fles) en Vindict (€15,75 per fles).

Meer lezen over Nederlandse wijn? Check mijn blog met 6 Nederlandse wijn tips.

Nederlandse wijn

2. Proost met bubbles

Helemaal feestelijk is proosten met bubbles! Maar er zijn zoveel opties waaruit je kunt kiezen. Je kunt voor Champagne gaan maar wat dacht je van bijvoorbeeld Cava, Crémant, Sekt, Prosecco of Franciacorta? Een en ander hangt af van je budget en van je smaak.

Met Champagne en Franciacorta zit je in een hoge prijsklasse maar krijg je natuurlijk wel echt waar voor je geld. Ik vind champagne te gek maar Franciacorta ook echt een aanrader. Een stuk minder bekend als Champagne maar ook zeker een hele mooie mousserende wijn van hoge kwaliteit.

Is je budget wat minder dan heb ik nog een artikel voor je wat je kan helpen om een heerlijke betaalbare fles bubbles te scoren. Check dan de blog 13 (budget) alternatieven voor champagne!

Wijntjes met Esther test alternatieven voor champagne

3. Proost met de kleuren van onze vlag

Ook leuk is om te proosten met wijnen in de kleur van onze vlag. En dat is precies de inhoud van de speciale Proost op de Koning wijnbox die ik heb heb samengesteld en die je kunt scoren in de Wijn van Esther webshop.

In het wijnpakket 3 heerlijke wijnen  (overeenkomend met de kleuren van onze vlag) die goed passen bij de verjaardag van Willem-Alexander:

  • Rood: Coco Rotie uit Australië – Deze Syrah Viognier is een mooie knipoog naar de Franse Côtes du Rhône wijnen. Een zachte toegankelijke wijn met ook mooie typische houttonen die de wijn ook wat karakter geven. De aap op het etiket (met kroon!) maakt deze wijn echt helemaal geschikt voor deze box.
  • Wit: King Fisher Bay uit Nieuw Zeeland – Een frisse Sauvignon Blanc uit Marlborough, vol van smaak en veel citrus.
  • Blauw: Out of the Blue rosé uit Frankrijk – Wees maar niet bang, geen blauwe wijn, maar wel een overheerlijke rosé uit de Provence in een toffe blauwe fles.

wijnpakket Koningsdag

Heb je wat inspiratie op kunnen doen? Ben benieuwd waarmee jij gaat toosten volgende week! In ieder geval vast niet met een lauw biertje of hoofdpijn wijntje in een plastic beker 😉

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!  En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media!

Niet alleen lezen over wijn maar ook thuis van wijn genieten, van favorieten van Esther? Dat kan! Via de Wijn van Esther webshop.

Website | + posts

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven