Wijn uit Brazilië? Zeker, ook daar wordt wijn gemaakt!

Op uitnodiging van Brazilian Wine House mag ik (Jitte) Braziliaanse wijnen komen proeven en dineren bij restaurant Rodizio in Rotterdam. Leuk, want zowel de Braziliaanse keuken maar vooral de wijnen waren voor mij nog onbekend terrein. Op voorhand lijkt het me wat onwaarschijnlijk dat er kwalitatief goede wijnbouw in Brazilië kan zijn. We denken eerder aan het tropische klimaat met veel hitte en regen. Niet de ideale omstandigheden om goede wijn te maken. Vol nieuwsgierigheid duik ik eerst even het internet op, eens kijken wat er te vinden is over wijnland Brazilië.

Na een kleine zoektocht op Google weet ik dat de wijngaarden vooral in het zuiden van Brazilië liggen. Dit is wat verder van de evenaar. Daar is het kouder en droger en worden succesvol druiven verbouwd voor wijn. Het is het op 5 na grootste wijn producerende land van het zuidelijk halfrond. Meer dan 200.000 mensen werken in de wijnsector.

Wijnland Brazilië in een notendop

Die druiven staan aangeplant in 8 verschillende wijnregio’s. Zoals eerder gezegd staat het merendeel van de wijndruiven in het zuiden van het land. Hier is de temperatuur gemiddeld 16-18 graden Celsius. Het is er minder vochtig en waar er dichtbij de evenaar weinig verschil is tussen de seizoenen is dat hier wel het geval. De belangrijkste wijnstreken in het zuiden zijn: Planalto Catarinese, Campos de Cima da Serra, Serra Gaúcha, Serra do Sudeste en Campanha. Allemaal redelijk dichtbij zee gelegen waardoor ze de verkoelende zeewind in hun voordeel hebben.

Brazilië bevind zich duidelijk in de nieuwe wereld van wijnbouw. In 1532 planten de Portugezen de eerste wijndruif in dit land. Ter vergelijking in Frankrijk was dit in  6e eeuw voor Christus. Ook de Jezuïeten deden een poging Spaanse wijnstokken mee te nemen. Beiden zorgen nog niet voor een voorspoedige wijnbouw. Pas vanaf 1840 heeft de hybride druif (een kruising van een wijn en niet wijn druif) Isabella wel succes. Rond 1870 kwamen er Italiaanse immigranten die hun lokale druiven mee namen. Dit gaf het wijn maken een flinke boost.

Dat is nog steeds te zien in de druiven die er hedendaags verbouwd worden. Denk aan de Italiaanse Riesling, Trebbiano, Glera (die ene van prosecco) en ook Nebbiolo. Maar je vindt er ook Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Muskaatdruiven, Tannat en nog veel meer.

Als men iets weet over Braziliaanse wijnen dan denkt men vaak aan zoete mousserende wijnen. En alhoewel dat het meest gedronken wordt door de lokale bevolking maken ze er ook veel droge en stille wijnen. Voor de mousserende wijnen maken ze zowel gebruik van de charmat (ook wel bekend als tank methode zoals bij prosecco) en methode champenoise (traditioneel zoals bij champagne). Die mousserende wijn is belangrijk voor Brazilië en het is daarom dan geen verassing dat er veel Chardonnay, Glera en Pinot Noir aangeplant staat. De export groeit snel, nu wordt er al meer dan 5 miljoen liter geëxporteerd naar 76 landen.

wijnland Brazilie

Braziliaanse wijnen proeven

Maar niet geheel onbelangrijk: hoe zijn die wijnen nou? Ik proef twee Chardonnays, vijf mousserende wijnen en bij de rood ben ik de tel kwijt geraakt. Over het algemeen ben ik aangenaam verrast. Er worden zeker krachtige wijnen gemaakt, maar er is ook veel aandacht voor elegantie en kwaliteit. Het idee dat er alleen maar te zoete wijnen worden gemaakt is zeker onterecht.

Ik ben verbaasd over de kwaliteit, en moet mijn argwaan in het begin helemaal bijstellen. De wijnen hebben zeker genoeg fruitigheid maar zijn niet zoet zonder dat ze overheersende alcoholpercentages hebben. Gastronomisch zijn de wijnen goed inzetbaar. Vooral de rode wijnen die ik proef doen het allemaal goed bij kruidig vlees. Streekgerechten die later die avond op tafel komen (lange spiezen met veel vlees) sluiten perfect aan bij de wijnen.

Mijn favoriete Braziliaanse wijnen

Mijn favoriete mousserende wijn is de Miolo Millésime Brut Rosé. Gemaakt van de Pinot Noir druif op de traditionele methode. De tonen van gist zijn een prettige tegenhanger van het fruitige van de wijn. Met een neus van peer, citrusfruit en wat honing. Je proeft terug dat de wijn 18 maanden op de gisten heeft gerijpt. Fijne balans tussen de fruitigheid en de wat zwaardere aroma’s.

Mijn favoriete Chardonnay (Pizzato Fausto Chardonnay) omdat ik fan ben van de frissere stijl wijnen van deze druif. Elegant met groen fruit en wat bloemen maar alsnog wat body door de houtrijping. Dol op houtgerijpt? Dan is de Pizzato Legno een betere keuze. Qua rode wijnen was ik gecharmeerd door de Salton Talento. Blend van de druiven Cabernet Sauvignon, Merlot en Tannat. Donker fruit, wat noten en aardse tonen van leer en chocola. En door 12 maanden rijping op Franse eiken vaten en 12 maanden rust in de kelder gebalanceerde tannines.

Conclusie? Brazilaanse wijnen zijn heel erg de moeite waard om eens te ontdekken. En ik weet zeker dat het  niet al te lang zal duren voordat ik ook zelf eens aan de slag ga met een fijne Braziliaanse wijnspijs combinatie.

Wijntjes met Esther ontving een uitnodiging voor deze proeverij en het diner. Zie disclaimer voor meer info. 

 

+ posts

Mijn leven bestaat uit heel veel voedselprojecten, het enige constante is dat daar altijd wijn bij betrokken is. Ik kan geen genoeg krijgen van oude Rielsings en vakanties zijn voor mij een grote boodschappentrip. Ik neem je graag mee op mijn culinaire avonturen op mijn Instagram @smaakmakende.

Deel met vrienden
Scroll naar boven