Wijncafé Rayleigh & Ramsay: zelf (100x) wijn tappen in Amsterdam!

Zelf wijn tappen in Amsterdam: het kan nu wijncafé Rayleigh & Ramsay op de Overtoom, aan de Zocherstraat 2, officieel zijn deuren heeft geopend! Samen met andere bloggers en schrijvende pers mocht ik kort voor de opening alvast een kijkje te nemen bij deze wijnbar, door eigenaren Tim Majoie en Jan Keyenberg liever ‘wijncafé’ genoemd. Deze uitnodiging nam ik met beide handen aan. Want een wijnbar (of wijncafé) waar je je eigen wijn mag tappen klinkt natuurlijk fantastisch.

Over wijncafé Rayleigh & Ramsay

Het idee is dat je bij Rayleigh & Ramsay op een relaxte manier van wijn kunt genieten. En hoe! Er zijn namelijk meer dan 100 (!!) wijnen waaruit je kunt kiezen. Voor iemand met een wijnblog is dit natuurlijk fantastisch. Er is zo veel te kiezen!

Je koopt een pasje waar je een saldo op zet wat je zelf bepaalt. Daarna kun je lekker je gang gaan en gaan proeven! In de zaak vind je 10 verschillende wijndispensers met wijnen in 6 verschillende categorieën. Fresh, mellow, rich voor witte wijn, juicy, smooth en bold voor rode wijn. Het leuke is dat je boven elke wijn in de wijndispenser een briefje vindt met een kleur die correspondeert met de categorie. Op dit briefje staat een leuk weetje over de wijn, alsmede wat info over de smaak.

Je stopt je kaart in de wijndispenser, kiest een wijn en vervolgens besluit je of je een proefslokje, half glas of heel glas tapt. Echt fijn dat je die opties hebt! Bij Rayleigh & Ramsay kan je heel veel wijn proeven en ontdekken dus.

wijncafé Rayleigh & Ramsay: informatiekaarten
Zelf wijn tappen bij Rayleigh & Ramsay: handige informatiekaarten

Zelf wijn tappen, hoe werkt het (en hoe smaakt het)?

Hoe kunnen al deze 100 wijnen tegelijk aangeboden worden? Dat is te danken aan de heren Rayleigh en Ramsay die in 1894 het gas ‘Argon’ ontdekten. Dit edelgas wordt nu dus ook op de Overtoom gebruikt in de tien wijndispensers van ‘By the Glass’ die bij Rayleigh & Ramsay aanwezig zijn.

Ik proefde 3 Italiaanse wijnen en ontdekte meteen een nieuwe druif; de Arneis uit de Piëmont regio. Het leuk en verrassend! Daarnaast een Zinfandel, een Riesling wijn en een Pomerol. Ik heb slokjes genomen en halve glazen. Mijn favoriet van deze 6 was de Duitse Wittmann Riesling 100 Hügel.

wijncafé Rayleigh & Ramsay: By the Glass
Zelf wijn tappen! Keuze uit 100 wijnen…

Wijncafé Rayleigh & Ramsay is een waar wijnparadijs!

Wow wat een plek; Rayleigh & Ramsay is een waar wijnparadijs! Dus drink je graag wijn dan is dit echt een plek voor jou! Je kunt wijnen proberen van druiven die je nog niet kent of van onbekende wijnlanden of wijnen proeven die je normaal te duur vindt (omdat je normaal dan  meteen een glas of zelfs een fles moet bestellen).

Echt een gave manier om nieuwe ontdekkingen te doen, veel verschillende wijnen te proeven zonder dat je het in je portemonnee voelt en de volgende dag… Maar ik moet bekennen, het is ook een beetje ”gevaarlijk” hier! Je loopt namelijk het risico dat je (bijna) niet meer kunt stoppen met proeven!

Ik wil ook gauw weer terug;  6 wijnen geproefd, nog 94 te gaan 😉 Oh en heb je even geen zin in wijn, je kunt er ook terecht voor een lekker biertje of goede koffie!

Update: “Wine bar new experience 2017”

In de verkiezing Winebar of the Year 2017, in 2017 gewonnen door Wijn bij Stijn uit Den Bosch, wordt ook een wijnbar getipt als mooie nieuwe ervaring. Het gaat dan om een wijnbar die opvalt door beleving, innovatie en onderscheidend vermogen. Rayleigh & Ramsay is door de jury getipt als ‘Wine bar new experience 2017’. Misschien volgend jaar wijnbar van het jaar? Dat zou mooi zijn! Het juryrapport omschrijft het trouwens erg mooi:

“Experimentele, kosmopolitische wijnbar voor de wijnproever die op wereldreis wil: ruim 100 wijnen per glas, per half glas en zelfs per slok. Een absolute snoepwinkel voor iedere wijnliefhebber die uitgaan graag combineert met proeven en ontdekken.”

Ik ben het helemaal eens met deze omschrijving!

Meer van Rayleigh & Ramsay zien?

Een kijkje nemen in de bar en kennismaken met de mensen achter wijncafé Rayleigh & Ramsay kan in het onderstaande filmpje. Als je héél goed oplet zie je ook mijn arm terwijl ik een glas wijn tap!

We zijn een laagdrempelig café met meer dan 100 wijnen per glas
Tim

Adres en openingstijden wijncafé Rayleigh & Ramsay

Je vindt Rayleigh & Ramsay op de Zocherstraat 2 in Amsterdam.

Je kan de wijnen gaan proeven op de volgende tijden:

Maandag van 11:00 tot 1:00
Dinsdag van 11:00 tot 1:00
Woensdag van 11:00 tot 1:00
Donderdag van 11:00 tot 1:00
Vrijdag van 11:00 tot 3:00
Zaterdag van 11:00 tot 3:00

UPDATE: Intussen heeft Rayleigh & Ramsay 3 locaties. Sinds april 2018 is ook hun tweede locatie Rayleigh & Ramsay Van Wou een feit en vanaf 1 juni 2020 hebben ze derde locatie aan de Spaarndammerstraat mogen openen. Dit jaar is de locatie aan de Overtoom gesloten maar is de locatie aan de Oostpoort daarvoor in de plaats gekomen.

Dus de locaties in Amsterdam per 2022 zijn als volgt:

Rayleigh & Ramsay Van Wou
Van Woustraat 97

Rayleigh & Ramsay Westerpark
Van Noordtstraat 28

Rayleigh & Ramsay Oostpoort
Oranje-Vrijstaatkade 66

Meer wijn tappen?

Te gek: je kan nu zelf wijn tappen in Amsterdam. Maar ook buiten Amsterdam is genoeg te beleven. Enthousiast geworden? Je kunt ook wijn tappen bij ‘t Taphuys Utrecht in Utrecht!

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt! 

 | Website

Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!

Deel met vrienden
Scroll naar boven