Met Pinksteren liep ik tussen de wijngaarden in de Ahr in Duitsland en was ik enorm verrast dat we zoiets moois op zo’n 3,5 uur rijden hebben, maar ook dichterbij huis hebben we dat gewoon! Een weekje later was ik namelijk uitgenodigd voor een bezoek aan wijndorp Groesbeek in de gemeente Berg en Dal en wat een verrassing was dat!
In een mooie groene omgeving met behulp van een e-bike heb ik Berg en Dal ontdekt waarbij in Groesbeek en omgeving wijn duidelijk een grote hoofdrol speelt. Te beginnen bij het Nederlands wijnbouwcentrum en wijnhoeve de Colonjes waar mijn programma begon.
Nederlands wijnbouwcentrum & Wijnhoeve de Colonjes
Wijn beleven
Het Nederlands wijnbouwcentrum is een plek waar sinds september 2017 wijn centraal staat. Maar in de breedste zin van het woord. Je kunt er terecht op het gebied van wijnproductie, wijneducatie en zelfs wijnanalyse. Ook is er een wijnhandel en is er een horeca faciliteit. Hier kun je dus echt wijn beleven! Voor wijnliefhebbers maar ook wijnprofessionals en wijnmakers.
Wijnhoeve de Colonjes is er al een stuk langer (sinds 2001) en zit met een van de wijngaarden (Colonjes) op dezelfde plek als het wijnbouwcentrum. Als je hier op bezoek gaat, sla je dus 2 vliegen in 1 klap! Op 13 hectare lössbodem, verdeeld over de Colonjes (1,5 ha), de Knapheideweg (3,5 ha) en ’t Hof (8 ha) zijn tien verschillende nieuwe druivenrassen aangeplant, waarvan (biologische) witte wijn, rosé, mousserende wijnen en rode wijn in eigen beheer wordt gemaakt onder leiding van wijnmaker Adam Dijkstra.
Hoe leuk is het dat als ik langs ga, Adam degene is die mij enthousiast een rondleiding geeft en me alles vertelt over het wijnbouwcentrum en de wijnhoeve!
Zo beginnen we in de winkel, waar ook veel ruimte is voor Nederlandse wijnen. Niet alleen voor wijnen uit Groesbeek/Gelderland maar ook o.a. uit Brabant (de Linie), Zeeland (de Kleine Schorre) en Limburg (de Apostelhoeve). Een ruime keuze dus! Zoveel verschillende Nederlandse wijnen bij elkaar dat zie je niet veel.
Daarna via de proefruimte (waar allerlei evenementen, proeverijen en cursussen plaats vinden) door naar de kelder waar het ”echte werk” plaatsvindt. This is where the magic happens! Naja, dat gebeurt natuurlijk ook in de wijngaard zelf, maar na het plukken van de druiven wordt hier de wijn gemaakt (op de foto maar een klein stuk van de ruimte die veel groter is). Ook laat Adam mij het analyse lab zien, waar onderzoek gedaan wordt, bijvoorbeeld naar smaak.
Tijd om te proeven
Na de rondleiding en alle informatie die ik gekregen heb, ben ik intussen erg nieuwsgierig naar de wijnen geworden die ze hier maken. Het wijnbouwcentrum heeft een mooi terras, dichtbij de wijngaard, een betere plek voor een proeverij kun je je niet wensen!
Adam laat me de Knapse Witte en de Cabernet Cortis proeven. De eerste is gemaakt van Helios (Duits) en Riesèl (Zwitsers), twee voor mij onbekende druivenrassen. De droge witte wijn is heerlijk fris. De tweede wijn is zoals de naam al verklapt, gemaakt van Cabernet Cortis en heeft 18 maanden op hout gerijpt in vaten van 450 liter. Ook deze wijn valt goed in de smaak. Er zit tannine in deze wijn maar die zijn mooi zacht. Beide wijnen vind ik verrassend goed.
Ik kan het dan ook niet laten en koop voordat ik weg ga nog een fles Knapse Witte van de Colonjes in de wijnwinkel. Kan ik thuis mooi nog een keer genieten van deze heerlijke wijn!
Meer informatie? Check hier voor het wijnbouwcentrum en hier voor wijnhoeve de Colonjes.
Een kijkje bij Klein Amerika
Klein Amerika is niet alleen een wijngaard maar de familie Beijer houdt zich ook bezig met landbouw. Er is een winkel waar hun producten worden verkocht en ook kun je er kamperen. Hier zijn ze sinds 1981 al mee bezig maar de wijngaard is nog niet zo oud. In 2006 is de familie Beijer begonnen met aanleggen van de wijngaard (1,35 ha) en werden er 2000 stokken met witte druiven (Cabernet Blanc) en 2000 stokken met blauwe druiven (Regent en Cabernet Colonjes) aangeplant. Het jaar daarop werd de eerste oogst Cuvée Bosrand gebotteld. In de jaren erna volgen nog een aantal andere wijnen; Theo’s Witte, Rosé Liberté en Regent Barrique.
Helaas was de wijnmaker druk en kon ik hier niet even een praatje maken of zijn wijnen proeven. Maar de wijngaard kun je makkelijk zelf bezoeken dus daar ben ik dan ook even heen gefietst. Op verschillende plekken bij de wijngaard staan wat borden met uitleg.
Meer informatie? Kijk hier voor de website.
Fietsen naar Wijngaard De Plack
In Berg en Dal zijn 6 wijnbedrijven en na een bezoekje aan de Colonjes en Klein Amerika, fietste ik ook nog even langs bij Wijngaard de Plack. Ik spreek kort met eigenaresse Virginie, die me een proefglaasje van de Placks Wit geeft als ik aangeef dat ik benieuwd ben naar een van hun witte wijnen. Wel graag een droge. Nou dat is deze zeker. Deze witte wijn is gemaakt van Cal06 en Cabernet Blanc. Fris en duidelijke aroma’s van Granny Smith.
Vanaf 1978 bestaat het bedrijf al, maar toen alleen nog in de kippen. Na een wijnreis in 2005 werd uit enthousiasme besloten ook de wijn in te gaan!
Voor meer informatie kun je hier de website checken.
Gezellig eten bij restaurant De Spil
Na een dagje fietsen en het ontdekken van Groesbeek en omgeving had ik wel trek gekregen. Ik at die avond bij restaurant De Spil in het centrum van Groesbeek. Het restaurant ziet er gezellig uit maar vanwege het mooie weer zat iedereen buiten. Ook daar zit je heerlijk op het terras, aan een klein beekje op.
De beschrijvingen op de menukaart zijn erg creatief en leuk om te lezen. Voorgerechten worden genoemd onder ‘Wat vooraf gaat…’ en dan kun je bijvoorbeeld gaan voor ‘Van Abraham’ (Mosterdsoep met gerookte zalm) of ‘Door dik en dun’ zoals ik. Wat er op mijn bord lag? Dun gesneden carpaccio van kalf met balsamico mayonaise dressing, gefrituurde kappertjes en verse peper!
Daarna volgde voor mij het hoofdgerecht; Gaan met die banaan! Ofwel Heilbotfilet in bananenblad met in sesam gepaneerde lontong en kokossaus. Daarbij salade, friet en groente.
Het smaakt allemaal uitstekend, maar na een voor-en hoofdgerecht had ik geen gaatje meer over voor een dessert. Jammer want op de kaart nog allerlei lekkere dingen die ik best had willen proberen. Het werd dus alleen een groene thee ter afsluiting.
Ben je benieuwd naar dit restaurant? Check dan de website.
Genieten en heerlijk slapen bij hotel De Wolfsberg
Ik verbleef bij Hotel de Wolfsberg, aan de rand van Groesbeek. Het is rustig gelegen tussen de bomen aan de ene kant en een heel gaaf weids uitzicht (op een dal) aan de andere kant. Aan die kant vind je dan ook het terras van het hotel. Met het mooie weer was dat natuurlijk de plek waar ik een tafeltje uitkoos voor de lunch; een heerlijk brioche broodje met gerookte zalm, avocado, komkommer en tuinkers. Daarbij een glas Verdejo, een mooie wijn voor in het zonnetje! Ook het ontbijt de volgende dag, werd buiten geserveerd waardoor ik weer kon genieten van het geweldige uitzicht.
Bij dit hotel geniet je naast van heerlijk eten en een mooi uitzicht ook van een heerlijke nachtrust. Mijn kamer was top en van alle gemakken voorzien. Vanwege de mooie ligging, het comfort en niet vergeten ook de aardige, behulpzame mensen die er werken zou ik zeker nog eens terug gaan.
Meer informatie over dit hotel? Check de website.
Wijndorp Groesbeek in Berg en Dal; echt de moeite waard voor wijnliefhebbers
Ik hoop dat je door het lezen van deze blog ook enthousiast geworden bent over Berg en Dal en wijndorp Groesbeek! Als je ook wijnliefhebber bent is het echt de moeite waard eens een kijkje te nemen in het oosten van het land want in deze regio kun je je wijnhart heel goed ophalen.
Ook handig om te weten: Ieder jaar in september worden in wijndorp Groesbeek de Nederlandse wijnfeesten georganiseerd. Drie dagen lang staat dan wijn proeven en beleven centraal. Klinkt geweldig toch? Dit jaar vindt het feest voor de 12e keer plaats op 28, 29 en 30 september. Check de website voor meer informatie.
Dit artikel is een samenwerking met Regio Arnhem Nijmegen
Meer wijngaarden bezoeken?
Maak eens een wijnreis naar de Ahr in Duitsland! Je bent er zo vanuit Nederland en het is een walhalla voor rode wijnliefhebbers. Of ga eens op wijnreis naar de Alto Adige in Italië, ook geweldig! Een andere leuke Italiaanse wijnbestemming is Sicilië. Dichterbij huis kan ook, ga bijvoorbeeld op wijnreis naar Limburg.
Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via Facebook, Twitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!
Wijnliefhebber, kaasfan en oprichter van Wijntjes met Esther en intussen ondernemer in de wijn. Schrijft hier regelmatig over wijn, leuke restaurants en gave evenementen. Gek op Riesling maar probeert ook graag iets nieuws en onbekends. Meest recent bezochte wijngebied: de Bourgogne in Frankrijk en Piemonte in Italie! Cheers!