Een Nederlander die zelf wijn maakt zonder eigen wijngaard, dat is the Bottle Room! Dat klinkt eigenlijk al best bijzonder vind je niet? Ik kreeg 2 flessen wijn toegestuurd om dit concept eens uit te proberen.

Wie of wat is The Bottle Room eigenlijk?

The Bottle Room is opgericht door Jan Willem van Niekerk, een Amsterdammer die een groot wijnliefhebber is. Dat werd al wel duidelijk tijdens zijn studie medicijnen, die ingewisseld werd voor de Hogere Hotelschool (goede keuze, die heb ik ook gedaan ;)). Daarna als sommelier gewerkt in verschillende restaurants en uiteindelijk ook zelf een restaurant/wijnbar (Barrique in Amsterdam) geopend en gerund. Klinkt al geweldig, niet? Maar Barrique is recent overgedragen aan andere ondernemers want na al dat dromen over een eigen wijnlabel is het tijd om die droom werkelijkheid te maken.

wijnen van the bottle room

The Bottle Room is dus een wijnlabel maar heeft geen eigen wijngaard. De druiven en/of vaten worden ingekocht en samen met bekende wijnmakers maakt The Bottle Room hier eigen wijnen van. Eind december 2016  werden de eerste 2 wijnen (2015 vintage) gelanceerd. Deze eerste 2 oplages zijn gemaakt in samenwerking met Andy Cook en Philippe Gard van Consolation Wines uit de Roussillon in Frankrijk. Na het leren van de fijne kneepjes van eerder genoemde wijnmakers is Jan Willem nu zelf degene die vanaf dat de druiven binnen komen het hele proces zelf bepaald en begeleid.

The Bottle Room stands for: fair prices for wineries, quality wines, and everything hand crafted. Every vintage is an adventure and making wines should be no different.

De wijnen van The Bottleroom worden met veel aandacht gemaakt en kwaliteit staat hoog in het vaandel. Het proces kost veel tijd en is arbeidsintensief. Een aantal redenen waarom de wijnen in gelimiteerde oplage uitgebracht worden. Op het label van de wijn kun je zien uit hoeveel flessen desbetreffende oplage bestaat. De wijnen die ik proefde komen allebei uit een oplage van 450 flessen.

Hoe zijn de wijnen van The Bottle Room?

Al eerder maakte ik een filmpje toen de wijnpost arriveerde. Hieronder kun je zien hoe dat ging.

Maar nu het leukste deel; wijnen proeven! Want het is een gaaf concept maar is het ook echt wat? Hoe smaken die wijnen van The Bottleroom? Ik neem samen met vrienden de proef op de som en proef Nr.1 en Nr.2 tijdens een proeverij thuis.

Nr. 1

Dit is een witte wijn bestaande uit Grenache Gris, Macabeu en Rousanne. Deze heeft een mooie goudgele kleur en een medium intense geur. Ik ruik iets bloemigs, honing en ook wat romigs. Dat laatst komt door de houtrijping (6 maanden). Qua smaak is deze wijn echt uitgesproken. Veel smaak! De honing komt weer voorbij, vanille en iets van gedroogd fruit. Deze witte wijn kan zelfs de Spaanse ham en blauwe kaas van het borrelplankje van de proeverij aan. Wat een krachtige wijn! Ik hou er van! En met mij zijn ook de vrienden die meeproeven enthousiast over deze wijn. Geen makkelijke wijn voor zomaar. Ik zou deze bewaren voor een bijzonder moment, als je er eens goed voor kunt gaan zitten en genieten.  Deze wijn smaakt naar meer! Maar goed dat we Nr. 2. nog hebben.

Nr. 2

Dit is een rode (ook weer houtgerijpte) wijn gemaakt van Carignan en Syrah. In het glas een mooie dieprode paarse kleur. De geur is intens. Je hoeft geen moeite te doen om deze wijn te ruiken. Helemaal niet erg met zo’n geur. Qua geur en smaak denk ik aan kers, bosbes, braam en dan de goed rijpe versie.  Deze is ook echt heerlijk. Weer een uitgesproken en krachtige wijn met veel power maar wel mooi in balans. Je kijkt er vast niet van op dat deze fles (en vooral de inhoud) geen lang leven beschoren was!

Conclusie over de wijnen van the Bottle Room

Ik denk dat de conclusie wel te raden valt. De wijnen van de Bottle Room vind ik geweldig! Het zijn interessante wijnen met veel karakter, vol van smaak en zeker niet alledaags. Benieuwd of  Nr. 3 tm Nr. 5, die recent gebotteld zijn, ook zo geslaagd zullen zijn! Nr. 3 bijvoorbeeld klinkt in ieder geval al heel interessant. Dat is namelijk een witte wijn van rode druiven (blanc de noir).

Ik blijf The Bottle Room zeker volgen, want er komt dus nog veel meer moois aan. Tot nu toe kwamen de wijnen alleen uit Frankrijk maar the Bottle Room is niet gebonden aan streken of landen. Vanaf dit jaar worden er ook wijnen gemaakt in Duitsland wat vast ook weer tot bijzondere en smaakvolle resultaten zal leiden.

p.s. Deze flessen zijn ook zeer geschikt als wijnkado! Wil je er iets bij geven? Lees dan mijn tips voor een kado voor een wijnliefhebber.

Ben jij een echte wijnliefhebber? Dan wil je vast geen enkele update missen. Zorg dan dat je wijn blog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt!

Facebook Reacties
(Visited 13 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.