Voor iemand die graag over reizen blogt, is het schrijven over wijn wel een hele andere tak van sport. Maar omdat ikzelf tegenwoordig een goed glas wijn wel erg kan waarderen, leek het mij wel een leuke uitdaging. Tot vorig jaar wist ikzelf namelijk niet veel van wijn en was een wijntje vooral ‘lekker’ of ‘niet lekker’. Totdat mijn vriend mij in onze date-fase mee uit eten nam en we een wijnarrangement bij het eten namen.

Ik deed natuurlijk alsof een wijnarrangement voor mij de normaalste zaak van de wereld was. Ik moest tenslotte indruk maken. Maar ondertussen kneep ik ‘m wel een beetje. Nu moet ik dingen gaan proeven. Dingen die ik misschien helemaal niet proef? Help. Hoe moet dat? En ik moet natuurlijk vast als eerste? Ja. Help!

Uiteindelijk werd het een ontzettend leuke avond en bleek de eigenaar van het restaurant een groot wijnliefhebber. Hij vertelde ons vol passie en enthousiasme over de smaken en de herkomst van de vele wijnen die wij die avond dronken. Vol van wijn, heerlijk eten én bepakt en bezakt met net gekochte flessen wijn liepen we die nacht (ja het werd behoorlijk laat) naar huis. De wereld was sinds die winterse avond in februari een wijnliefhebber rijker… En zo kan het gebeuren dat ik, bijna zeven maanden later, een wijnblog over  wijnfestival Middelburg aan het typen ben.

Wijnfestival Middelburg: een middag genieten in het historische stadhuis

Op 12 en 13 oktober vond namelijk de tweede editie hiervan plaats. De locatie voor het wijnfestival in Middelburg was het oude stadhuis. Een ontzettende sfeervolle locatie en wat mij betreft ook bijzonder geschikt om wijntjes te proeven. In de burgerzaal stonden aan de linker kant acht wijnspecialisten uit diverse windstreken met hun kraampjes vol wijnen klaar. De rechterkant was bestemd voor bijpassende hapjes of zelfs hele wildgerechten.

Heerlijke wijnen proeven

Nadat we eerst even een rondje hadden gelopen en met vrijwel iedere specialist kort een praatje hadden gemaakt, besloten we te starten bij het Vliegendt Hert. Waar ik, op aanraden van eigenaar Ben, ben begonnen met een naar eigen zeggen onovertroffen rosé. Ik vroeg hem namelijk wat hij mij aanraadde en ik was dan ook niet in de laatste plaats verbaasd dat hij mij verraste met een rosé. En hoe. Ik zou namelijk niet zelf voor een rosé hebben gekozen maar na de eerste slokjes van deze Montecchiesi Versy  rosé, begrijp ik wat Ben bedoelde. Alleen de licht-roze kleur verraad dat het geen witte wijn is. Verder vind ik deze rosé heel licht maar voldoende fruitig.

Vervolgens ga ik tóch wel weer over op een Chardonnay wijn van Tenuta Corte Di Giacobe Vermentino. (overigens wel van hetzelfde wijnhuis als de Montecchiesi: Dal Cero). Die, moet ik eerlijk toegeven, toch een beetje in het niet valt bij de rosé die ik eerder dronk.

We slenteren nog even lekker verder, maken een praatje en bestellen bij hét kaaswinkeltje van Middelburg (Fromagerie Forianne) een heerlijk kaasplankje. Daar past een rood wijntje bij en we kiezen voor een Chateau Vartely Merlot uit Moldavië. Moldavië? Ja! De Moldavische wijnspecialiste vertelt me dat veel bewoners op het platteland daar een eigen wijnkelder hebben en dat zo’n 20% van de beroepsbevolking in de wijnbouw werkt. Wow. Ik wist niet dat Moldavië zo’n wijnland was! Ik laat me de wijn en de kaas goed smaken en denk na over mijn volgende keuze. Leuk zo’n wijnfestival!

Ondertussen wordt mij de port van het wijnhuis ‘Portugese wijnen enzo geadviseerd en hoewel mijn tafelgenoten deze port erg kunnen waarderen, kies ik voor een Zuid Afrikaanse Chardonnay van Eerste Hoop Wijnmakerij uit België. Geen verkeerde keus, heel vol van smaak. Wat mij betreft een prima afsluiter van een gezellig en gemoedelijk Zeeuws wijnfestival.

Volgend jaar weer?

Andere blogs van Bea lezen? Check waarisbea.nl en volg haar ook op Instagram.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! 

Facebook Reacties