Wijnfestivals zijn bijna altijd te gek om te bezoeken! Leuke muziek, gave locatie, gezellige mensen, lekker eten, misschien zelfs een zonnetje en natuurlijk volop wijn! Kan jij ook niet wachten om ook in 2018 weer een leuk wijnfestival te bezoeken? Steeds meer wijnfestivals maken bekend wanneer ze hun evenement gepland hebben. Misschien ken je Bacchus, Kannen en Kruiken en Rypp al? Hieronder een aantal wijnfestivals (én wijnevenementen) die je in je agenda kunt zetten voor 2018!

Wijnfestivals 2018

Maart 2018

16, 17, 18Amsterdam Wine Festival in de Westergasfabriek in Amsterdam. Meer info vind je hier. Thema voor deze editie zijn de oogstfeesten van het Zuidelijk Halfrond.

Ik was er vorig jaar en de locatie en aankleding van dit wijnfestival zijn echt super! Verder veel wijnen waar uit je kunt kiezen, die ingedeeld zijn per land. Het eten vond ik wel wat aan de prijzige kant dus hopelijk zijn er ook wat meer betaalbare gerechtjes bij deze tweede jaargang.

Wijnfestivals 2018: Amsterdam Winefestival

31 maart en 1 april – Seafoodfestival bij Dok Amsterdam. Een foodfestival waar vis centraal staat! Maar vis moet zwemmen dus daarbij kun je natuurlijk ook lekkere wijnen drinken. Meer info vind je hier.

Mei 2018

11, 12, 13 mei – Fonteyn Festival in het Janskerkhof in Utrecht. Meer info vind je hier.

12 meiWijnHALL bij de Hall in Woerden. Meer info vind je hier.

13 mei – Wijnfeest in de Kerkstraat van Voorburg. Een kleinschalig feestje vergeleken met de andere evenementen die ik hier noem, maar mocht je in Voorburg of omgeving wonen, dan is dit zeker een leuke invulling van je zondagmiddag. Meer info hier.

wijnfeest le barquichon

18, 19, 20, 21 mei Kannen en Kruiken wijnfestival in Park de Wezenlanden in Zwolle. Ik ben zelf al eens eerder bij het Kannen en Kruiken festival geweest. Was super gezellig en een leuke sfeer! De wijnliefhebber kan hier z’n hart op halen, maar ook de bierliefhebber want dit is namelijk een wijn -en bierfestival ineen! Er zijn ook edities in Amersfoort (9 tm 12 augustus) en Maastricht (21 tm 23 september).

27 mei Wijn op het Plein in Sassenheim. Leuk wijnfestival met heel veel wijnen georganiseerd door Brasserie Hemels en Wijnimport Noordman. Vorige jaar was ik er voor het eerst en heb ik veel kunnen proeven. Lees meer in de blog die ik over het Wijn op het Plein wijnfestival schreef en klik hier voor meer info over de editie van dit jaar.

Juni 2018

1, 2, 3 juni – Rypp wijnfestival in het Park bij de Euromast in Rotterdam.  Vorig jaar was ik erbij en schreef een artikel over deze eerste editie van het Rypp wijnfestival. Een geslaagd festival want dit jaar is het dus weer! Mijn kaartjes zijn al gekocht, zie ik je daar? Dit wordt vrij zeker een van de favoriete wijnfestivals van 2018. Zin in!

Wijnfestivals 2018: Rypp Wijnfestival Rotterdam

1,2,3 juniTaste of Amsterdam in het Amstelpark in Amsterdam. Hier komen de beste chefs uit Amsterdam en kun je kennis maken met een heleboel restaurants. Je kunt niet alleen van eten genieten maar ook van wijn, speciaal bier, cocktails en fijne muziek. Meer info vind je hier.

3 juni – Wijnfestival Zwolle op het Grote Kerkplein in Zwolle. Er is nog weinig informatie over de editie van dit jaar, dus ik zou zeggen volg de Facebookpagina. Daar komt vast meer informatie voorbij.

3 juni – VI.NO.SO festival bij FC Heyena (Ik dacht het gelijk maar dit is geen voetbalclub! Dit is een bioscoop, wijnbar en petit restaurant en dus de locatie voor dit evenement) in Amsterdam. Bij dit festival staan Italiaanse natuurwijnen zonder (of bijna geen) sulfiet centraal. Je kunt hier deze dag volop wijnen proeven, babbelen met de wijnmakers die er ook bij zijn, genieten van hapjes maar ook van interessante lezingen en filmvertoningen. Klinkt als een leuk en ook orgineel evenement. Een keer wat anders dan anders. Meer info op de website.

9, 10 juni – SNOB wijnfestival op het Kazerneplein in Arnhem. Dit festival is voor iedereen; of je veel of niks over wijn weet, dat maakt niet uit zolang je maar van genieten houdt. En dat moet wel lukken met het programma want er zijn honderden wijnen te proeven en veel lekkers te eten! Er is ook muziek en zelfs een openlucht bioscoop op de 10e.
Meer info vind je hier.

14 juni – Frans Wijnfestival op de Grote Markt in Breda. Tijdens dit festival krijg je een stempelkaart waarbij je in 7 zaken, 7 wijnen en hapjes kunt proeven. Leuk concept! Meer info? Check de Facebookpagina

8, 9, 10 & 15, 16, 18 juniBacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Dit festival viert dit jaar haar 5-jarige bestaan!

Ik was vorig jaar voor het eerst bij het Bacchus wijnfestival maar dan wel bij de binnen editie bij de Duif in Amsterdam. Was een mooi wijnfeest!

Nog meer info vind je hier.

15, 16, 17 juni – Rrrollend Foodtruckfestival op het Malieveld in Den Haag. Veel eten, maar ook wijn! Van dit festival heb je vast ook al wel eens gehoord. Rrrollend doet niet alleen Den Haag aan maar veel meer steden. Meer info over wanneer dit festival in welke stad is zie je hier. Ik was hier eerder een keer bij en schreef toen de blog Rrrollend foodtruck festival Malieveld: speciale zomereditie.

21 juni Wijnfestival Hoorn bij de Hoornse Haven in Hoorn (natuurlijk ;)). Een festival voor wijn-en fijnproevers met wijnen uit de oude en nieuwe wijnwereld en lekkere delicatessen. Meer info op de facebookpagina en de website.

Wijnfestivals 2018: Bacchus

Juli 2018

8 juli – Het Wijnfestival in het Ketelhuis in Eindhoven. Tijdens dit festival kun je kennismaken met de wijnmakers zelf, afkomstig uit bekende én minder bekende wijnlanden. Zoals Frankrijk en Transsylvanië. Er worden  biologische wijnen, natuurwijnen (de ‘Vin Naturels’) en meer traditionele wijnen geserveerd! Daarnaast zorgen de chefs van het Ketelhuis voor lekkere hapjes. Meer informatie kun je hier lezen.

Augustus 2018

3, 4 augustusZeeuws Wijnfeest. Meer info vind je hier. Ik ben er zelf nog niet geweest maar collega wijnblogger Nadien van Le Club des Vins heeft er een super leuke blog over geschreven. Zij is in 2016 zelfs gekroond tot wijnkoningin van Wijnhoeve de Kleine Schorre. Heel gaaf!

9, 10, 11, 12 augustus Kannen en Kruikenfestival in het Burgermeester Brouwerplantsoen in Amersfoort. Ik ben zelf al eens eerder bij het Kannen en Kruiken festival geweest en ook op deze plek. Was super gezellig en een leuke sfeer! De wijnliefhebber kan hier z’n hart op halen, maar ook de bierliefhebber want dit is namelijk een wijn -en bierfestival ineen!

17 augustus – Proost & Toast wijnfestival in de Zomertuin van Bret. Dit festival vindt plaats in de stadswijngaard van Bret nabij Amsterdam Sloterdijk. Die dag speelt Nederlandse wijn de hoofdrol. Meerdere Nederlandse wijnboeren zullen aanwezig zijn om je te laten kennismaken met wijnen uit ons egen land! Check de Facebookpagina voor meer informatie.

25, 26 augustus – Food & Wine festival in Alphen aan de Rijn. Onder het motto ‘good food, good wines, good times’ zal op het terrein van Bij Hen in Park Zegersloot dit festival plaatsvinden. Op het festival kunnen er zowel hele glazen als proefglaasjes worden gedronken. Dat zouden meer festivals moeten doen wat mij betreft! Dan kun je nog meer proeven 🙂 Naast wijn worden er ook kleine gerechtjes gereserveerd. Check de Facebookpagina voor meer info.

26 augustusChateau voor Buren in Buren. Meer info vind je hier.

September 2018

1, 2 september – Wijnfestival Almere is onderdeel van het Almere Havenfestival. Op de Markt zullen verschillende wijntrucks en kramen staan met wijnen uit klassieke maar ook nieuwe wereld landen. Meer info? Check de site.

9 september – Druif Wijnfestival in Hilversum. Hier proef je wijnen van verschillende wijnspecialisten uit de stad. Ook aan hapjes wordt gedacht. Check de site voor meer info.

21,22, 23 septemberKannen en Kruikenfestival bij de Tapijnkazerne in Maastricht

Kannen & Kruiken wijnfestival

24, 25, 26, 27 september – Amsterdam Wineweek. Ik noem 4 dagen maar in combinatie met het festival wat ik hierna noem, kom je op een week uit en zo zit de Amsterdam wine week in elkaar. 7 dagen met wijn in de hoofdrol dus. Deze eerste 4 dagen kun je door de hele stad deelnemen aan o.a masterclasses, wijnproeverijen, wijnquizzes en speciale wijnmakers diners! Op speciale wine spots kun je bijzondere wijnen proeven of genieten van meerdere wijnen door voor een ‘wineflight’ te gaan.  Een week waar de wijnliefhebber zijn of haar hart eens goed kan ophalen. Meer info? Check de website.

28, 29, 30 september – Amsterdam Wine Festival bij de Westergasfabriek in Amsterdam. Eerder dit jaar vond de editie met focus op de oogst op het zuidelijk halfrond plaats, in september staan de oogstfeesten van het noordelijk halfrond centraal. Je kunt dan wijnen proeven uit de oude wereld, oost-Europa en ook nieuwe wereldlanden zoals Amerika. Meer info? Check de site.

28, 29, 30 septemberNederlandse wijnfeesten in Groesbeek.  Meer info over de feesten vind je hier. In de blog die ik schreef over wijndorp Groesbeek lees je meer over deze mooie wijnplek!

28, 29, 30 september Wijnfestival Groningen in de Der Aa Kerk in Groningen. Meer info vind je hier.

Oktober

12, 13 oktober – Wijnfestival Middelburg in het historische stadhuis van Middelburg. Wist je dat Middelburg van de 13e tot de 17e eeuw  een belangrijk knooppunt in de wijnhandel van Europa was? Van La Rochelle tot Venetië, en van het Iberisch schiereiland tot de Canarische eilanden, de wijnen uit deze regio werden verhandeld in Middelburg!  Ook van de 18e tot de 20e eeuw speelde wijn een belangrijke rol in de stad. Menig monument verwijst naar Middelburgs wijnverleden.

Dus hoe leuk dat er ook een wijnfestival is in deze stad! Tijdens dit festival kun je meer dan 100 wijnen proeven in het stadhuis en ook genieten van heerlijke hapjes zoals o.a. Zeeuwse oesters, kaas, chocolade. Meer info vind je op de website.

November

23, 24, 25 november – Bacchus wijnfestival in de Centrale Markthallen in Amsterdam. Bacchus ken je waarschijnlijk al wel van de festivals in de zomer in het Amsterdamse bos. Maar nu is er dus ook een winter editie op een nieuwe locatie! Meer info vind je hier.

December

14, 15, 16 december – Fonteyn Festival in het Janskerkhof in Utrecht. Meer info vind je hier.

Zijn dit alle wijnfestivals in 2018?

Nee, deze lijst met wijnfestivals 2018 is vast nog niet helemaal compleet.  Zodra er weer meer data bekend zijn, zal ik ze toevoegen aan deze blog. Mis ik verder nog een leuk wijnfestival waarvan de datum al wel bekend is? Let me know! Nieuwsgierig naar de festivals van volgend jaar? Hou mijn overzicht wijnfestivals 2019 in de gaten!

Geen wijnfestival wel wijn?

Staat er geen leuk festival op het programma op de datum die je in gedachten hebt? Misschien leuk om dan eens een bezoekje te brengen aan een wijngaard? Daarvoor kun je gewoon in Nederland blijven. Zo heb je bijvoorbeeld wijndorp Groesbeek waar je duidelijk kunt merken dat wijn er de hoofdrol speelt. In en om Groesbeek vind je verschillende wijngaarden maar ook het Nederlands wijnbouwcentrum is leuk om te bezoeken.

Als wijnliefhebber wil je vast geen update missen. Zorg daarom dat je wijnblog Wijntjes met Esther ook via FacebookTwitter en/of Instagram volgt en schrijf je in voor de nieuwsbrief!! En heb je vrienden/collega’s/bekenden waarvoor dit artikel ook interessant kan zijn? Vergeet het dan niet te delen via social media! Bedankt alvast daarvoor!

Facebook Reacties